• سه‌شنبه / ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ / ۰۹:۳۳
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403052315413
  • خبرنگار : 50981

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد؛

لزوم ایجاد شناسنامه ژنتیکی برای حفظ گونه اسب اصیل عرب

لزوم ایجاد شناسنامه ژنتیکی برای حفظ گونه اسب اصیل عرب

ایسنا/یزد یک متخصص ژنتیک و اصلاح دام در استان یزد از قطب تولید اسب اصیل عرب کشور محسوب می‌شود، بر لزوم ایجاد شناسنامه ژنتیکی در جهت حفظ این گونه اصیل که به منظور اصلاح نژاد و مقاوم کردن سایر نژادها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، تاکید کرد.

نژادی که امروز به نام «عرب» شناخته می‌شود، کهن‌ترین گونه اسب و تنها نژاد کاملاً خالص و اصیل این حیوان است که نقشی اساسی در تاریخ انسان و اسب، ایفا کرده است.

اسب عرب در مراتع غنی در امتداد بین‌النهرین که اکنون شامل کشورهای عراق، سوریه، قسمت‌هایی از ایران و شبه‌جزیره عربستان است، رشد و تکامل یافت.

این نژاد را مربوط به چهار هزار و ۵۰۰ سال قبل می‌دانند که از خاورمیانه و نواحی بیابانی تا نیمه‌بیابانی این منطقه ریشه گرفته است به طوری که با تلاش ساسانیان در حوزه پرورش و اصلاح این نژاد، اسب‌های اصیلی به وجود آمد که به‌خاطر چابکی و مقاومتش، مایه حیرت شد.

از این نژاد برای اصلاح نژاد و مقاوم کردن سایر نژادها بسیار استفاده می‌شود و اکنون استان یزد در دل فلات مرکزی ایران، یکی از قطب‌های مهم و اصلی پرورش اسب اصیل عرب در کشور و خاورمیانه به شمار میآید.

«امیرعباس کربلائیان» متخصص ژنتیک و اصلاح دام و از مسئولان بازنشسته حوزه پرورش اسب در سازمان جهاد کشاورزی یزد در این باره به خبرنگار ایسنا می‌گوید: پنج نوع نژاد اسب در فلات ایران شامل اسب دره شوری، اسب کرد، اسب ترکمن، اسبچه خزر و اسب عرب وجود دارد که در دهه‌های اخیر به همت برخی از اسب‌داران و پرورش‌دهندگان، پرورش اسب عرب در استان یزد رونق بسیار قابل توجهی گرفته است.

وی اضافه می‌کند: در حال حاضر شهرستان‌های اشکذر در بخش رضوانشهر، میبد، اردکان، تفت، ابرکوه، بافق، بهاباد، زارچ، هرات و مروست، در زمینه پرورش این نوع نژاد از اسب در استان یزد فعال هستند.

کربلائیان خاطرنشان می‌کند: طی سال‌های اخیر با همکاری فدراسیون سوارکاری و وزارت جهادکشاورزی، موضوع میکروچیپ‌گذاری و شناسنامه‌دار شدن اسبهای استان در راستای سر و سامان دادن به این حوزه در دستور کار قرار گرفته است.

وی با اشاره به این که ایجاد شناسنامه ژنتیکی تلاشی در جهت حفظ این گونه اصیل ایرانی است، می‌گوید: اسب عرب در تشکیل نژاد اسب‌های جدید نقش به سزایی دارد به طوری که حتی نژادهای خارجی از پتانسیل‌های ژنی اسب عرب، در به‌ وجودآوردن نژادهای جدید استفاده کرده‌اند.

متخصص ژنتیک و اصلاح دام در این خصوص یادآور می‌شود: تروبرد، یک اسب ورزشی خارجی است که از پتانسیل‌های ژنتیکی اسب اصیل عرب ایرانی استفاده کرده است.

وی تصریح می‌کند: ثبت اطلاعات و تعیین نژاد و تبار اسب‌های ورزشی می‌تواند در روند اصلاح نژاد و بهبود تولیدات داخلی اسب‌ها نقش بسزایی را ایفا کند، ضمن این که داشتن شناسه ورزشی معتبر صادره از سوی معاونت فنی فدراسیون سوارکاری نیز جهت شرکت در مسابقات ورزشی یا رویدادهای سوارکاری الزامی است.

این متخصص حوزه پرورش اسب به افراد فعال در صنعت اسب نیز در همین رابطه توصیه می‌کند در هنگام انتقال و معامله اسب به دلیل قیمت بالای اغلب معاملات در این حوزه، به شناسنامه و مدارک اسب دقت ویژه‌ای داشته باشند.

وی در مورد کاربردهای این گونه‌ی اسب بیان می‌کند: اهداف مختلفی در پرورش اسب عرب با وجود قد نسبتاً کوتاهشان دنبال می‌شود که مسابقات ورزشی از جمله رقابت‌های کورس، استقامت و تیروکمان با اسب یکی از مهمترین این اهداف است.

کربلائیان در ادامه صنعت اسب را یک ظرفیت گردشگری برای استان یزد معرفی و اظهار می‌کند: علاوه بر این‌ها، اجرای جشنواره نمایش اسب در فصول مختلف بنا بر شرایط اقلیمی استان، فرصتی را برای پرورش‌دهندگان اسب در یزد فراهم آورده تا تولیدات خود را به نمایش بگذارند.

وی به فرصت‌های شغلی در صنعت اسب نیز اشاره و عنوان می‌کند: پرورش اسب، رشته‌ای است که بالاترین تنوع اشتغال را ایجاد می‌کند چرا که یک واحد نیازمند مدیر، مهتر، نعل‌بند، مربی و سوارکار است، از طرفی اسب نیازمند زین‌ و برگ و یراق است که در صنایع چرم نیز ایجاد اشتغال می‌کند.

کربلائیان در پایان با بیان این که به دنبال گران‌ شدن تغذیه اسب به‌ خصوص یونجه و کنسانتره، پرورش‌دهندگان برای نگهداری و پانسیون اسب با مشکلات جدی مواجه شده‌اند، از دستگاه‌های دولتی می‌خواهد پرورش اسب را هم مانند سایر دام‌ها تحت حمایت خود قرار بدهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha