به گزارش ایسنا، تحقیقات شیمی همواره یکی از بیشترین موارد مطالعاتی محققان را در بر میگیرد و بنیاد ملی علم ایران هم به سبب فراوانی و اهمیت این موضوع، از طرحهای تحقیقاتی مرتبط با آن، حمایت میکند.
به نقل از روابط عمومی بنیاد ملی علم ایران(INSF)، «ایزومریزاسیون نرمال هگزان با استفاده از نانوکاتالیستهای پلیاگزومتالات بر پایه چارچوبهای آلی-فلزی» عنوان رساله دکتری ندا رضایی است که با راهنمایی مجید تقیزاده و حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.
رضایی با مدرک دکتری تخصصی مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی بابل درباره این طرح گفت: به طور قطع، یکی از اهداف اصلی پالایشگاهها تولید بنزین سالم و مرغوب است. واحدهای بنزینسازی در صنایع پالایشی اهداف متفاوتی دارند که ایزومریزاسیون به عنوان یکی از این زیر واحدها در جهت افزایش کیفیت بنزین تعریف میشود.
وی در تعریف ایزومریزاسیون گفت: واحد ایزومریزاسیون یکی از پیش واحدهای تولید بنزین است که با شاخهدار کردن آلکانها، عدد اکتان آن را بالا برده و مشکلات زیستمحیطی را برطرف میکند چرا که محصول این فرایند، عمدتاً ترکیبات شاخهدار هستند.
این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: به دلیل اهمیت رعایت استاندارهای زیستمحیطی و لزوم استفاده از کاتالیستهای بهروز و کارآمد در صنعت پالایشی، در این تحقیق، ایزومریزاسیون نرمال هگزان در مجاورت بهترین کاتالیستهای اسیدی انتخاب شد تا به اصلاح عملکرد آنها در فرایند تحقیقات پرداخته شود.
رضایی در ادامه بیان کرد: رعایت استاندارهای زیستمحیطی در فرایند ایزومریزاسیون و در نهایت در فرایند تولید بنزین، ساخت یک کاتالیست اسیدی مناسب برای انجام فرایند ایزومریزاسیون از جمله اهداف انجام این طرح است. در این طرح به دنبال کاتالیستی هستیم که بیشترین بازدهی را داشته و بتواند مکانهای فعال بیشتری برای انجام واکنش ایزومریزاسیون در اختیار فرایند قرار دهد و مدت زمان بیشتری هم فعال باقی بماند.
وی ادامه داد: با توجه به تحقیقات انجام شده، کاتالیستهای سوپر اسیدی به علت خاصیت اسیدی زیادی که دارند برای انجام فرایند ایزومریزاسیون مناسب هستند ولی به دلیل غیر فعال شدن آنها باید به دنبال راهحلی مناسب بود. به همین دلیل، این تحقیق را روی این موضوع متمرکز کردیم و نتایج این تحقیق، به طور قطع در فرایند ایزومریزاسیون نرمال هگزان کاربرد دارد. در نهایت با ساخت یک کاتالیست اسیدی مناسب میتوان فرایند ایزومریزاسیون را پیش برده و خطرات زیستمحیطی ناشی از تولید بنزین نامرغوب را کاهش داد.
رضایی در پایان خاطرنشان کرد: در انجام این طرح، با چالشهای زیادی روبهرو شدیم که از جمله میتوان به تمام شدن کپسول هیدروژن، نیاز به مواد ساخت کاتالیست و گران شدن مواد اولیه مورد نیاز اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات