• یکشنبه / ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ / ۱۱:۳۲
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1403061106646
  • خبرنگار : 50976

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز:

قدم اول برای تحول در علوم انسانی اعتقاد به فرهنگ ملی کشور است

قدم اول برای تحول در علوم انسانی اعتقاد به فرهنگ ملی کشور است

ایسنا/فارس مسئول پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز بیان کرد: فرهنگ ما برای خود منطقی دارد و بر اساس آن منطق باید شروع به تغییر علوم غربی کرد بر همین اساس برای تحول در علوم انسانی باید به فرهنگ ملی کشور اعتقاد داشت. 

سعید زاهد زاهدانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا در پاسخ به این سوال که در بحث تحول در علوم انسانی چه میزان موفق بوده‌ایم و چه اندازه دانشگاه به سمت اسلامی شدن حرکت کرده است، اظهار کرد: فرهنگ ما برای خود منطقی دارد و بر اساس آن منطق باید شروع به تغییر علوم غربی کند.

وی با تأکید بر اینکه قدم اول اعتقاد به فرهنگ ملی کشور است، ادامه داد: متناسب‌سازی یا بومی‌سازی فرهنگ غربی با فرهنگ خودمان باید ملاک باشد که اگر این اتفاق افتاد و پیشرفته شد به تدریج به سمت مبانی اعتقادی، فلسفی و ملی که طبیعتاً اسلام و ارزش‌های اسلامی است پیش خواهیم رفت و جریان اسلامی‌سازی علوم شکل خواهد گرفت.

زاهد زاهدانی در مورد پیشرفت دانشگاه در بحث تحول علوم انسانی تصریح کرد: اگر کل جامعه دانشگاه را در نظر بگیریم در زمینه تحول در علوم انسانی چندان موفقیتی نداشتیم اما اگر دانشگاه شیراز یا برخی از دانشگاه‌های دیگر را در نظر داشته باشیم حرکت‌هایی در این زمینه صورت گرفته است و البته بیشترین تحول در علوم انسانی را در حوزه‌ها مشاهده می‌کنیم. اما متاسفانه دانشگاه در حدی که زمان اقتدا کرده و توان داشته‌اند چندان پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است. 

وی ادامه داد: البته برخی از دانشگاهیان در این زمینه مطالعات و کارهای خوبی انجام دادند اما دانشگاه به عنوان یک نهاد و برنامه‌های دانشگاهی هنوز در زمینه تحول در علوم انسانی راه زیادی را در پیش دارند.

مسئول پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز در پاسخ به این سئوال که چه ملزوماتی برای این قضیه مهم است و چه پیشنهاداتی در موضوع تحول در علوم انسانی دارید؟ گفت: متاسفانه از زمانی که روشنفکری در ایران شکل گرفته است، ملت ایران را ناهنجار در نظر می‌گیرند و ملتی را که تمدن مدرن را در خودش نداشته باشد کشور ناهنجار تلقی می‌کنند و به این نکته که علوم انسانی موجود نمی‌تواند مسائل ما را حل کند، می‌رسند و اگر مردم ما متناسب با قواعدی که در علوم انسانی غربی به دست آمده رفتار نکنند، مردم ما را ملامت می‌کنند.

زاهد زاهدانی اظهار کرد: تحول در علوم انسانی از اعتقاد به فرهنگ ملی خودمان، از باور به آن‌چه که در طول چندین هزار سال ملت ایران داشته است آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه سعدی و حافظ و شب‌های یلدا و مناسبات ایران باستان را احترام می‌کنیم اما آن را هنجار قرار نمی‌دهیم تصریح کرد: اگر فرهنگ ملی خود را هنجار قرار دهیم باید مزیت فرهنگ غربی را به عنصری از فرهنگ خودمان تبدیل کنیم و مزیت‌های تمدن مدرن را در فرهنگ دینی خودمان متناسب و بومی‌سازی کنیم. در این صورت است که  علمی تولید می‌شود که می‌تواند مسائل خودمان را حل کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha