رشد جمعیت و شهرنشینی امر گریزناپذیر جوامع بشری است که یکی از تبعات آن افزایش حجم تولید روزانه زباله بوده و نیازمند برنامهریزی صحیح و هوشمندانه برای مدیریت آن از طرق مختلف با بهرهمندی از تکنولوژی روز است. سایتهای پسماند زباله کمک حال بهبود مدیریت پسماند شهری است؛ اما به عنوان یکی از چالشهای بزرگ موجود، نه تنها سلامت انسانها را تهدید، بلکه اثرات منفی گستردهای بر محیط زیست و کیفیت زندگی ساکنان دارند. این روزها با افزایش تولید زباله و عدم مدیریت صحیح حمل و دپوی آن، این سایتها به معضلی جدی تبدیل شدهاند که نیازمند توجه فوری هستند؛ چراکه این مکان با آلودگی خاک و آب، شیوع بیماریها و کاهش کیفیت زندگی در مناطق اطراف، به یکی از بزرگترین نگرانیهای بهداشتی و محیط زیستی تبدیل شده و کارشناسان بر این باورند که مدیریت نادرست این سایتها میتواند پیامدهای جبرانناپذیری برای نسلهای آینده به همراه داشته باشد.
سایت دپوی زباله آق قلا به مساحت۹۰ هکتار دارای دو خط پردازش است که روزانه بالغ بر ۹۰۰ تن زباله از ۱۴ شهر و ۳۰۰روستای غرب استان گلستان به این سایت وارد شده و پس از حمل و انتقال از مرکز تولید به کارخانه، پردازش و تبدیل به کمپوست میشود. همچنین انتقال روزانه ۲۵۰ تن زباله از استان مازندران برای تبدیل به کود آلی به این سایت موجب افزایش نارضایتی ساکنین این منطقه شده و برخی از اهالی با مراجعه به خبرگزاری ایسنا گلستان خواهان پیگیری این موضوع شدهاند؛ در همین راستا با تعدادی از شهروندان ناراضی و معترض نسبت به جانمایی این سایت و البته دپوی زباله های استان مجاور در گلستان گفت و گو کردهایم تا درباره این موضوع جزئیات بیشتری را بدانیم:
وعدههای بر زمین مانده مسئولان/ جادههای فرعی راه دور زدن ممنوعیتها
«امید شابدین» از اهالی مطالبهگر استان در گفتگو با خبرنگار ایسنا ضمن اشاره به اعتراضات ساکنین و عدم توجه مسئولان گفت: بارها به استانداری و سازمان مدیریت پسماند مراجعه کرده اما هربار بینتیجه بازگشتهایم.
وی با بیان اینکه در آخرین مراجعه، مسئولان سازمان مدیریت پسماند در ساختمان استانداری وعده توقف حمل پسماندهای استان مازندران را از ابتدای مهرماه دادهاند؛ ادامه داد: متاسفانه از ۲۰ شهریورماه شاهدیم که ماشینهای حمل زباله به جای حرکت از مسیر اصلی از جادههای فرعی تردد کرده و این امر متوقف نشده است.
شابدین با اشاره به اینکه احداث کارخانه ید و سایت پسماند در آق قلا تهدیدی جدی برای سلامت ساکنین این منطقه است، گفت: زمزمههایی مبنی بر گسترش اعتراضات مردم و تلاش خود مردم برای بستن جادهها و ممانعت از ورود کامیون های حمل به گوش رسیده و از مسئولان میخواهیم قبل از به وجود آمدن شرایط بحرانی در منطقه، این امر را مدیریت کرده و آققلا را به سطل زباله استانهای همجوار تبدیل نکنند.
قهر پرندههای مهاجر با محیط زیست آق قلا/ زور نهادهای مدنی و محیط زیستی به تصمیم سازان نمی رسد
یک کشاورز و دامپرور ساکن آققلا (نامش نزد ایسنا محفوظ است) در بیان مسائل و مشکلات دپوی زبالهها در سایت پسماند گفت: زبالهها سبب ایجاد بوی تعفن در منطقه شده و این امر مخصوصا در شبهای تابستان موجب آزار اهالی این منطقه است و با توجه به اینکه مردم ما کشاورز و دامپرور هستند، دامداران برای چرای دام با مشکل مواجه شدهاند.
شهروند آق قلایی با بیان اینکه نگرانیم آلودگیهای حاصل از پسماندها و نفوذ شیرابههای زباله به آبهای زیر زمینی بر سلامت دام و محصولات کشاورزی اثر بگذارد، خاطرنشان کرد: تردید نکنید این موضوعات سبب بروز بیماریهای جبرانناپذیر خواهد شود.
این کشاورز در ادامه از قهر پرندههای مهاجر با محیط زیست آققلا سخن گفت و افزود: یقینا کارخانه ید و سایت پسماند زباله با ایجاد آلودگی سبب ترک این محیط توسط پرندگان مهاجر بوده و ما دیگر شاهد حضور آنها در این منطقه نخواهیم بود و این پدیده پای بسیاری از سازمانهای مردم نهاد را به ماجرا باز کرده و تلاشهای ناموفق بسیاری توسط این نهادها برای لغو حمل زباله به این مکان مخصوصا از استان مازندران صورت گرفته است.
ردپای زشت شیرابهها بر جادههای گلستان
یکی دیگر از اهالی منطقه (نامش نزد ایسنا محفوظ است) در گفتگو با خبرنگار ایسنا از مسئولان دعوت کرد تا در تابستان و روزهای گرم سال از روستای «آلتین تخماق» بازدید و شاهد هجوم مگسهای حاصل از دپوی زباله باشند که زندگی اهالی را مختل کرده است.
وی نیز مانند دیگر اهالی بوی تعفن ناشی از حمل و دپوی زباله را تهدیدی مهم برای سلامتی مردم و فرزندان برشمرد و گفت: حتی هنگام عبور و مرور در جادههای گمیشان و آق قلا این بوی آزاردهنده به مشام رسیده و از مسئولان خواهشمندم فکری به حال مردم و اهالی این منطقه کنند.
این شهروند آق قلایی با تاکید بر اینکه ما اطلاعی نداریم این حجم از زباله از کجا تولید و به سایت پسماند منتقل میشود اما تجمع زبالهها محیط مناسبی برای رشد حشرات و جوندگان فراهم کرده که امان مردم را بریده و باعث بیماری در بین اهالی شده، ادامه داد: تردد ماشینهای حمل زباله در جاده و کمربندی آق قلا و گمیشان و شیرابههایی که بر سطح جاده برجای میگذارند نارضایتی ساکنین را بیش از گذشته افزایش داده است.
به گزارش ایسنا، در ماههای اخیر چندین نامه نگاری از سوی استاندار گلستان با وزیر کشور، نامههای سازمان پسماند استان گلستان به راهور و برخی نهادهای متولی و نطق نماینده مردم غرب استان در مجلس شورای اسلامی در این باره صورت پذیرفته که نتوانسته بر این مشکل فائق آید. قطعا رفع این معضل و به فرجام رسیدن این اعتراضات نیازمند پیگیری و مداقه مستمر مردم، رسانهها و مسئولان است و خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) تا حصول نتیجه این موضوع را از مدیران و مسئولان مطالبه کرده و نتایج آن را منتشر خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات