• شنبه / ۶ مرداد ۱۴۰۳ / ۰۸:۲۲
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1403050603306
  • خبرنگار : 50175

/گزارش/

پسماندی که در شهر بازماند

پسماندی که در شهر بازماند

ایسنا/لرستان توجه به محیط‌زیست و حفظ سلامتی انسان و همه موجودات کره زمین یکی از اصول اساسی در بقای زندگی و استفاده از مواهب خدادادی است که به‌وفور در اختیار ما قرار دارد. کنترل آلودگی‌های محیط از جمله مواد زائد جامد، بخش مهمی از این وظیفه را تشکیل می‌دهد که با توجه به اصول و موازین بهداشتی اقتصادی جایگاه ویژه‌ای را در علوم و فنون جدید به خود اختصاص داده است.

امروزه با توجه به رواج مصرف‌گرایی در بسیاری از شهرها مشکل تولید زباله بیشتر شده امری که ارتباط مستقیمی با فرهنگ شهروندی هر شهر و محله دارد، در کنار اجرای طرح‌های مرتبط با شهرداری‌ها، فرهنگ تولید پسماند کمتر و تفکیک آن از مبدأ باید مورد توجه قرار گیرد.

مدیریت پسماند شهری به‌خصوص در زمینه جمع‌آوری زباله معضلی است که اکنون در برخی از مناطق بروجرد نارضایتی مردم را به دنبال داشته است که در این خصوص با چندتن از شهروندان بروجردی هم‌صحبت شده و در جریان مشکلات آنان قرار گرفتم.

 علی نصرالهی یکی از اهالی محله جعفری باب صحبت را باز کرد و به خبرنگار ایسنا گفت: آشغال در سطل‌های زباله تلنبار می‌شود و محلی برای جولان جانوران موذی مانند موش شده است وبه محض اینکه درب منزل باز شود وارد خانه می‌شوند.

 وی ادامه داد: با توجه به فصل تابستان و گرمای بی‌سابقه در شهرستان تلمبار شدن زباله در سطل‌های زباله‌ای که شهرداری در محل قرار داده است باعث ایجاد بوی تعفن شده در صورتیکه سطل‌ها باید روزانه شسته شوند ولی این کار انجام نمی‌شود.

یکی دیگر از شهروندان بروجردی گفت: عدم جمع‌آوری به‌موقع زباله‌ها در شهر موجب افزایش حضور حشرات و جوندگان در شهر می‌شود و بستر مناسبی برای انتشار بیماری‌های واگیر و عفونی ایجاد می‌کند.

یاراحمدی اضافه کرد: طرح تفکیک از مبدأ زباله اصولی‌ترین روش برای صرفه‌جویی در مصرف سوخت و کاهش آلایندگی، حجم زباله‌ها، صرفه‌جویی در زمان، کاهش تعداد خودروها و نیروی انسانی برای جمع‌آوری و حمل زباله است درحالی‌که این مهم در شهر انجام نمی‌شود.

وی بیان کرد: با فرهنگ‌سازی شهروندان را تشویق کنیم تا تفکیک زباله (زباله خشک، تر، شیشه، پلاستیک، کاغذ و…) از مبدأ انجام شود در جعبه‌های جداگانه قرار دهیم و تلاش کنیم همه در حفظ محیط‌زیست شهرمان تأثیرگذار باشیم.

پسماندی که در شهر بازماند

گودرزی شهروند دیگر بروجردی عنوان کرد: متأسفانه فقط به مناطق مرکزی شهر بیشتر رسیدگی می‌شود و مناطق حاشیه و شهرک‌ها زیاد مدنظر شهرداری نبوده و زباله‌ها به‌موقع جمع‌آوری نمی‌شود.

این همشهری ادامه داد: در ایام عزاداری تاسوعا و عاشورا نیز فقط در هسته مرکزی شهر از ظروف یک‌بار مصرف مثل لیوان‌ها پاکسازی می‌شد اما محله‌های مانند رودکی و ۴۵ متری بسیج مملو از این لیوان‌ها بود.

اسدی همشهری بروجردی نیز به خبرنگار ایسنا، گفت: محله ما زباله‌ها بر روی هم جمع می‌شوند و فاقد جدول‌کشی هست چون حاشیه شهر هستیم کسی رسیدگی نمی‌کند تاکنون چندین بار به خدمات شهرداری مراجعه کرده‌ایم  اما  بی‌نتیجه بوده و آنقدر بوی بد لجن در محله پیچیده که نمی‌توانیم کولر روشن کنیم.

وی گفت: نحوه تخلیه سطل‌های زباله توسط شهرداری هم به‌گونه‌ای است که مشکل شیرابه‌ جاری‌شده از داخل سطل‌ها را حل نمی‌کند و فقط زباله‌ها تخلیه می‌شود که هم نمای ناخوشایندی ایجاد می‌کند و هم بوی بد زباله اطراف سطل را فرامی‌گیرد.

