• شنبه / ۲۳ تیر ۱۴۰۳ / ۱۲:۳۱
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1403042315633
  • خبرنگار : 50161

سرپرست مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت شهرستان زنجان:

آموزش، مهم‌ترین ابزار در پیشگیری و کنترل تب مالت است

آموزش، مهم‌ترین ابزار در پیشگیری و کنترل تب مالت است

ایسنا/زنجان سرپرست واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت شهرستان زنجان، آموزش را مهم‌ترین ابزار سیستم‌های بهداشتی در پیشگیری و کنترل بیماری تب مالت عنوان کرد و گفت: سرمایه‌گذاری در امر آموزش و افزایش آگاهی عموم مردم در این خصوص، ضروری است.

کبری جعفری در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: واکسیناسیون دام‌ها، مهم‌ترین راه حفظ سلامت آنها و مهم‌ترین اقدام در کاهش تب مالت جامعه است.

وی بر لزوم فراهم کردن امکانات کافی و مناسب برای تشخیص و درمان تب مالت تاکید کرد و افزود: درمان بیماران مبتلا به تب مالت، گاهی طولانی و طاقت‌فرسا و دشوار است و نیاز به دوره درمانی کافی دارد. همچنین در برخی موارد، نیاز به داروهای تزریقی دارد که باید در داروخانه‌ها فراهم شود. همچنین تشخیص این بیماری نیاز به آزمایشگاه‌هایی با کیفیت مناسب و پیشرفته دارد که باید در دسترس باشند.

سرپرست واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت شهرستان زنجان، به شهروندان توصیه کرد با رعایت بهداشت فردی و عمومی و استفاده از لبنیات بهداشتی و سالم، از ابتلا به بیماری تب مالت پیشگیری کنند.

وی ادامه داد: اهمیت دادن به سلامت دام‌ها ضروری است زیرا سلامت دام‌ها رابطه نزدیکی با سلامت انسان دارد و دام بیمار باعث بیماری انسان می‌شود.

وی با تاکید بر ضرورت رعایت ضوابط قانونی و بهداشتی در حمل و نقل و تجارت دام، خاطرنشان کرد: در این خصوص لازم است از فروش دام‌های آلوده به خریداران خودداری و نسبت به معدوم‌سازی دام‌های بیمار با هماهنگی سازمان دامپزشکی اقدام شود.

جعفری با بیان اینکه میکروب تب مالت، بروسلا نام دارد که از حیوان آلوده به انسان منتقل می‌شود، افزود: این بیماری که در انسان با نام تب مالت و در حیوان با نام بروسلوز شناخته می‌شود، یک بیماری هزار چهره است و به هر شکلی خود را نشان می‌دهد به طوری که گاهی باعث آسیب چشم، گاهی باعث آسیب مغز و پیدایش علائم عصبی و گاهی باعث آسیب دستگاه‌های مختلف بدن از جمله گوارش، کلیه، ریه، مفاصل و ... می‌شود.

وی با اشاره به اینکه میکروب بروسلا در هر جایی از بدن می‌تواند رشد کند و باعث بیماری در همان قسمت بدن شود، خاطرنشان کرد: تب مالت را تب مواج نیز می‌نامند چون بیماری گاهی چند هفته شدید و چند هفته آرام می‌شود و در طول شبانه‌روز، روزها حال بیماران بهتر است و غروب و شب‌ها تب بیماران بالاتر می‌رود و گاهی شدیدا عرق می‌کنند.

جعفری شیوع تب مالت را در هر جایی که گاو، بز و گوسفند آلوده و دامداری غیرصنعتی وجود دارد، محتمل دانست و یادآور شد: در مناطقی که نگهداری دام‌ها در شرایط غیربهداشتی و کنار محل زندگی انسان‌ها باشد، شیوع بیماری بیشتر است.

وی ضررهای دامی بیماری بروسلوز را سقط و مرده‌زایی در اولین زایمان بعد از آلودگی، کم شدن شیر دام‌ها، ناباروری دائم یا موقت دام‌ها و بروز عفونت‌های رحمی در دام‌ها عنوان کرد و افزود: تب مالت در انسان باعث دردهای شدید و ناتوانی طولانی‌مدت و گاهی مرگبار در بیماران می‌شود و درمان آن زمان‌بر و گاهی نیازمند بستری شدن بیمار در بیمارستان است که باعث تحمیل هزینه زیاد به سیستم بهداشتی کشور می‌شود.

سرپرست واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت شهرستان زنجان به بیان راه‌های انتقال تب مالت از دام به انسان پرداخت و گفت: انتقال این بیماری از راه تنفسی (هوای آلوده آغل)، از راه خوراکی (مصرف شیر و لبنیات غیربهداشتی و گوشت و بافت نیم‌پز دام‌ها) و از راه پوست زخمی و مخاط (هنگام شیردوشی، ذبح دام، لمس حیوان بیمار، تماس با اشیاء آلوده) اتفاق می‌افتد.

وی با بیان اینکه از روی ظاهر دام، نمی‌توان دام بیمار را از دام سالم تشخیص داد، اظهار کرد: از همین رو باید هر دامی را آلوده فرض کرد و شیر آن را قبل از مصرف، به اندازه کافی جوشاند و توجه کرد که اگر شیر، پاستوریزه نباشد یا به اندازه کافی جوشانده نشده باشد، پنیر و هر محصول دیگری که از آن به دست آید باید آلوده فرض شود.

جعفری با اشاره به اینکه تب مالت از انسان به انسان منتقل نمی‌شود، خاطرنشان کرد: دوره نهفتگی بیماری تب مالت در انسان، ۳ الی ۵ روز و گاهی تا چند ماه (به طور متوسط یک ماه) است و از آنجایی که علائم اختصاصی تب مالت دیده نمی‌شود، تشخیص بیماری در این مرحله، دشوار است.

وی، تب، بی‌اشتهایی، تعریق شبانه، سردرد، درد بدن و درد زانو یا سایر مفاصل را از علائم تب مالت در انسان برشمرد و افزود: بعد از سه ماه، مرحله تحت حاد بیماری (طولانی‌تر از حاد ولی با شدت کمتر) آغاز می‌شود که در آن، عارضه‌های بیماری بیشتر شده و در هر جای بدن به ویژه استخوان‌ها و مفاصل دیده می‌شود.

جعفری خاطرنشان کرد: اگر علائم و عوارض بیماری بیشتر از یک سال ادامه داشته باشد، بیماری وارد مرحله مزمن شده است که در آن، بیماران اغلب تب ندارند و امکان افسردگی، بیحالی، بدن‌دردهای مزمن و خسته‌کننده و بعضا اختلالات ذهنی، قوز شدن پشت، بیماری‌های روانی و نازایی وجود دارد.

سرپرست واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت شهرستان زنجان اظهار کرد: به علت شباهت علائم بیماری تب مالت با برخی بیماری‌ها و هزارچهره بودن بیماری، امکان اشتباه تشخیصی و تاخیر در تشخیص وجود دارد و پزشک باید در مناطقی مانند شهرهای کوچک، روستاها و عشایر و در افرادی مانند کارگران کشتارگاه‌ها، قصاب‌ها و دامداران با مشاهده‌ی علائم ذکر شده خصوصا تب، به تب مالت مشکوک شود و با انجام معاینات و بررسی دقیق و آزمایش خون از عدم وجود بیماری تب مالت مطمئن شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha