• دوشنبه / ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ / ۲۳:۲۵
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 1403062617021
  • خبرنگار : 80001

انتقال پایتخت از کشوی میز بیرون آمد

انتقال پایتخت از کشوی میز بیرون آمد

موضوع انتقال پایتخت که بعضا در دهه‌های اخیر مطرح می‌شود یک بار دیگر مورد توجه سیاست‌گذار قرار گرفته است. به نظر می‌رسد ایده رییس‌جمهور آن است که پایتخت از مرکز به جنوب کشور منتقل شود.

به گزارش ایسنا، چند روز قبل مسعود پزشکیان گفت: «توسعه کشور با ادامه روند فعلی امکان‌پذیر نیست، اینکه بخواهیم همچنان منابع اولیه را از جنوب کشور و دریا به مرکز بیاوریم و تبدیل به محصول کنیم و دوباره برای صادرات به جنوب بفرستیم، به‌شدت توان رقابت ما را مستهلک کرده و کاهش می‌دهد؛ چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم. تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم؛ کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاست‌ها و اقداماتی که تا به حال اتخاذ و اجرا شده‌اند، فقط تشدید شده و راه‌حل اساسی جابه‌جایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال مرکزیت سیاسی و اقتصادی هم به این شکل که ما خودمان در تهران بنشینیم و به مردم بگوییم جابه‌جا شوند، مقدور و ممکن نیست، باید ابتدا خودمان برویم تا مردم هم دنبال ما بیایند».

با توجه به چالش‌های کلانشهر تهران از جمله مساله ترافیک، آلودگی هوا و کمبود منابع آبی، موضوع انتقال پایتخت تقریبا در تمام دولت‌های پس از انقلاب مطرح شده اما پس از آن برنامه‌هایی برای توسعه و تکمیل زیرساخت‌های تهران و تمرکززدایی از این کلانشهر مطرح شده و موضوع انتقال به نتیجه نرسیده است تا این‌که اخیرا توسط رییس دولت چهاردهم به عنوان یک ایده مطرح شد.

مسعود پزشکیان، امروز هم در جریان نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به پرسشی مبنی بر سخنان وی در زمینه انتقال پایتخت و موانع انجام آن و نیز توجه به مسئله ساخت مسکن در تهران، اظهار کرد: توسعه ساده است؛ یعنی تعادل بین منابع و مصارف. اگر تعادلی در این زمینه نداشته باشیم قطعاً به مشکلات بسیار بزرگی برخورد می‌کنیم. اگر کاهش بارندگی داشته باشیم قطعاً به مشکل آبرسانی می‌خوریم. اگر به فرونشست زمین توجه نکنیم به مشکل خواهیم خورد، به این مسائل باید توجه کنیم.

وی افزود: ما امروز امکان بزرگی در کنار خلیج فارس داریم که بسیاری از کشورها حسرت داشتن بخشی از این خط آبی را می‌خورند. از این ظرفیت چرا استفاده نکنیم. باید تعادلی بین زیست محیط و تداوم زندگی ایجاد کنیم. روند فعلی غیرقابل ادامه است و اگر به آن توجه نکنیم قطعاً به مشکل می‌خوریم و نباید بگذاریم آن روز دیر شود. حرفی که زدم این نیست که امروز این اتفاق رخ دهد و پایتخت را منتقل کنیم اما باید به آن موضوع هم توجه کنیم.

رییس‌جمهور درباره امکان توقف ساخت و ساز مسکن در تهران، اظهار کرد: ساخت و ساز اینگونه نیست که یکباره متوقف شود. رسانه کارش آگاهی رساندن است نه تثبیت بی‌ثباتی. ما در این وضعیت چه در انرژی، گاز، برق و پول به سمت فروپاشی حرکت می‌کنیم و باید راه خروج از این وضعیت را با کمک رسانه‌ها، کارشناسان و متخصصان بیابیم.

مساله انتقال پایتخت از تهران در برهه‌های مختلف از جمله زمان جنگ ایران و عراق، سال ۱۳۷۹، سال ۱۳۸۳ سال ۱۳۸۶ و سپس در جریان زلزله جنوب تهران در سال ۱۳۸۸ مطرح شد. در این خصوص ۹ آّبان ۱۳۸۸ مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصوبه‌ای بر لزوم انتقال مرکز سیاسی برای بهبود استقرار جمعیت تا پایان سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ تا کید کرد. اما پس از بررسی‌های کارشناسان مختلف شهرسازی اعلام شد که انتقال پایتخت گزینه مناسبی برای تهران نیست.

در دولت روحانی نیز کمیسیونی برای بررسی موضوع تغییر پایتخت تشکیل شد. مجلس شورای اسلامی نیز سال ۱۳۹۴ قانون امکان‌سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران را به تصویب رساند. با این حال کارشناسان شهری از جمله پیروز حناچی ـ شهردار سابق تهران، امکان انتقال پایتخت را ضعیف دانست. در سال ۱۳۹۷ نیز شورای عالی ساماندهی پایتخت شکل گرفت اما در سال ۱۳۹۹نتیجه این تحقیقات منجر به آن شد که موضوع انتقال پایتخت از دستور کار خارج شود.

در حال حاضر مجددا مساله تغییر پایتخت یا تمرکززدایی از آن توسط مسعود پزشکیان ـ رییس‌جمهور مطرح شده و باید ببینیم که آیا این برنامه این بار به نتیجه می‌رسد یا به سرنوشت پیشنهادات قبلی دچار می‌شود؟

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۷ ۰۰:۳۱

این انتقال کاملا اشتباه است بهترین راهکاراین است موقتا تهران را به سه قسمت تهران مرکزی و تهران غربی به مرکزیت شهریار و تهران شرقی به مرکزیت ورامین تقسیم بندی شود

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۷ ۱۱:۴۲

اینکار فقط نابود شدن استان تهران را به عقب می اندازد باید پایتخت به قزوین منتقل شود زیرا اب و هوا بهتر است و راه و انتقال قزوین به جنوب ساده تر است

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۷ ۱۳:۲۲

تقسیم کردن مگه چه دردی دوا می‌کنه فقط صورت مسأله را پاک می‌کنه و بس

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۷ ۱۳:۳۳

پایتخت بایداز تهران گرفته شود و به اصلش، برگردد. اخرین پایتخت ایران شیراز بوده پس بهترین و ایده ال ترین گزینه شیراز است هم به جهت نزدیکی به جنوب و هم جهت اب و هوای مناسب. هم جهت دارا بودن منابع گازی و نفت و معادن قابل توجه هم به جهت پایگاه فرهنگ و تمدن.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۱۴:۱۵

سلام ،یه وقتی می گفتن شهر اصفهان بهترین گزینه برای پایتخت شدن هست ببین باهاش چه کار کردند،زاینده رود رو خشکاندند،ذخیره آب پشت سد زاینده رود سر از شهرستانهای دیگر در آورد کلا تصمیم به نابودی شهر اصفهان گرفتند،بگذارید همان تهران بماند.

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۱۱:۲۳

کاش بشه واقعا برای تهران کاری کرد، پایتخت اگر جابه جا بشه تهرانی ها هم یه نفسی میکشند بخدا

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۱۴:۰۲

پایتخت همین تهران خوبه الان تمام کشور مخصوصا درجنوب کم بود آب بدتر تهران هست

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۱۶:۰۴

تبریز عالی

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۱۶:۲۵

عجیب واقعا عجیب

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۱۶:۵۲

انتقال پایتخت هزینه دارد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۲۸ ۲۱:۰۷

زنجان بهترین گزینه است: به دلیل نزدیکی به تهران و غرب و شمال‌غرب کشور. مشرف بر آذربايجان و کردستان. آب و هوای مناسب و باد همیشگی و جابجایی هوا. مردمانی خونگرم و مهمان نواز. منابع آبی فراوان.