• شنبه / ۶ مرداد ۱۴۰۳ / ۰۷:۰۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403050603245
  • خبرنگار : 50664

خاموشی‌هایی که نبض کشاورزی را به شماره انداخت

خاموشی‌هایی که نبض کشاورزی را به شماره انداخت

ایسنا/خراسان رضوی  این روزها که روزهای داغ تابستانی را خیلی‌ها زیر باد سرد کولر سپری می‌کنند، قطعی‌های برق نبض کشاورزان را به شماره انداخته است. اگرچه منطقه ترشیز به عنوان قطب تولید انگور، پسته و انار در استان خراسان رضوی مطرح است، اما خاموشی چاه موتورهای کشاورزی و افزایش مدار آبیاری باغات، کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی و بهره‌برداران این بخش را با مشکل مواجه کرده است.

باغات تشنه که مدار آبیاری آنها طولانی شده، گرمای هوا را تاب نمی‌آورند و در برابر آفت‌ها و بیماری‌ها زود از پا در می‌آیند و گاه به کلی خشک شده و از پا در می‌آیند. این در حالی است که ۹۰ درصد اقتصاد مردم منطقه بر پایه کشاورزی است و خشک شدن باغات و نبود محصول برابر است با بروز مشکلات اقتصادی و آسیب‌های دیگر برای کشاورز و خانواده او.

خاموشی چاه موتورها مشکلی روی مشکلات دیگر کشاورزان

حمید باستانی کشاورز خلیل‌آبادی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: خاموشی چاه موتورهای کشاورزی مشکلی روی مشکلات دیگر کشاورزان است. امسال سرمازدگی در بهمن‌ماه، تگرگ بهار و طوفان‌های شدید کشاورزی منطقه ترشیز را با خاک یکسان کرده است.

وی گفت: این روزها، خاموشی چاه موتورها ضربه نهایی را به ما وارد کرده چون این اتفاق ضرر بسیاری برای کشاورزان و باغداران دارد و کاهش میزان آب منجر به آسیب زدن به کیفیت و کمیت محصولاتمان شده است.

باستانی ادامه داد: سال‌های قبل برق چاه موتورها هفته‌ای یک بار و به مدت ۶ ساعت قطع می‌شدند بعد هفته‌ای دو بار شد، اما الان خاموشی‌ها افزایش یافته و امسال هر روز و روزانه ۵ ساعت برق چاه موتورها قطع می‌شود. این در حالی است که باغ انگوری دارم که بیش از ۲۵ سال عمر دارد و مدار آبیاری‌اش ۱۰ روزه است و همیشه هر ۱۰ روز یک بار از اردیبهشت تا شهریور آبیاری می‌شده اما الان تا پایان فصل برداشت ۵ یا ۶ بار، امکان آبیاری همه باغ وجود دارد.

این باغدار خلیل‌آبادی گفت: مجبور شدم بخشی از باغ را خشک کنم و در بخش کمتری از آن همین مقدار آب را جوری برنامه‌ریزی کنم که مدار آبیاری‌شان به هم نخورد بدین ترتیب نیمی از باغم را خشکانده‌ام تا الباقی محصولم خوب باشد.

خاموشی‌هایی که نبض کشاورزی را به شماره انداخت

مهدی اسکندری کشاورز کاشمری نیز گفت: خاموشی چاه‌های کشاورزی باعث ضرر دو چندان کشاورزان منطقه شده زیرا از یک سو این امر منجر به کاهش کیفی و کمی محصول باغات شده و از طرف دیگر خاموش و روشن کردن مداوم چاه موتورهای کشاورزی باعث شده با هر استارت مجدد شناور، چاه‌های رسی و شنی ریزش کنند و پمپ و شناور آسیب ببیند.

وی افزود: هم‌اکنون تعمیر یک چاه موتور آب کشاورزی بیش از ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که باید کشاورزان خرده مالک هزینه آن را پرداخت کنند هرچند با طولانی شدن مدار آب، به محصول باغات انگور، پسته و انار به لحاظ کمی و کیفی خسارت وارد می‌شود.

محمد منصوری یک پسته کار بردسکنی نیز با گلایه از خاموشی چاه موتورهای کشاورزی گفت: گرمای هوا و افزایش زمان مدار آبیاری منجر به این شده که باغات پسته دچار پوکی محصول شوند و علاوه بر کاهش محصول، پسته تولیدی شهرستان کیفیت مطلوب خود را از دست بدهد.

وی افزود: منطقه ترشیز بیشترین آسیب را از این تصمیم وزارت نیرو برای خاموشی چاه موتورهای کشاورزی می‌بیند زیرا مردم منطقه همه زندگی‌شان از کار بر روی همین باغات است و در صورت خسارت دیدن باغات، آنها درآمدی ندارند.

وی ادامه داد: کاش مسئولان وزارت نیرو شرایط اضطراری باغات منطقه ترشیز را درک می‌کردند و با این تصمیم خاموشی چاه موتورهای کشاورزی منطقه تیشه به ریشه کشاورزی ما نمی‌زدند.

کشاورزی منطقه ترشیز رو به نابودی

رئیس اتاق اصناف کشاورزی خلیل‌آباد نیز با اشاره به تبعات زیاد خاموشی چاه موتورها در فصل تابستان به ایسنا گفت: کمبود برق در زمان پیک مصرف موجب خاموشی چاه موتورهای کشاورزی شده که امسال بنا به ابلاغ وزارت نیرو ۱۵ روز زودتر این اتفاق افتاد و این مصوبه کشاورزان منطقه را با مشکلات مضاعفی مواجه کرد.

روح الله ناصری ابراز کرد: در شرایط فعلی مدار آبیاری باغات بر اساس برنامه خاموشی چاه موتورها افزایش یافته و محصولات باغی منطقه رو به نابودی است همان طور که پارسال نیز با اجرای مصوبه خاموشی چاه موتورها بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان به باغات خسارت وارد شد البته این مبلغ به جز خسارت وارده به موتور پمپ‌ها بود.

خاموشی‌هایی که نبض کشاورزی را به شماره انداخت

ناصری با بیان اینکه امسال با توجه به افزایش خاموشی‌ها خسارت به کشاورزان دو سه برابر پارسال است، گفت: باغات انگور پرتنش و حساس نسبت به گرما هستند به همین دلیل کشاورزان از خاموشی چاه موتورها گله‌مند و ناراضی هستند به ویژه آنکه در خلیل‌آباد باغات پسته و انگور وجود دارد که افزایش مدار آبیاری باعث ریزش انگورها از درخت و پوکی محصول پسته می‌شود و کیفیت این دو محصول براثر خاموشی‌ها کاهش می‌یابد و بازار پسندی ندارند.

وی ادامه داد: وقتی مدار آبیاری افزایش می‌یابد، درختان انگور و پسته آسیب می‌بینند و در باردهی سال آینده آنها هم تأثیر منفی دارد، مقاومت درختان در برابر آفت‌ها کم می‌شود و با کوچک‌ترین آفتی از بین می‌روند و به طور کلی باغات خشک می‌شوند.

ناصری با بیان اینکه خاموشی چاه موتورها مشکلی است که نبض کشاورزان را گرفته و کشاورزی منطقه را از بین می‌برد، اظهار کرد: اگر به درختان انگور، انار و پسته آب کمتری داده شود علاوه بر اینکه در برابر آفات ضعیف می‌شوند محصولشان هم کمتر می‌شود که این موضوع، چند بعدی است و درآمد کشاورزان را هم به بازی گرفته است.

وی در خصوص موضوع برقی کردن چاه موتورهای کشاورزی و استفاده از پنل‌های خورشیدی گفت: وزارت نیرو باید با دلسوزی نسبت به کشاورزان، مصوبه استفاده از پنل‌های خورشیدی در چاه موتورهای کشاورزی را زودتر ابلاغ می‌کرد نه اینکه مصوبه را در اردیبهشت‌ماه ابلاغ کردند و کشاورزان برای مدار آبیاری باغات خود برنامه‌ریزی کرده بودند و متأسفانه عده‌ای نتوانستند در زمینه نصب پنل‌های خورشیدی در چاه موتورهای کشاورزی مشارکت کنند.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی خلیل‌آباد تصریح کرد: اگرچه تعدادی از کشاورزان در منطقه ترشیز پنل خورشیدی در حال اجرا دارند اما به کشاورزان فرصت داده نمی‌شود حالا که نسبت به اجرای پنل خورشیدی اقدام کرده‌اند چاه موتورهای کشاورزی آنها خاموش نشود.

 ناصری ادامه داد: در شهر کندر از توابع خلیل‌آباد بیش از ۳۰ چاه موتور به صورت تجمیعی برای نصب پنل خورشیدی اقدام کرده‌اند اما بازهم چاه موتور آنها خاموش می‌شود و با وجود هزینه چند میلیاردی کشاورز، وزارت نیرو شرایط کشاورزان و باغات آنها را درک نمی‌کند.

تأخیر در آبیاری منجر به کاهش کمی و کیفی محصولات کشاورزی می شود

رئیس جهاد کشاورزی خلیل‌آباد در خصوص تبعات قطعی چاه موتورهای کشاورزی در منطقه گفت: با توجه به اینکه شهرستان دارای سه محصول انگور، پسته و انار بوده، دوران بحرانی از لحاظ تنش آبی برای این محصولات عبارتند از در محصول پسته از اواخر خرداد تا اوایل مردادماه زمان شروع مغز دهی و پر کردن دانه، در انگور از اوایل تیرماه تا اوایل مردادماه زمان تبدیل غوره به انگور و در انار در ماه‌های تیر و مرداد است و تأخیر در مدارهای آبیاری در بازه‌های زمانی ذکر شده برای هر محصول باعث کاهش تولید و عملکرد در واحد سطح هم از لحاظ کمی و هم کیفی خواهد شد.

خاموشی‌هایی که نبض کشاورزی را به شماره انداخت

 محمود شبان با بیان اینکه خسارت ناشی از تأخیر در مدارهای آبیاری با توجه به خشکسالی شدید در چند سال اخیر دوچندان است، ادامه داد: در این شهرستان از لحاظ فنی نباید تأخیری در مدارهای آبیاری از اواخر خردادماه تا اوایل مردادماه در باغات مذکور صورت گیرد.

وی افزود: در صورت تأخیر در آبیاری و کاهش کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی شهرستان، این امر به طور مستقیم بر اقتصاد خانوار روستایی تأثیر خواهد گذاشت و این امر خود بر مشکلات اجتماعی شهرستان می‌افزاید لذا می‌طلبد مسئولان در این خصوص چاره‌ای بیندیشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha