به گزارش ایسنا، فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن امروز (سهشنبه) در سخنرانی خود به مناسبت هفتاد و نهمین سالگرد بمباران هستهای هیروشیما از اشاره به نقش ایالات متحده در این رویداد هولناک که حدود ۱۴۰ هزار کشته بر جای گذاشت، خودداری کرد.
این در حالی است که ایالات متحده تنها کشور در تاریخ به شمار میآید که از سلاح هستهای در درگیریهای مسلحانه استفاده کرده است. در ۶ اون ۱۹۴۵، یک هواپیمای جنگی آمریکایی B-۲۹ یک بمب اتمی بر فراز هیروشیما پرتاب کرد که منجر به کشته شدن دهها هزار نفر در این شهر شد که اغلب آنها غیرنظامی بودند.
چند روز پس از آن، دومین بمب اتمی ایالات متحده به ناگاساکی در جنوب غربی ژاپن اصابت کرد و حدود ۷۴ هزار نفر را کشت. این ۲ حمله منجر به پایان جنگ جهانی دوم شد و از اینرو، ژاپن تا به امروز تنها کشوری است که در زمان جنگ مورد اصابت تسلیحات اتمی قرار گرفته است.
کیشیدا با برشمردن میزان تلفات و خسارات ناشی از این حمله اتمی اما بهطور مستقیم نگفت که کدام کشور مشئول به وجود آمدن این میزان ویرانی و رنج انسانی بوده است.
توکیو از زمانی که آمریکاییها خاک ژاپن را اشغال کردند و پس از بمباران هستهای، قانون اساسی این کشور را نوشتند، متحد واشنگتن بوده است.
اما هفتاد و نهمین یادبود بمباران هستهای هیروشیما در حالی با حضور مقامات بلندپایه برگزار شد که این مراسم تحتالشعاع جنگ غزه قرار گرفت و تظاهرات و تجمعات متعددی در سراسر ژاپن در اعتراض به حضور مقامات صهیونیستی در رویداد «صلح هیروشیما» برگزار شد.
بنابر گزارش خبرگزاری آناتولی، همچنین پستهای مختلف در رسانههای اجتماعی نشان داد که صدای طرفداران فلسطین بر مراسم روز سهشنبه سایه انداخت.
فعالان حامی فلسطین و برقراری صلح در نزدیکی محل بزرگداشت هیروشیما تجمع کردند تا به دعوت دولت محلی از مقامات اسرائیلی اعتراض و به مقامات یادآوری کنند که تل آویو درگیر جنگ با غزه است که از هفت اکتبر گذشته منجر به کشته شدن نزدیک به ۴۰ هزار فلسطینی بیگناه شده است.
به گفته یکی از کاربران شبکههای اجتماعی ایکس، مردم در نزدیکی محل برگزاری مراسم تجمع کردند و خواستار پایان دادن به تهاجم اسرائیل به غزه بودند.
در شبکههای مجازی چندین فیلم و عکس نیز از رویدادهای حامی فلسطین در ژاپن به اشتراک گذاشته شد که نشان میداد شرکتکنندگان به دنبال آتشبس در غزه هستند.
دعوت هیروشیما از «اسرائیل» علاوهبراین، بهعنوان استانداردهای دوگانه مورد انتقاد قرار گرفت، زیرا ژاپن از دعوت روسیه و بلاروس به دلیل ادامه جنگ میان مسکو کییف که در فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد، خودداری کرد.
همچنین هیچ نمایندهای از سفارت فلسطین در توکیو دعوت نشده بود.
در این میان، بازماندگان بمباران اتمی هیروشیما و ناگاساکی از تمایل آمریکا برای محافظت از ژاپن با ابزارهایی، از جمله تسلیحات هستهای ابراز تاسف کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، در نتیجه نشست دیپلماتها و مقامات دفاعی ارشد ایالات متحده و ژاپن که در اواخر ژوئیه در توکیو برگزار شد، طرفین بیانیه مشترکی را تصویب کردند که برای اولین بار تصریح کرد ایالات متحده میتواند با استفاده از روشهایی همچون «بازدارندگی توسعهیافته» از ژاپن در برابر یک متجاوز خارجی بالقوه محافظت کند که ممکن است از طریق تسلیحات هستهای باشد.
ترومی تاناکا، رئیس کنفدراسیون سازمانهای آسیبدیده بمبهای اچچپی همزمان با سالگرد بمباران هیروشیما گفت: این امر، جنبه جدیدی را ایجاد کرده است که کشور ما قبلاً با آن موافقت کرده و این بسیار مایه تاسف است.
او در مورد توافقات انجام شده بین ژاپن و ایالات متحده یادآور شد: آنها همچنین بر گسترش عملیات مشترک بین نیروهای ژاپنی و آمریکایی تاکید دارند. اما ارتش ایالات متحده بهطور قابل توجهی قویتر است، بنابراین حتی زمانی که در مورد عملیات مشترک صحبت میشود، آنها مشترک نخواهند بود.
او افزود: در عوض، ژاپن در عملیات ایالات متحده گنجانده خواهد شد. از این منظر، همه اینها بسیار تاسفبار است.
انتهای پیام
نظرات