محسن معصومعلیزاده در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه قصد نداریم برای ثبت جهانی مسجد جامع به عنوان یک پرونده تکبنا اقدام کنیم بلکه پرونده آن در قالب پرونده مرکز تاریخی همدان خواهد بود، اظهار کرد: در سالهای آتی مسجد جامع و در کنار آن سایر بناهای تاریخی مرکز تاریخی همدان را در قالب یک پرونده با عنوان مرکز تاریخی همدان تکمیل و برای ثبت در فهرست آثار جهانی به یونسکو ارسال خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه پیگیری برای ثبت جهانی تک بنا ممکن است شرایط لازم را احراز نکند و پرونده با وجود زحمات و هزینههای بسیار رد و برگشت بخورد، تصریح کرد: در این رابطه تجربه داریم که نمیتوان روی تکبنا مانور داد.
وی خاطر نشان کرد: قصد داریم تمام بناهای تاریخی دارای قابلیت و واجد ارزش سطح استان را به مرور پرونده آن را تشکیل و اقدامات ثبت جهانی آن را انجام دهیم که در این رابطه هنوز در ابتدای راه هستیم.
معصومعلیزاده بیان کرد: مسجد جامع در مرکز تاریخی همدان واقع شده که در کنار این مرکز بناهای مذهبی، بافت تاریخی، آرامگاه استرومردخای و خانههای تاریخی را به عنوان یک مجموعه داریم که قرار بود این مجموعه در فهرست آثار جهانی ثبت شوند اما برای ثبت جهانی این مجموعه در قالب یک پرونده باید کارهای بیشتری بر روی این آثار انجام شود که به استانداردهای ثبت جهانی برسد و بعد از انجام این اقدامات و با تکمیل پرونده برای ثبت به یونسکو ارسال و نسبت به ثبت جهانی آن اقدام کرد.
وی اضافه کرد: مسجد جامع همدان به عنوان قدیمیترین مسجد شهر همدان و گنجینهای از معماری و هنر ایرانی اسلامی یکی از جاذبههای گردشگری، تاریخی و مذهبی ثبت ملی شده است که در دل شهر همدان بین بازار شهر و میدان مرکزی این شهر ساخته شده که این مسجد یکی از کهنترین و باشکوهترین مساجد ایران شناخته میشود که قدمتی از زمان سلجوقیان دارد.
ثبت ۱۲ اثر معنوی استان همدان در فهرست میراث ناملموس کشور
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان همچنین از ثبت ۱۲ اثر معنوی این استان در فهرست میراث ناملموس کشور خبر داد و اظهار کرد: پرونده ثبت ۱۳ اثر معنوی استان در شورای ثبت ملی آثار ناملموس کشور مورد بررسی قرار گرفت و با تایید نهایی اعضای شورا ۱۲ اثر در فهرست میراث ملی ناملموس کشور به ثبت رسید.
وی افزود: طرز تهیه شربت شیره انگور ملایر، مراسم آئینی شام غریبان سامن ملایر، لحافدوزی در ملایر، آیین شمعگذاری روستای چنار علیا در اسدآباد، سور چم ( جشن نوروزی رودخانهها ) روستای قاضیخان شهرستان بهار، تهیه ترشی چمور در نهاوند، تهیه آش کشکک در شهرستان نهاوند، علمسازی همدان، تهیه شیرینی خانگی شیرمرغ تویسرکان، شیرینی"لعل به" تویسرکان، رسم زیر جلی تویسرکان و باری محلی گردو بازی تویسرکان را از آثار ثبت شده استان همدان در فهرست میراث ناملموس کشور میتوان یاد کرد.
به گزارش ایسنا، میراث فرهنگی ناملموس و یا به تعبیر رسانهها میراثمعنوی، بنا به تعریف کنوانسیون پاسداشت از میراثفرهنگی ناملموس، رفتارها، نمادها و آئینهایی بوده که یک اجتماع آنها را بخشی از میراثفرهنگی خود میشناسد و اهمیت میراثفرهنگی ناملموس در ظاهر فرهنگی آن به خودی خود نیست بلکه در وفور دانش و مهارتهایی است که از طریق آن از یک نسل به نسل بعدی منتقل میشود.
انتهای پیام
نظرات