پسماندی که در شهر بازماند

امکانات تفکیک زباله از مبدأ نیز در اختیار مردم قرار گیرد

محمدحسین نصیری یکی از فعالان محیط‌زیست در بروجرد، در این رابطه به خبرنگار ایسنا گفت: روزانه ۵۶ تا ۵۷ هزار تُن پسماند در کشور داریم که ۱۱ درصد آن پلاستیک است و مسئله فرهنگ تفکیک از مبدأ باید از خانواده‌ها شروع شود.

وی اظهار کرد: همچنین باید امکانات تفکیک زباله از مبدأ نیز در اختیار مردم قرار گیرد و همه دستگاه‌های ذی‌ربط باید در این امر همکاری کنند تا این مهم در سطح شهر انجام شود.

وی با تأکید بر ضرورت استمرار اطلاع‌رسانی در این خصوص به‌منظور ترویج فرهنگ زیست‌محیطی افزود: در این میان مشارکت رسانه‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید با رعایت ملاحظات بهداشتی و زیست‌محیطی از جمله کنترل و نحوه جمع‌آوری زباله‌ها گام مؤثری را در حفظ محیط‌زیست شهری برداریم.

بر اساس گفته کارشناسان عدم جمع‌آوری پسماندها و زباله ناشی از مدیریت ضعیف پسماند در کشور است که باید راهکار مؤثری برای آن اندیشیده شود

شهاب شعبان مدیریت سازمان پسماند شهرداری بروجرد نیز در خصوص میزان تولید زباله این شهرستان، گفت: به‌طور متوسط روزانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن زباله در بروجرد جمع‌آوری می‌شود که این مقدار در برخی مناسبت‌ها و ایام خاص در طول سال مانند ایام نوروز و مناسبت‌های مذهبی تا چند برابر افزایش می‌یابد.

وی با بیان اینکه روزانه حدود ۲۴۰ تن زباله در شهرستان بروجرد تولید می‌شود، بیان کرد: با فرهنگ‌سازی ومدیریت سازمان پسماند شهرداری بروجرد با اشاره به اینکه هنوز طرح تفکیک زباله در بروجرد اجرایی نشده است، ادامه داد: مردم باید همکاری لازم را داشته باشند و در ساعت مقرر (۱۰ شب) پسماندها را بیرون بگذارند تا توسط شهرداری جمع‌آوری شود تا ضمن در امان ماندن زباله‌ها از ریخت‌وپاش حیوانات موزی، امکان دسترسی افراد زباله‌گرد و آلودگی محیط پیرامون سطل‌های زباله کاهش یابد.

رفتار زیست محیطی مردم و حساسیت آنها نسبت به محیط پیرامون باید ارتقا یابد. این امر از طریق آموزش‌های همگانی با استفاده از وسایل ارتباط‌جمعی و برگزاری کلاس‌های آموزشی و همایش‌های زیست‌محیطی امکان‌پذیر است تا با مشارکت آنها بتوانیم شهری تمیز و در خور شهروندان داشته باشیم.

پسماندی که در شهر بازماند

اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ با استفاده از اپلیکیشن در بروجرد

یحیی عیدی بیرانوند شهردار بروجرد، نیز در مورد طرح تفکیک زباله گفته بود: در حال مذاکره با یک پیمانکار قوی هستیم که بتواند با استفاده از یک اپلیکیشن این طرح را اجرایی کند و برای اجرای موفق، ابتدا دستگاه‌های نظارتی و انتظامی باید در بحث شناسایی، برخورد و ساماندهی ضایعاتی‌ها و زباله‌ گردها ورود کنند.

وی با بیان اینکه با استفاده از این اپلیکیشن شخص می‌تواند با انتخاب شرکت موردنظر زباله‌های خود را درب منزل یا اداره تحویل و در ازای آن هزینه دریافت کند، ادامه داد: میزان تولید زباله در شهر بروجرد حدود ۲۰۰ تن در روز بوده که حدود ۸۰ درصد زباله تولید شده از نوع زباله تر و ۲۰ درصد خشک است.

پسماند شهری پدیده است که تمامی ساکنان یک شهر را به نحوی تحت تأثیر قرار می‌دهد طبیعی است که سلامت محیط‌زیست و سلامت ساکنان شهرها روزانه تا حد زیادی در گرو مدیریت صحیح پسماند است، بنابراین مدیریت پسماند شهری و به دنبال آن تضمین حق بر محیط‌زیست سالم در محدوده و حریم شهرها طبق تکلیفی که قانون مقرر کرده بر عهده شهرداری‌هاست که در تضمین این حق در شهرها و به‌طور خاص در حوزه مدیریت پسماند شهری نقش اساسی و مهمی دارد. با آموزش می‌توان این میزان را کاهش داد؛ تولید زباله در اطراف و حاشیه شهر بسیار بالاست به‌طوری‌که سرانه هر نفر باید ۸۰۰ گرم باشد که در این مناطق به ۱.۵ کیلوگرم هم می‌رسد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha