• یکشنبه / ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ / ۱۰:۲۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403051408941
  • خبرنگار : 50972

چالش‌های صاحبان صنایع در نبود برق

چالش‌های صاحبان صنایع در نبود برق

ایسنا/خراسان رضوی ضرر و زیان ناشی از کاهش ظرفیت تولید، بیکاری کارگران و لغو قراردادها، کاهش فشار بر صنعت با ایجاد الگوی اهمیت، ضرورت هموارسازی زیرساخت‌ها و تغییر فرهنگ و الگوی مصرف برق از جمله مهم‌ترین دغدغه‌های صاحبان صنایع نسبت به قطعی برق و عواقب آن است.

افزایش مصرف برق در روزهای اوج گرمای تابستانه، شرایطی را سبب شده است که مدیریت و کنترل مصارف برق صنعت از آن جمله است. ایسنا برای آگاهی از وضعیت صنایع در نبود برق به یکی از شهرک‌های صنعتی رفته و با تنی چند از صاحبان صنایع و تولیدکنندگان صنعتی درباره زیان‌های ناشی از این اتفاق گفت‌وگو می‌کند که در ادامه می‌آید.

حمید باقریان به ایسنا گفت: در این کارخانه حدود ۱۰۰ نفر نیرو در سه شیفت مشغول به فعالیت هستند. کمبود برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان از مشکلات مربوط به تامین انرژی صنعت فولاد است و به دلیل کمبود برق با نیمی از ظرفیت موجود و در روزهای یکشنبه و دوشنبه به دلیل نبود برق کل مجموعه تعطیل می‌شود. 

وی  ادامه داد: هزینه‌های سربار ماهانه، دستمزد کارگران، بیمه و مالیات به صورت کامل حساب می‌شود، ولی ما مجبور به استفاده از ۵۰ درصد ظرفیت خود هستیم که باعث بروز خسارتی هنگفت به تولیدکننده می‌شود. مشکل ناترازی برق، ملی است و سال گذشته سهم شهرک ما از قطعی برق یک روز در هفته بوده که امسال به دو روز در هفته رسیده است. 

رئیس هیأت مدیره این شرکت فولاد در شهرک صنعتی بیان کرد: پست‌های برق صنایع فولاد که از ۲ مگاوات بیشتر است، بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت خود را نمی‌توانیم به کار گیریم. در زمستان با مشکل کمبود گاز روبه‌رو هستیم و نبود گاز باعث عدم برق‌رسانی مناسب می‌شود.

باقریان اظهار کرد: قریب به ۳۵ سال در این حوزه مشغول به فعالیت هستیم و در ادوار و دولت‌های مختلف مشکلات متفاوتی سد راه تولید شده، دولتی با واردات بی‌رویه، دولتی دیگر با وارد کردن ارز بی‌رویه به بازار و گرفتن قدرت تولیدکننده برای رقابت و امروز که با مشکل جدی تامین انرژی روبه‌رو هستیم. صنعت فولاد بسیار وابسته به برق است و با انرژی خورشیدی و ژنراتور جایگزین نمی‌شود. 

حل ناترازی برق، نیازمند عزمی ملی است

وی بیان کرد: حل ناترازی برق، نیازمند عزمی ملی است و در سال‌های گذشته پیشنهادی به دولتمردان در خصوص کاهش فشار برق صنایع و تمرکز بیشتر بر سازندگان ساختمان داده‌ایم. در بسیاری از کشورها برای ساخت ساختمان داشتن انرژی خورشیدی در حد وسعت پشت‌بام آن سازه الزامی است. به‌طور مثال در آلمان ۱۶ هزار مگاوات برق مصارف خانگی از انرژی خورشیدی تامین می‌شود، حتی بسیاری از بالکن‌ها، برای تولید برق خورشیدی در این کشور مجهز به پنل‌های خورشیدی شده‌اند. با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور، در ایران ظرفیت استفاده از انرژی خورشیدی بسیار بالاتر بوده که برای اجرایی شدن این طرح نیازمند همتی ملی هستیم.

باقریان اضافه کرد: ۴ سال گذشته طرحی برای جبران کمبود برق مصرفی به دولتمردان ارائه کردیم که برای ساخت وساز منازل استفاده از پنل‌های خورشیدی را به اندازه وسعت پشت‌بام این ساختمان‌ها اجباری کنند تا برق این منازل از انرژی تجدیدپذیر خورشید تامین شود، اما به دلیل هزینه‌های بالا مردم از این طرح استقبال نکردند. 

رئیس هیأت مدیره این شرکت تولیدکننده فولاد عنوان کرد: سالانه حدود یک میلیون پروانه ساخت ساختمان در کشور صادر می‌شود که اگر برای هر ساختمان شرط تولید ۱۰ کیلو وات برق از پنل خورشیدی وضع شود، سالانه ۱۰ میلیون کیلووات برق در شبکه تولید می‌شود و با کمک مردم ناترازی برق از بین خواهد رفت. شنیده‌ها حاکی از اجباری شدن این طرح برای صدور پروانه ساخت ساختمان در سال آینده است.

وی اضافه کرد: در نمای برخی ساختمان‌ها از نورپردازی‌های بسیار زیادی استفاده می‌شود یا بعضی افراد به دلیل قیمت پایین برق، مصارف بسیار زیادی دارند که باید از سمت سازمان نظام مهندسی برای ساخت این ساختمان‌ها و شرکت برق برای مصارف بالا جریمه در نظر گرفته شود و نباید تمام فشار به صنعت وارد شود که تاثیر مستقیمی بر معیشت کارگران و کارمندان در این حوزه دارد.

نیاز اصلی، فراهم آوردن امکانات در شهرک‌های صنعتی موجود است

باقریان ادامه داد: اگر یک کارخانه از بین برود، مجهز کردن یک کارخانه نیازمند سرمایه و زمان بسیار زیادی است به طور مثال فرآیند ورود یک کانتر خازن به کشور، حدود ۶ ماه زمان می‌برد. پروژه‌ دیگری در شهرک صنعتی چناران به دلیل نبود برق، به طور کامل راه‌اندازی نشده و در این شهر نیز با وجود برق، نمی‌توانیم از تمام ظرفیت خود برای تولید فولاد استفاده کنیم. 

رئیس هیأت مدیره این شرکت تولیدکننده فولاد گفت: شهرک‌های صنعتی جدیدی افتتاح می‌شود در صورتی که امکان تامین برق و زیرساخت برای این شهرک‌ها را نداریم. نیاز اصلی ما فراهم آوردن امکانات شهرک‌های صنعتی موجود است. 

نبود زیر ساخت‌ها مسیر صنعت را ناهموار کرده است

وی با اشاره به اینکه بسیاری از کشورها با مشکل تامین انرژی روبه‌رو هستند، اضافه کرد: در سال‎‌های گذشته حدود  ۱۴ هزار مگاوات کمبود برق در کشور داشتیم که این میزان به ۲۰ هزار مگاوات افزایش یافته و بسیاری از نیروگاه‌های تولید برق فرسوده هستند و توسعه‌ای در این مسیر نداریم. در صورتی که برای یک ایرانی بهترین مکان سرمایه‌گذاری ایران است ولی نبود زیر ساخت‌ها مسیر صنعت را ناهموار کرده است.

باقریان با تاکید بر اینکه بایستی فرهنگ و الگوی مصرف در کشور تغییر کند، عنوان کرد: ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی ایران صرف تولید انرژیِ می‌شود که کل این تولیدات به حدود ۴۶۵ میلیارد دلار می‌رسد و ۲.۵ برابر مردم پاکستان مصرف منابع برقی در کشور داریم. 

وی اضافه کرد:  از دیگر مشکلات صنعت فولاد میزان هزینه‌ پرداختی برای برق است. این میزان در صنایع مختلف متفاوت است و دلیلی برای ارزان یا گران کردن صنایع مختلف نیست، زیرا که همه صنایع در حال تولید و پیشبرد کشور هستیم. دو پتانسیل سرمایه‌گذاری مناسب صنایع فولاد و پتروشیمی در ایران وجود دارد، در حالی‌که میزان هزینه برق ما نسبت به سال‌های گذشته چندین برابر شده ‌است. 

رئیس هیأت مدیره این شرکت تولیدکننده فولاد اظهار کرد: هزینه مصارف برق و گاز صنعت فولاد جدای از بقیه صنایع محاسبه می‌شود و زمان فروش کالا، به اجبار و دستور باید کالای خود را در بورس به فروش بگذاریم، علاوه بر این محدودیت‌ها حتی خریدار فولاد از سمت دولتمردان تعیین می‌شود.

چالش‌های صاحبان صنایع در نبود برق

باقریان با بیان اینکه امیدواریم در دولت جدید، وضعیت و حل مشکلات تولیدکنندگان مورد توجه قرار گیرد، افزود: در تمام دنیا عرضه و تقاضا وجود دارد و نمی‌شود با اقتصاد دستوری راهی از پیش برد. بزرگترین تولید کننده فولاد دنیا که در کشور چین با ۲۰۰ هزار نفر نیرو و ۵۵ میلیارد دلار ارزش بورس مشغول به کار است، حاشیه سود این شرکت حدود ۴.۷ درصد است درصورتی که فولاد خوزستان حدود ۱۳ درصد سود به سهامدار خود در بورس نشان داده که کل سهام فولاد خوزستان ۱۹۰ میلیارد سهم بوده که هر سهم میانگین ۳۰۰ هزار تومان است که ۵۷ همت معادل ۵۷ هزار میلیارد تومان است که تعیین کننده قیمت فولاد ایران شده است و حدود ۴ میلیارد تن تولیدات این شرکت است.

وی عنوان کرد: با انجام محاسباتی متوجه می‌شویم که شرکت فولاد خوزستان با در نظر گرفتن ارزش این شرکت برای تولید یک تن فولاد مبلغی حدود ۱۸ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرده است، در صورتی که ما با ۴۵۰۰ متر زمین و کار شبانه‌روزی بهره‌وری بسیار بالاتری داریم، اما متاسفانه برخورد برخی مدیران با تولیدکننده باعث بی‌انگیزگی حوزه تولید می‌شود.

باقریان با اشاره به اینکه سالانه صنعت فولاد ایران ۶۷ همت به دلیل نبود برق دچار زیان می‌شود، خاطرنشان کرد: به دلیل عدم تامین انرژی برق کافی برای این صنعت، سالانه به اندازه ارزش کل یک مجموعه فولاد خوزستان به صنعت فولاد کشور آسیب وارد می‌شود.

محمودرضا معلی، مدیر عامل شرکتی دانش بنیان نیز به ایسنا گفت: تولیدات این شرکت دانش بنیان، دیود، ترانزیستور و فوتو ترانزیستورها در زمینه صنایع با فناوری پیشرفته است، همچنین در بخشی از کارخانه تولید ماژوپورت‌ها برای انواع خودروهای داخلی و چراغ‌های هالوژن را در دستور کار داریم. 

وی بیان کرد: قطعی برق آسیب‌های جدی و شدیدی به صنایع وارد می‌کند. سیستم هوش مصنوعی دستگاه‌های وارداتی و گران قیمت با این نوسانات برق دچار مشکل می‌شوند که تولیدکننده مجبور به قطع این خطوط می‌شود و توقف تولیدات ما باعث توقف خط تولید خودروساز می‌شود. این قطعی برق باعث کاهش راندمان تولید شده ‌است. قطعی برق باعث آسیبی زنجیره‌وار می‌شود و علاوه بر کاهش تولیدات، این مشکل گریبان‌گیر کارگر و مردم نیز می‌شود و مشکلات سیاسی و امنیتی را به دنبال خواهد داشت. 

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان ادامه داد: در یکی از خطوط تولید باید دما و رطوبت کنترل شود. به دلیل قطعی برق در این دو روز، نوسانات به شدت بالا است و باعث آسیب به قسمت‌های هوش مصنوعی دستگاه‎‌ها می‌شود به همین علت در روزهای قطعی برق این بخش به طور کامل از کار می‌افتد و حتی از دیزل ژنراتور نیز برای راه‌اندازی این خط به دلیل حساسیت بالای دستگاه‌ها استفاده نمی‌شود. 

معلی افزود: در بخش مونتاژ به دلیل حساسیت کمتر دستگاه‌ها به نوسانات برقی در نوبت‌های قطع برق شهرک، با استفاده از ژنراتور در شرایط سخت این خط مشغول به کار است که با توجه به تعهدات کارخانه نسبت به خودروساز، به اجبار در این شرایط بحرانی، خطوط را در دو شیفت با دیزل ژنراتور فعال نگه داشته‌ایم. 

چالش‌های صاحبان صنایع در نبود برق

ضرورت ایجاد الگوی اهمیت در قطعی برق صنایع مختلف

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: برخی از صنایع وابسته و پیش‌نیاز صنایع دیگری نیستند، اما تولیدات این کارخانه پیش‌نیاز خودروسازی است. وارد کردن این تولیدات به سرعت انجام نمی‌شود و از طرفی نرسیدن این پیش‌نیازها باعث آسیب شدید به کارخانجات ماشین‌سازی می‌شود، در نتیجه دولت در این زمینه باید تدابیری جدی بیاندیشد و تمام صنایع را به یکباره محکوم به قطعی برق نکند.  تولیدات برخی صنایع در زمینه فناری‌های پیشرفته و دانش بنیان است و این صنایع را نباید با دیگر کارخانجات در یک سبد قرار داد و برای قطعی برق باید با وجود یک الگو، اهمیت وجود برق را سنجید.

محمد بهرام‌ نژاد، مدیرعامل یک شرکت تولیدکننده انشعابات آب، فاضلاب و تجهیزات شهری در ادامه اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که قطعی برق برای صنایع به وجود آورده، بیکاری کارگران دو روز در هفته است که اگر دو روز در هفته برای کارگر حق بیمه لحاظ نشود و همچنین به همین میزان کسری کار داشته باشد، به دنبال شغلی دیگر می‌روند و کارخانه با ریزش نیرو روبه‌رو می‌شود. صنعتگران نیازمند حمایتی برای تولیدات بیشتر هستند، اما با قطعی برق نه تنها حمایتی انجام نمی‌شود بلکه باعث اختلال در این مسیر و بی‌انگیزگی شده‌است. 

نبود برق؛ عدم تحویل به موقع و لغو قراردادها

مدیرعامل این شرکت تولیدکننده انشعابات آب، فاضلاب و تجهیزات شهری با تاکید بر اینکه راه صادرات با قطعی برق بر روی ما بسته شد، بیان کرد: از دیگر مشکلات قطعی برق در کارخانه ما، لغو قراردادها با کشور عراق بود زیرا کاهش تولیدات به علت نبود برق باعث عدم تحویل به موقع براساس زمان مشخص شده محصولات به این کشور شد.

وی ادامه داد: تحویل سفارشات داخلی سازمان آب و فاضلاب به تاخیر افتاده است و مصرف‌کننده از این شرایط ناراضی است. رضایت‌مندی مشتری یکی از اساسی‌ترین شروط کسب‌ و کار است که این قطعی برق باعث کاهش رضایتمندی مشتری و پرسنلی شده است. باتوجه به تورم موجود، اگر قرار بر کسر حقوق هشت روزه کارگر در ماه باشد، شرایط زندگی برای این کارگران بسیار سخت خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha