عباس زارع در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: یکی ارزشمندترین ذخایر زیست محیطی استان البرز، بالاخص در شهرستان کرج سطوح سبز و باغاتی است که طی این سالها به پایداری ظرفیت زیست محیطی منطقه کمک زیادی کرده است. اما در شرایط کنونی کاهش منابع آب زیرزمینی و عدم سیاست گذاری مناسب در جهت حفظ و حراست از آنها از موارد جدی تهدید کننده این ظرفیتها به حساب میآید.
وی افزود: خوشحال هستیم که از این منابع ارزشمند که از نقاط قوت استان البرز هستند، برخوردار هستیم. لذا ضمن توجه جدی به آن، باید تلاش کنیم که این ظرفیتهای چند کارکردی در حوزه محیط زیست پایدار بمانند.
وی ادامه داد: پهنههای نسبتا بزرگی در استان وجود دارد که در مالکیت دولت و یا نهادهای عمومی بوده و دارای پوشش نسبتا مناسبی هستند. از جمله میتوان به دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، مزارع جهاد کشاورزی، موسسه استاندارد، سرم سازی رازی، مرغ مادر، موسسه دامپروری، باغ سیب مهرشهر و کاخ مروارید اشاره کرد که جزء پهنههای بسیار ارزشمند استان هستند.
زارع بیان کرد: معتقدم این اراده برای حفاظت و نگهداری از این پهنههای سبز در دولت و نهادهای عمومی باید وجود داشته باشد، چرا که بازدهی آن به نفع کلانشهر و جمعیت کرج است، شاید بیشترین عاملی که تاکنون توانسته ظرفیت زیست محیطی منطقه را حفظ کند، همین سطوح سبز هستند. بنابراین امیدواریم که با یک سیاست درست همچنان پایدار بمانند و اگر آسیبی دیدهاند، احیا شده و بتوانند در حوزه محیط زیست و بالاخص هوای شهر کمک جدی بکنند.
وی در مورد نگهداری از فضاهای سبزی که کارکردهای آموزشی دارند، گفت: مهمترین کاری که باید در استفاده از فضاهایی مثل دانشکده کشاورزی مد نظر گرفته شود، حفظ داشتهها است. طبیعی است که در طول زمان و مراحل رشد تعدادی از گیاهان از بین میرود اما با توجه به ارزشمند بودن آنها، ضرورت مهم جایگزین کردن ظرفیتهای گیاهی جدید است تا پهنه به سرعت تغییر پیدا نکند.
این فعال محیط زیست در ادامه یادآور شد: نکته مهم دیگر در مورد حفاظت از اینگونه ظرفیتها این است که به ساخت و سازها بر اساس همان نقشه اولیه توجه کنند، نه اینکه تصمیم بگیرند با از بین بردن پارکها و یا درخت تراشی فضاهای جدید مسکونی یا اداری ایجاد کنند. به عنوان مثال دانشکده کشاورزی نسبت به محیط خود از گذشته تاکنون مسئولانه عمل کرده و امیدواریم که مسئولانه عمل کردن بازهم ادامه داشته باشد و محیطهای ارزشمندی از این دست که ذخیره و ظرفیتی برای شهر کرج هستند، همچنان حفظ شوند.
وی ادامه داد: در رابطه با اراضی کشاورزی هم همین طور است و حتی اراضی که در اختیار نهادها بوده و تحقیقاتی و آموزشی هستند، باید همواره این کارکرد آنها حفظ شود. یعنی نباید به دنبال تغییر کاربری این اراضی باشیم و یا اینکه باید این اراضی را از پروژههای بسیار خطرناکی مثل طرحهای مولدسازی و یا فروش اراضی دولتی که گاها مطرح میشود، مستثنی کنند تا بتوانند همچنان باقی بمانند.
وی با اشاره به چالشهای کنونی گفت: آب یکی از مهمترین چالشهای استان در حوزه محیط زیست است، امروزه منابع آب در حال خارج شدن از دسترس ما است، در حالی که جایگزینی ندارند. بالا بودن میزان آب مصرفی که یکی از دلایل آن تراکم جمعیت است، ذخائر سفرههای زیر زمینی را کاهش داده و باعث شده پدیدههای زیست محیطی مثل بیابان زایی، ریزگردها و فرونشست به وجود آید. بنابراین باید به آب و ظرفیتهای انسانی در استان و نیز ایجاد یک تراز مناسب بین منابع آبی و میزان مصرف آن توجه بیشتری کرد.
این فعال محیط زیست افرود: دومین موضوعی که در حوزه محیط زیست استان با آن دست به گریبان بوده و عوارض و هزینههای آن را به صور مختلف می بینیم، آلودگی هواست. متاسفانه بررسیها و شاخصها نشان می دهد که تاکنون بهبودی در این حوزه نداشتهایم. از دلایل این امر هم عدم کیفیت سوخت و استاندارد نبودن خودروها، بالا بودن مصرف سوخت و احتراق ناقص است.
زارع ادامه داد: از سوی دیگر بر روی پروژههای سبز که میتوانند موجب کاهش آلایندگی شود، به میزان جمعیت ساکن در استان و آمد و شدها، سرمایه گذاری کافی انجام نشده است. نمونه این موضوع عدم توجه کافی به سیستم و ناوگان حمل و نقل عمومی سبز یا پاک است. گاها ناوگان حمل و نقل عمومی توسعه پیدا میکند اما میزان الایندگی آن بالاست. بنابراین ضرورت دارد که برای این استان و به خصوص منطقه پرتراکم جمعیتی کرج به موضوع سیستم حمل و نقل عمومی توجه ویژهای شود. همچنین باید به استفاده از انرژیهای سبز، کاهش آلایندگی به ویژه در بخش نیروگاهها و یا صنایعی که میزان آلایندگی بالایی دارند پرداخته شود.
این فعال محیط زیست بیان کرد: نکته مهم این است که گاها یک عدم همبستگی و عدم همکاری بین متولیان این حوزه وجود دارد، در حالی که برای بهبود شاخصها به هماهنگی و همکاری بین بخشی نیاز داریم.
وی با اشاره به اینکه به تدریج با کاهش کیفیت پهنههای سبز روبه رو هستیم، گفت: این در حالی است که منابع ارزشمند زیست محیطی در منطقه کرج در حال تهدید بوده و وضعیت مناسبی ندارند. منابع آبی اراضی کشاورزی در حال کاهش بوده و بسیاری از باغات به دلیل عدم تامین آب مناسب کیفیت خودشان را از دست میدهند. به طوری که در منطقه کرج، کلاک، خلج آباد و سرحدآباد به صورت چشمگیری با این چالش مواجه هستیم و منابع آبی به اندازه کافی تخصیص داده نمیشود.
انتهای پیام
نظرات