روستایی تاریخی و دیدنی شاهکوه در استان گلستان به علت موقعیت کوهستانی که دارد آب و هوای معتدل و بسیار خوبی را به خصوص در فصل تابستان دارا است و همین خود سبب میشود تا در این فصل گردشگران زیادی را به سمت خود جذب کند.
روستای تاریخی و زیبای شاهکوه یکی از سایتهای گردشگری استان گلستان است و جنگل چند میلیون ساله ابر که سفر در میان ابرها را برای گردشگران هیجانی به ارمغان میآورد، در این منطقه قرار دارد. روستای شاهکوه در گرگان یکی از مقصدهای روستاگردی جذاب در استان گلستان به شمار میرود و از توابع بخش مرکز شهرستان گرگان، در ۶۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر گرگان قرار دارد.
رمضان گرزین یکی از بزرگان روستای شاهکوه علیا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه سختکوشی و مهمان نوازی دو خصوصیت اصلی مردم روستای شاهکوه است، اظهار کرد: این روستا زمینهای کشاورزی مرغوبی دارد و مردم این روستا گندم، جو، باقلا، نخودفرنگی، دانههای روغنی، سیب زمینی و لوبیای سبز کشت میکنند و علاوه بر آن به کار باغداری نیز مشغول بوده و باغات میوه سیب، زردآلو، آلبالو و گیلاس با کیفیت بسیار عالی در روستا وجود دارد.
وی با بیان اینکه زنبورداری و دامپروری نیز از مشاغل اصلی مردم این روستا است، ادامه داد: آب و هوای کوهستانی و زمینهای مرغوب منطقه شاهکوه موجب شده محصولات این منطقه کیفیت بالا و طرفداران زیادی داشته باشد.
گرزین قله گاوکشان، حمام تاریخی و قدیم شاهکوه، یخچالهای طبیعی، مراتع سرسبز و طبیعت بکر منطقه و روستای قدیم شاهکوه را از جمله جاذبههای گردشگری این منطقه برشمرد و افزود: در این روستا خانههای اجارهای با قیمت مناسب وجود دارد که پذیرای گردشگران در تمامی ایام سال هستند.
معمولاً مردم روستای شاهکوه به دلیل سردی هوا در زمان زمستان به مناطق گرمسیر نظیر گرگان و شاهرود رفته و در زمان بهار و تابستان دوباره به روستا برمیگردند. به عبارت دیگر ییلاق و قشلاق میکنند.
اکبر ملک عضو شورای روستا نیز با بیان اینکه شاهکوه علیا در تابستان و بهار ۳۵۰ تا ۴۰۰ نفر جمعیت دارد، به خبرنگار ایسنا گفت: معمولاً در فصل پائیز و زمستان خانوادهها به مناطق گرمتر نقل مکان میکنند و تنها تعداد انگشت شمار از قدیمیترها در روستا باقی میمانند.
تجربه سرمای دلپذیر وسط تابستان داغ
ملک سرمای دلپذیر روستای شاهکوه در دل تابستان داغ را یکی از جذابیتهای فوقالعاده روستای شاهکوه دانست و افزود: در وسط تابستان شبهای شاهکوه بسیار سرد و دلپذیر است تا جایی برخی از شبها مجبور به روشن کردن بخاری میشویم و این سرمای طبیعی در دل تابستان بسیار لذت بخش است.
وی با بیان اینکه روستای شاهکوه جوانان تحصیلکرده زیادی دارد که نقش مهمی در بالا بردن فرهنگ و دانش اهالی داشتهاند، تصریح کرد: این دانشجویان مجمع دانشجویان منطقه شاهکوه علیه به صورت سازمان یافته به فعالیتهای علمی در روستا از جمله برگزاری کلاسهای کامپیوتر و اینترنت اقدام کردند.
در تابستان ۱۳۷۹ و پس از اینکه مخابرات روستای چهار باغ افتتاح شد، مجمع دانشجویان منطقه شاهکوه اتصال به شبکه جهانی اینترنت را برقرار کردند و شاهکوه با اتصال به شبکه اینترنت به عنوان اولین روستای اینترنتی کشور شناخته شد.
شرایط جغرافیایی و آب و هوایی شاهکوه
از لحاظ جغرافیایی روستای شاهکوه در گرگان از سمت شمال به کوه خوش دشتی و از سمت باختر به کوه شیرکش محدود میشود. در جنوب این روستای دیدنی کنودره قرار دارد و رودخانههای فصلی رودبار دله نیز احاطه کرده است. کوه سیاه پوش و کوه ترکه چال، از جمله کوههای سر به فلک کشیده این منطقه هستند. کوهی به نام گاوکشان در شش کیلومتری جنوب شرقی روستای شاهکوه در گرگان قرار دارد و کوه دیگری به نام سرلیسه در پنج کیلومتری شاهکوه نیز قرار گرفته است. این منطقهی بکر برای گذراندن ایام خاص سال که تعطیلی دو الی سه روزه وجود دارد نیز بسیار مناسب است.
از لحاظ شرایط جوی روستای شاهکوه در گرگان، زمستانهای سرد و تابستانهای معتدلی دارد، به همین خاطر، فرصت خوبی را برای گردشگران طبیعت در نیمه نخست سال فراهم میکند.
یکی از گردشگران خارجی به نام رابینو در سفرنامهی خود به شاهکوه گفته است: « این روستا در گذشته، در مسیر جاده اصلی و شاهراه ارتباطی بین خراسان بزرگ و شاهرود بوده است. مردم روستای شاهکوه به زبان محلی مازندرانی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. »
سبک زندگی مردم در روستای شاهکوه
با توجه به زمستان سرد و بارش برف سنگین در روستا در فصل زمستان نیمی از جمعیت روستا به شهرهای گرگان و اطراف کوچ قشلاقی میکنند. شغل اغلب اهالی روستای شاهکوه در گرگان فعالیتهایی نظیر زراعت، باغداری و دامداری است. تعدادی از مردم در بخشهای خدماتی و صنایع دستی نیز مشغول هستند.
مهمترین محصولات دامی این روستا عبارت است از: پشم، گوشت، شیر، ماست و کره
معماری خانهها در روستای شاهکوه در گرگان
در این روستای تاریخی و دیدنی بافتی بسیار جذاب دارد و بازدیدکنندگان را یاد قرنها پیش میندازد. سقف خانهها مسطح بوده و پوشش آنها کاهگل و چوب است و اکثر خانههای یک الی دو طبقه دارند. جنس ساخت خانه اغلب از سنگ و گل و خشت و چوب بوده است. این روستا دو محله بزرگ به نام «ده میان» و «ده دره» دارد. «ده میان» قدیمیترین محله روستا است که از چندین محله کوچک به نامهای حسام محله، کابوسی محله، دهقان محله و … تشکیل شده است. جالب است بدانید که ده دره شامل نگین محله، بید پند، سرخ چاله و کلاتی محله است.
جاذیههای گردشگری شاهکوه
در امتداد روستای شاهکوه در گرگان دره دینو و کنودره قرار دارند و به همین خاطر طبیعت زیبا و دیدنی را پدید آوردهاند. به غیر از این دو دره کوههای خوش دست و زیبایی نظیر شیرکش، ترکه چال، سیاهپوش، گاوکشان و سرلیسه نیز فرا گرفته است.
کوههای اطراف روستای شاهکوه در گرگان
کوه سرلیسه در ۵ کیلومتری شمال غربی روستای شاهکوه در گرگان قرار گرفته و با ارتفاع ۲۹۱۰ متری که دارد یک مقصد عالی برای طبیعت گردان و کوهنوردان به شمار میرود.
رشته کوه گاوکشان کوه دیگری که در اطراف روستای شاهکوه در گرگان قرار دارد رشته کوه گاوکشان است که در ۶ کیلومتری جنوب غربی این روستا قرار گرفته و با ارتفاع ۳ هزار و ۸۱۳ متری یکی از بلندترین ارتفاعات استان گلستان به شمار میرود.
اطراف شاهکوه را کوههای مرتفع و مملو از برف تشکیل داده است که در فصل زمستان، پر از برف است. یخچالهای طبیعی رشته کوههای گاوکشان، بر زیبایی و جذابیت ارزشهای گردشگری ورزشی آن افزوده و به همین خاطر، در همه فصول سال، شاهکوه، مقصد جذابی برای عکسبرداری خواهد بود.
خانه تاریخی گرگان
در سال ۱۳۹۵ یک خانه تاریخی در روستای شاهکوه در گرگان به ثبت ملی رسید و این خبر بسیار خوبی برای این روستای زیبا و دیدنی در استان گلستان بود. خانه تاریخی خواجوی که متعلق به دوره پهلوی است در استان گلستان شهرستان گرگان بخش مرکزی دهستان استرآباد جنوبی روستای شاهکوه سفلی در خواجه محله واقع شده است. اگر به شاهکوه سفر کردید، بازدید از این خانه تاریخی را توصیه میکنیم.
چشمههای اطراف روستای شاهکوه در گرگان
دیگر جاذبههایی که در اطراف روستای شاهکوه در گرگان قرار دارند نیز شامل چشمههای متعدد و زیبایی میشوند که در حواشی سرسبز قرار گرفتهاند و نام آنها به ترتیب عبارت است از: زرد چشمه، چشمه سار، سرخ چشمه، سنگ چشمه، استل سر و شلیار اشاره کرد. رودخانه فصلی رودبار دله در جنوب روستا، رستنگاه درختان ارس در ارتفاعات اطراف، بر جلوههای زیبای طبیعت روستا میافزاید.
امامزاده یوسف و حسین
دو امامزاده هم در این روستا قرار دارد به نامهای امامزاده یوسف و حسین که از نوادگان امام موسی بن جعفر میباشند. این آرامگاه بسیار ساده، اتاقی کوچک بوده و با خشت و گل و سقفی چوبی ساخته شده است.
انتهای پیام
نظرات