• دوشنبه / ۲۹ مرداد ۱۴۰۳ / ۱۱:۳۲
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1403052919760
  • خبرنگار : 71299

مزایای فوق‌العاده بزرگترین ایستگاه پخش سیلاب کشور در موسیان

مزایای فوق‌العاده بزرگترین ایستگاه پخش سیلاب کشور در موسیان

ایسنا/ایلام معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام گفت: ایستگاه تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی سیلاب بر آبخوان دهلران با ۵ هزار هکتار عرصه از لحاظ مساحت بزرگترین ایستگاه پخش سیلاب کشور است که توسط این مرکز زیرنظر پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور ساخته شده است و بطور میانگین سالانه ۹ میلیون مترمکعب روان‌آب را کنترل می‌کند که از این میزان ۶ میلیون مترمکعب به زمین نفوذ و سفره‌های آب زیرزمینی را تغذیه می‌کند.

دکتر فریدون سلیمانی با حضور در ایسنا در این خصوص اظهار کرد: این ایستگاه به طول ۲۵ کیلومتر و عرض ۲ کیلومتر با هدف کنترل سیلاب، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، کاهش خسارت به مناطق پائین دست در منطقه «جلیزی» موسیان ایجاد شده است.

وی افزود: طی پژوهشی که با استفاده از  تکنیک دورسنجی  توسط یکی از اعضای هیات علمی این مرکز صورت گرفته طی یک بازه ۲۰ ساله  پس از ساخت این ایستگاه، میزان ۴ هزار و ۳۴۰ هکتار به سطح زیرکشت زمین‌های کشاورزی دشت موسیان در شهرستان دهلران اضافه شده و زمین‌های شنزار و سنگلاخی به بستر پایدار تولید تبدیل شده است.

دکتر سلیمانی اظهار کرد: با اجرای این سامانه یک منطقه وسیع کاملا خشک و ناپایدار، به یک اکوسیستم پایدار، پویا و دینامیک تبدیل شده است که با احیاء پوشش گیاهی علفی، درختچه‌ای و درختی بومی، احیاء حیات وحش منطقه و بازگشت انواع حیوانات بومی نظیر روباه و خرگوش و پرندگان، زندگی در آن جاری و ساری است و همچنین تبدیل منطقه به یک تفرجگاه از مزایای بی‌بدیل این ایستگاه بزرگ است.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، کارکرد این آبخوان را چندمنظوره و شامل احیای کشاورزی، کنترل سیلاب و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی عنوان و خاطرنشان کرد: یکی از دغدغه های کارشناسان و همچنین مسئولین دستگاه های اجرایی کمی کردن فعالیت‌های آبخوان داری و آبخیزداری و بیان آن به صورت عدد و رقم است که بر اساس نتیجه پژوهش‌های صورت گرفته، اگر بخواهیم یکی از کارکردهای عملیات پخش سیلاب بر آبخوان را فقط از نگاه تامین آب با عدد و رقم بیان کنیم طی پژوهش‌های صورت گرفته به‌ازای هر هکتار عملیات آبخوان‌داری، به طور میانگین ۱۰۰۰ مترمکعب آب استحصال می‌شود که اگر این حجم آب را در قیمت واقعی آن که به ازای هر مترمکعب آب معادل ۸ هزار تومان است ضرب شود ارقام بسیار بزرگی بدست می‌آید که نشان از ارزش واقعی این سامانه‌هاست. همچنین به ازای هر هکتار اقدامات آبخیزداری، ۵۳۰ مترمکعب آب استحصال می‌شود.

وی با بیان اینکه متوسط فرسایش خاک در کشور ۱۶ تن در هکتار است و متوسط فرسایش خاک در استان ایلام از این میزان نیز بیشتر است ادامه داد: هر هکتار عملیات آبخیزداری برابر با ۹ تن کنترل فرسایش خاک است که با درنطر گرفتن ارزش هر تن خاک معادل ۲۸ دلار ارزش اقتصادی عملیات آبخیزداری از منظر کنترل فرسایش خاک نیز قابل محاسبه و آشکار است.

ایشان افزود یکی دیگر از کارکردهای عملیات آبخیزداری به ازای هر هکتار اقدامات، معادل  ۵ تن کنترل رسوب است که اگر این مقدار را نیز معادل آب جایگزین رسوب پشت سد کنیم این کارکرد نیز قابل محاسبه به صورت عدد و رقم قابل بیان است.

سلیمانی، کنترل سیلاب، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، احیاء پوشش گیاهی بومی منطقه، تولید علوفه، تلطیف هوا، جلوگیری از خسارت به اراضی کشاورزی، جاده‌ها و راههای ارتباطی، خطوط انتقال نفت، گاز، مخابرات، برق، آب و از همه مهم‌تر نجات جان انسان‌ها از خسارت سیلاب را از مزیت‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری عنوان کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha