• سه‌شنبه / ۹ مرداد ۱۴۰۳ / ۱۴:۰۱
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1403050905769
  • خبرنگار : 50167

نجات زندگی با هر قطره؛

اهدای خون، فرصتی برای انسانیت

اهدای خون، فرصتی برای انسانیت

ایسنا/زنجان  اهدای خون و پلاسما، عملی انسان‌دوستانه است که به نجات جان بیماران و بهبود کیفیت زندگی آنان کمک می‌کند.

 این عمل خیرخواهانه و بی‌نظیر، علاوه بر تأثیرات مثبت برای دریافت‌کنندگان خون، دارای فواید بسیاری برای اهداکنندگان نیز است. با افزایش آگاهی عمومی و تشویق مردم به مشارکت در اهدای خون، می‌توان نیاز مبرم به فرآورده‌های خونی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی را برطرف کرد. اهدای خون نه تنها به عنوان یک وظیفه اجتماعی و انسانی، بلکه به عنوان یک فرصت برای کمک به همنوعان و ایجاد حس همبستگی در جامعه شناخته می‌شود. از این رو، ترویج فرهنگ اهدای خون و آگاهی‌بخشی در این زمینه، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

سیامک اسدی مدیر کل انتقال خون استان زنجان، در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه با اهدای خون، اظهار می‌کند: اهدای خون در استان زنجان با مفهوم نوع‌دوستی و ایثار عجین شده است و همه ما باید میراث‌دار این فرهنگ باشیم.

وی در پاسخ به این سوال که افراد از چه سنی می‌توانند خون اهدا کنند، می‌افزاید: افراد از سن ۱۸ تا ۶۵ سالگی می‌توانند نسبت به اهدای خون اقدام کنند؛ همچنین افرادی که قصد اهدای خون دارند و مبتلا به بیماری‌های خاص هستند یا از داروهای خاص استفاده می‌کنند، حتما به پزشک انتقال خون اطلاع‌ دهند.

مدیرکل انتقال خون استان با بیان اینکه پزشک براساس چند معیار تصمیم می‌گیرد که آیا شما می‌توانید خون اهدا کنید یا خیر، می‌گوید: در صورتی که دارویی مصرف می‌کنید یا بیماری دارید حتما به پزشک اطلاع دهید، گفتنی است معافیت از اهدای خون هم برای سلامت اهدا کننده یا اهدا گیرنده است.

امسال پنجاهمین سال تأسیس سازمان انتقال خون ایران بوده و با تأسیس این سازمان در سال ۱۳۵۳ به پدیده شوم خون فروشی در کشور خاتمه داده شد و به مرور زمان اهدای خون جایگزین و فامیلی نیز کنارگذاشته شد.

تاثیر اهدای خون بر افراد چیست؟

امروزه کشور ما جزو کشورهایی است که ۱۰۰ درصد فرآورده‌های خونی را از اهداکنندگان داوطلب تامین می‌کند، می‌افزاید: اهدای خون و فرآورده‌های خونی تاثیر مستقیمی روی سلامت خود اهداکننده و گیرنده دارد.

وی با بیان اینکه شاخص اهدای مستمر در کشور ما بالای ۵۰ درصد است، می‌گوید: اهداکننده مستمر به اهداکننده‌ای گفته می‌شود که حداقل ۲ بار در سال اقدام به اهدای خون می‌کند و این شاخص‌ها و فرهنگ‌سازی دستاورد کمی نیست.

اسدی با بیان اینکه امروزه اهدای داوطلبانه و بدون چشم داشت نماد صلح، نوع‌دوستی، دگر خواهی و فرهنگ سالم زیستن در جامعه است، تصریح می‌کند: طی یک دهه اخیر در استان زنجان همه بخش‌های فنی بازسازی و نوسازی شده است و از فناوری‌های نوین مانند پلاکت‌فرزیس برای تامین فرآورده‌های خونی استفاده می‌شود.

امروزه با توجه به تجهیزات آزمایشگاهی و تجهیزات که در واحد تولید فرآورده مستقر شده است، اعتماد زیادی به کیفیت فرآورده‌های خونی وجود دارد از طرف دیگر توجه زیادی به حفظ زنجیره سرد در حمل و نقل فرآورده‌های خونی بین مراکز انتقال خون و بیمارستان‌ها صورت می‌گیرد.

مدیرکل انتقال خون استان با اشاره به استفاده بهینه از فرآورده‌های خونی در بیمارستان‌های استان، می‌گوید: بر فرآیند اهدای خون تا تزریق به بیمار نظارت خوبی می‌شود. در سال‌جاری علاوه بر تامین ۱۰۰ درصد فرآورده خونی استان زنجان، مطمئن هستیم با کمک مردم نوع دوست در ماه‌های آتی نیز تامین خواهد شد، گفتنی است کماکان ایفای نقش فعال در شبکه خون‌رسانی نیز تداوم دارد.

تجاری شدن اهدای خون تیری بر پیکره فرهنگ نوع دوستی اهدای خون

تجاری شدن اهدای خون می‌تواند تأثیرات منفی و جبران‌ناپذیری بر فرهنگ اهدای خون در جامعه داشته باشد. در بسیاری از کشورها، اهدای خون یک عمل انسانی و نوع‌دوستانه محسوب می‌شود که به صورت داوطلبانه و بدون انتظار دریافت پاداش مالی انجام می‌گیرد. این فرهنگ نه تنها به ایجاد حس همبستگی و همیاری اجتماعی کمک می‌کند، بلکه اعتماد به سلامت و ایمنی خون‌های اهدایی را نیز افزایش می‌دهد.

وی در ادامه عنوان می کند: اما با ورود انگیزه‌های مالی به این حوزه، خطراتی نظیر کاهش کیفیت خون‌های اهدایی، افزایش احتمال اهدای خون توسط افراد ناسالم به دلیل نیاز مالی و کاهش حس اعتماد و امنیت در میان گیرندگان خون به وجود می‌آید. افزون بر این، تجاری شدن اهدای خون می‌تواند انگیزه‌های نوع‌دوستانه افراد را تحت تأثیر قرار داده و از ارزش والای این عمل انسانی بکاهد.

اسدی در رابطه با فرهنگ اهدای خون قبل و بعد از انقلاب، اظهار می‌کند: قبل از انقلاب به‌صورت محدود در برخی از شهرهای کشور، فروش پلاسما انجام شده بود ولی بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، اهدای خون با هدف نوع‌دوستی و نیت خیر رواج یافت.

وی با بیان اینکه تجاری شدن امر اهدای خون و فرآورده‌های خون سبب به خاطر افتادن سلامت گیرنده و اهداکننده می‌شود، خاطرنشان می‌کند: خطر این وجود دارد استانداردها نادیده گرفته شود و ممکن است در فرآورده‌های پرمصرف مانند پلاکت و گلبول قرمز متراکم در گروه‌های منفی و کمیاب کمبود ایجاد شود.

اسدی می‌افزاید: از زمان تأسیس این سازمان تاکنون، اهدای خون به امری داوطلبانه و خداپسندانه تبدیل شده و اهدای خون پولی کاملا کنار گذاشته شده است.

مدیرکل انتقال خون استان ضمن ارج نهادن به کار ارزشمند پیشکسوتان طب انتقال‌خون در ایران و بنیان گذاران سازمان انتقال‌خون، تصریح می‌کند: پس از تأسیس سازمان انتقال‌خون خرید و فروش خون و محصولات خونی در ایران ممنوع شد و طبق ماده ۲ اساسنامه سازمان انتقال که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده تعیین شرایط استاندارد برای جمع‌آوری و نگهداری خون و فرآورده‌های آن به عهده سازمان انتقال‌خون بوده است.

اسدی با بیان اینکه شهروندان بدون هیچ چشم‌داشتی اقدام به اهدای خون می‌کنند که بسیار ارزشمند است، خاطرنشان می‌کند: اهداکنندگان خون یکی از سرمایه‌های اصلی نظام سلامت هستند و اعتماد مردم به سازمان انتقال‌خون با معیارهای مادی قابل ارزش‌گذاری نیست و به همین دلیل هر گونه خرید و فروش خون و فرآورده‌های آن در همه جوامع متمدن قابل سرزنش و نکوهیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha