• یکشنبه / ۱ مهر ۱۴۰۳ / ۰۸:۵۵
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 1403070100116
  • خبرنگار : 71963

دفاع از رساله‌ای که منجر به تاسیس شرکت دانش بنیان در حوزه امنیت سایبری برای صنایع شد

دفاع از رساله‌ای که منجر به تاسیس شرکت دانش بنیان در حوزه امنیت سایبری برای صنایع شد

یکی از دانش آموختگان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اجرای رساله خود در حوزه امنیت سایبری موفق به ارائه راهکارهایی برای مقابله با این حملات شد و مهمترین دستاوردهای این مطالعات در کنار کسب رتبه اول کشوری، ایجاد شرکت و اخذ گواهینامه دانش بنیانی برای اولین بار در کشور در حوزه مدیریت ریسک سایبری صنعتی است.

به گزارش ایسنا، محمد مهدی احمدیان مجری طرح و دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر با راهنمایی و هدایت مهدی شجری و حمیدرضا شهریاری از اعضا هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر طرح تحقیقاتی با عنوان "مدیریت مخاطرات امنیت سایبری سامانه‏های سایبر-فیزیکی با دفاع هدف متحرک" را اجرایی کردند.

احمدیان با اشاره به حملات سایبری دو دهه اخیر مانند استاکس‌نت در حوزه اتمی، حمله سایبری سال ۱۴۰۱ به صنایع فولاد کشور و حملات سایبری به جایگاه‌های سوخت کشور در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ گفت: بروز این حملات باعث شد امنیت سایبری در زیرساخت‌های حیاتی به‌عنوان یک نیاز ملی جهت افزایش تولید، کاهش خسارات، ارتقا پایداری و امنیت ملی مطرح شود ولی علی‌رغم وجود چارچوب‌های متعدد مدیریت ریسک سایبری، کمبودها و چالش‌های متعددی در این حوزه وجود دارد که در این رساله یک چارچوب جهت رفع این چالش‌ها پیشنهاد شده است.

وی با بیان اینکه تاکنون کارهای اندکی در حوزه راهکارهای دفاع هدف متحرک (MTD)  در سیستم‌های کنترل صنعتی انجام ‌شده است، اظهار کرد: ارزیابی و مدیریت مخاطرات ریسک امنیت سایبری سیستم‌های کنترل صنعتی، بر اساس یک متدولوژی دقیق، علمی، مورد پذیرش جامعه علمی و فنی و دارای پشتوانه تحقیقاتی و آزمایش ‌شده یکی از نیازهای جدی صنایع کشور است در حالی که استانداردهای معتبر امنیت سایبری سیستم‌های کنترل صنعتی در بخش متدولوژی ارزیابی و مدیریت مخاطرات تفصیلی و جزئی، ضعف جدی دارند.

این دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه این رساله دکتری بر اساس ۸ سال تجربه تحقیقاتی در حوزه ارزیابی امنیتی سایبری و مدیریت ریسک تدوین شده است ادامه داد: در این مطالعات تلاش شد تا نیاز زیرساخت‌های حیاتی کشور جهت کاهش خسارات حاصل از حملات سایبری و در نتیجه افزایش تولید (ارتقا پایداری و امنیت ملی) پاسخ داده شود.

وی ثبت شرکت دانش‌بنیان "امان" و اخذ گواهی دانش‌بنیانی را از برنامه‌های تجاری سازی این طرح تحقیقاتی عنوان کرد و یادآور شد: این شرکت دانش‌بنیان با محوریت امنیت سایبری برای اولین بار در کشور، موفق به کسب گواهی "امن‌سازی و مقاوم‌سازی سامانه‌ها، زیرساخت‌ها و سرویس‌های صنعتی" از مرکز "افتای" ریاست جمهوری و همچنین کسب گواهی‌نامه صلاحیت ارائه خدمات در حوزه پدافند با موضوع «امنیت سیستم‌های کنترل صنعتی» از سازمان پدافند غیرعامل شد.

به گفته این محقق عقد قرارداد با مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران  و انجام ۷ پروژه در حوزه‌های مرتبط از دیگر خروجی‌های این مطالعات به شمار می‌رود.
احمدیان شروع این مطالعات را شناسایی نیاز صنایع در حوزه امنیت سایبری نام برد و خاطر نشان کرد: برای این منظور در ابتدا تحقیقات گسترده‌ای بر روی امنیت پروتکل  IEC-۶۰۸۷۰-۵-۱۰۴در سامانه‌های کنترل و اتوماسیون صنعتی صورت گرفت. هدف این فعالیت‌ها شناخت پروتکل مذکور از حیث امنیتی و تلاش برای استفاده از این پروتکل به‌عنوان مطالعه موردی بخش پروتکل‌ها، در دفاع هدف متحرک بود.

وی تعریف دقیق حملات سایبری و ارائه دسته‌بندی رویدادها، رخدادهای امنیتی و حملات و تفکیک و پارامترها و زیرپارامترهای آن را از چالش‌های اجرای این پژوهش عنوان کرد و گفت: خروجی آن منجر به نگارش و انتشار یک مقاله علمی-پژوهشی در ژورنال مطرح  IJCIP در حوزه امنیت زیرساخت‌های حیاتی در سال ۲۰۲۰ شد. در این مقاله ضمن ارائه یک دسته‌بندی جدید  ۲۶۸ رخداد و حادثه صنعتی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و بر اساس این بررسی دسته‌بندی پیشنهادی مورد ارزیابی موفقیت‌آمیز قرار گرفت.

این محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر، ارائه تحلیل‌های واقعی در شبکه های صنعتی صنایع کشور را از دیگر بخش‌های این مطالعات نام برد و افزود: یکی از چالش‌های مهم این رساله دسترسی مستمر به بستر آزمایش مناسب بود؛ به موازات «آزمایشگاه‌ امنیت سایبری سامانه‌های کنترل نیروگاهی» راه اندازی گردید و درنهایت بعد از بهره‌برداری رسیدن این آزمایشگاه، چارچوب پیشنهادی در این آزمایشگاه مورد اجرا و ارزیابی قرار گرفت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha