به گزارش ایسنا، اوکراین توانسته طی ماههای اخیر، به رغم مخالفت شدید شرکت فناوری چینی "دیجیآی" با کاربری نظامی محصولات آن، از طرق طیف گستردهای از تامینکنندهها، از جمله شعب یک شرکت فناوری نظامی لهستانی و فروشندگان کالاهای نظامی، به خریداری شمار زیادی از پهمادهای این شرکت ادامه دهد.
خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی اختصاصی که مبتنی بر تحلیل اسناد فروش مربوطه است، نوشت: مدت کوتاهی پس از آغاز جنگ اوکراین، پهپادهای شرکت چینی دیجیآی، به یکی از مطلوبترین محصولات نظامی تبدیل شد. مدلهای محبوب پهپادهای این شرکت، به ویژه مدل «ماویک ۳» (Mavic ۳) به دلیل قابلیتهای آن از جمله دوبرد بودن، قدرت زیاد باتری، توانمندیهای تصویربرداری حرارتی و هزینههای نسبتا کم در مقایسه با پهپادهای متعارف نظامی، به طور گسترده در میدان جنگ مورد استفاده قرار میگرفت.
شرکت چینی سازنده این پهپادها در آوریل ۲۰۲۲ بیانیهای صادر کرده و در آن مخالفت شدید خود را با کاربری نظامی محصولاتش ابراز کرد.
این شرکت در بیانیه دیگری در اکتبر همان سال اعلام کرد که به تمامی ماموریتهای تجاری خود در روسیه و اوکراین به منظور جلوگیری از استفاده این پهپادها در جنگ اوکراین پایان داده است.
یک سال بعد، در تابستان ۲۰۲۳، وزارت تجارت چین تدابیر جدیدی را برای صادرات برخی پهپادها به کار بست. این محدودیتها که از سپتامبر همان سال اجرایی شد، شرکتها را وادار به کسب مجوز دولتی برای صادرات برخی پهپادها و قطعاتی میکرد که ممکن بود برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار بگیرند.
اسپوتنیک در ادامه نوشت: با این حال، در ماههای اخیر، ارتش اوکراین و آژانسهای دولتی متعدد این کشور قادر به دور زدن این محدودیتها و خریداری هزاران پهپاد تولیدی این شرکت از طریق شرکتهای تابعه در کشورهای سوم، از جمله لهستان و فروشندگان مستقلی بودهاند که توانسته بودند این پهپادها را از دیگر نقاط جهان خریداری کنند.
طبق اسناد موجود در سامانه تجاری الکترونیکی «پروزورو»(Prozorro) اوکراین، گرانترین قرارداد شامل قرار فروش پهپادهای شرکت دیجیآی بین اداره امنیت شهری کییف و شرکت واردکننده تجهیزات ویژه «یواماُ اوکراین»(UMO UKraine) منعقد شد.
این قرارداد به ارزش ۹.۵ میلیون دلار در ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۳ برای تحویل ۱۵۵۰ فروند پهپاد ماویک۳ و ۹۵۰ فروند پهپاد ماویک-۳ای این شرکت چینی امضا شد.
این شرکت تابعه، طبق وبگاه آن، وابسته به شرکت لهستانی تولیدکننده سختافزارهای نظامی یواماُ است. این شرکت تجهیزات مورد نیاز فرماندهی عملیات ویژه لهستان و یگان ویژه پلیس این کشور را تامین میکند.
شرکت یواماُ در چند پست در شبکههای اجتماعی اشاره کرده بود که دو مدل یادشده پهپاد شرکت چینی دیجیآی را در انبارهای خود موجود دارد.
یواماُ اوکراین علاوه بر این قرارداد با شورای شهر کییف، درآمدی چند میلیون دلاری از طریق فروش پهپادهای شرکت چینی دیجیآی به دیگر آژانسهای دولتی و شاخههای مختلف نیروهای مسلح اوکراین داشته است.
یواماُ اوکراین تنها شرکتی نبود که از قراردادهای پرسود برای عرضه این مدل از پهپادهای چینی بهرهمند شد. قرارداد پرسود دیگری نیز بین «آلینا اُستاپنکو»، یک شرکت کارآفرین اوکراینی و یگان «A۴۲۶۹» نیروهای مسلح اوکراین برای واردات پهپادهای شرکت دیجیآی منعقد شده بود.
قرار شده بود این شرکت طی قراردادی ۱.۷۳ میلیون دلاری که در ۳ مه امضا شد، تا پیش از ۱۰ ژوئن، هزار فروند پهپاد «ماویک-۳ پرو» این شرکت چینی را به یگان یادشده نیروهای مسلح اوکراین تحویل دهد.
همزمان مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، امروز (چهارشنبه) در یک نشست خبری تاکید کرد چین کنترل سختگیرانهای بر صادرات کالاهای دارای کاربری دوگانه، از جمله پهپادها دارد و با استفاده نظامی آنها مخالف است.
انتهای پیام
نظرات