به گزارش ایسنا، نیوزلند یکی از طرفین پیمان دفاعی بین ایالات متحده، استرالیا و انگلیس نیست، اما به دنبال بررسی یک همکاری بالقوه در به اصطلاح «ستون دوم» این توافق است که بر فناوری نظامی مشترک تمرکز دارد.
«ستون دوم» پیمان آکوس جدا از اولین ستونی است که برای تحویل زیردریایی های هسته ای به استرالیا طراحی شده است.
به نقل از خبرگزاری رویترز، آنتونی آلبانیز نخست وزیر استرالیا در یک نشست خبری با کریستوفر لوکسون، همتای نیوزیلندی خود گفت: « ما ارزشهای بسیار مشترکی و اهداف مشترکی داریم و جای تعجب نیست که به هر فرصتی برای گنجاندن نیوزلند در رکن یا همان ستون دوم این پیمان نگاه کنیم.»
آمریکا نیز گفته که راه برای حضور نیوزیلند در این پیمان باز است.
این اظهار نظر پس از آن مطرح شده که وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، استرالیا به همراه انگلیس و واشنگتن رژیمهای کنترل صادراتی برابری را که گاهش مهم و مورد نیاز برای تسهیل به اشتراک گذاری فناوری در پیمان آکوس است، در اختیار دارند.
لوکسون نیز گفت، روابط امنیتی با استرالیا، تنها متحد رسمی دفاعی نیوزیلند، همچنان نزدیک خواهد بود. قصد ما این است که بگوییم میخواهیم به طور کامل با نیروهای دفاعی استرالیا تعامل داشته باشیم. هر دو کشور سال گذشته قراردادی را برای کمک به بهبود توانایی و آمادگی پرسنل نظامی امضا کردند.»
در بیانیه مشترکی که پس از دیدار بین آلبانیز و لوکسون در کانبرا منتشر شد، آمده است که آنها متعهد شدهاند که «برای تضمین امنیت و رفاه ملتهایمان، بدون هیچوقت بیسابقه کار کنند.»
پیمان آکوس که در سال ۲۰۲۱ برای رفع نگرانیهای مشترک در مورد قدرت رو به رشد چین تشکیل شد، به گونه ای طراحی شده که به استرالیا اجازه دهد زیردریاییهای تهاجمی با موتور هستهای و سایر سلاحهای پیشرفته مانند موشکهای مافوق صوت را در اختیار بگیرد.
وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای اعلام کرد: « وزارت امور خارجه تصمیمی را به کنگره ارائه کرد که سیستمهای کنترل صادرات استرالیا و انگلیس با سیستمهای کنترل صادرات ایالات متحده قابل مقایسه هستند و یک معافیت متقابل صادراتی را برای نهادهای آمریکایی اعمال کردهاند.»
انتهای پیام
نظرات