گرمازدگی به گرم شدن بیش از اندازهی بدن میگویند که معمولاً ناشی از مواجههی طولانی مدت با دمای بالا یا فعالیت بدنی در دمای بالا است. گرمازدگی جدیترین نوع آسیب گرمایی است و درصورتی که دمای بدن به بیش از ۴۰ درجهی سانتی گراد برسد، اتفاق میافتد.
بدیهی است که این شرایط در ماههای تابستان بیشتر دیده میشود. در نظر داشته باشید که گرمازدگی به درمان اورژانسی نیاز دارد. اگر درمان نشود میتواند منجر به تخریب مغز، قلب، کلیهها و ماهیچهها شود. دقت کنید هرچه بیشتر درمان به تعویق بیفتد، آسیب شدیدتر میشود و خطر به جا ماندن عوارض جدی یا مرگ افزایش مییابد.
گرمازدگی میتواند به سرعت در طی چند دقیقه یا به آرامی و در طی چند ساعت یا چند روز درمان شود. ممکن است در طول بهبودی احساس خستگی و ضعف داشته باشید که یک اتفاق طبیعی است.
سیدایمان موسوی کارشناس طب سنتی و گیاهان داروئی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه درگرمترین روزهای سال قرار داریم و ممکن است افراد دچار گرمازدگی شوند، تأکید کرد: بهتر است تا جای ممکن کودکان، زنان باردار، سالمندان و افراد دارای بیماریهای خاص در ساعات اوج گرما از منزل بیرون نیایند و در صورت ضرورت از وسایل نقلیه دارای تهویه مناسب و کلاه نقاب دار استفاده و سعی کنند بیشتر از محلهای سایه تردد کنند.
وی با اشاره به برخی علائم گرمازدگی همچون ضعف شدید و خستگی، سردرد، استفراغ و حالت تهوع، رنگ پریدگی، بالا رفتن دمای بدن، کاهش فشار خون، افزایش ضربان قلب گفت: شایعترین علائم گرمازدگی سردرد است که گاهی با تشنگی شدید، خشکی دهان و چشم و گاهی با حالت تهوع و سنگینی سر و در موارد شدیدتر با تشنج همراه میشود.
موسوی احتمال بروز گرمازدگی در افرادی که مزاج گرم دارند نظیر صفراوی مزاجها و دموی مزاجها بیشتر دانست و گفت: در مواجه با فردی که دچار گرمازدگی شده است باید قبلاً از هرچیز بدن او را خنک کنیم و برای این کار از پاشویههای خنک مزاج نظیر مخلوط آب و آبلیمو یا آب و آب سرکه که حرارت موضعی بدن را کاهش میدهد، استفاده کنیم.
این کارشناس طب سنتی با بیان اینکه برای پیشگیری از گرما زدگی باید حرارت بیش از اندازه مزاج را مدیریت کنیم، گفت: در ایام تابستان از غذاها و خوارکهایی مثل آلو، هندوانه و شربت آب لیمو، آب نارنج، آب زرشک و آب انار ک طبع خنک دارند، باید بیشتر استفاده شود.
وی احتمال بروز گرمازدگی را در افرادی که در پایان فصل بهار حجامت میکنند کمتر دانست و ادامه داد: ارده، کنجد، روغنها، گردو و آجیلها جزو غذاهای گرم مزاج هستند که حرارت بدن را بالا میبرند و برای پیشگیری از گرما زدگی باید مصرف این خوراکیها را در تابستان محدودتر کنیم.
موسوی ادامه داد: در حالت گرمازدگی از گرفتن دوش آب خیلی سرد به دلیل ایجاد شوک ناگهانی و قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر خودداری کنید. همچنین از نوشیدن مایعات بسیار سرد پرهیز کنید، فرد گرمازده بایستی در فضای سرد قرار گیرد تا به تدریج و آهسته بدن خود را خنک کند و کم کم مایعات خنک بنوشد تا دچار معده درد نشود.
کارشناس طب سنتی و گیاهان دارویی توضیح داد: ترکیب خاکشیر با آبلیمو، خاکشیر با سرکه انگبین و شربت سرکه انگیبن با خیار رنده شده علاوه بر اینکه حرارت بدن را کاهش میدهد باعث ایجاد شادابی و نشاط در افراد نیز میشود.
انتهای پیام
نظرات