• شنبه / ۱۶ تیر ۱۴۰۳ / ۱۰:۲۱
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 1403041610820
  • منبع : نمایندگی اردبیل

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل:

الگوی کشت باید متناسب با نیاز منطقه باشد

الگوی کشت باید متناسب با نیاز منطقه باشد

ایسنا/اردبیل عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل با بیان اینکه الگوی کشت باید متناسب با نیاز منطقه باشد، اظهار کرد: تغییر الگوی کشت دارای الزاماتی است و کشاورز یا باغداری که فعالیت کشاورزی انجام می‌دهد تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی است که بر اساس این فاکتورها آن گیاه یا دام را پرورش می دهد.

الگوی کشت به‌عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد و توسعه بخش کشاورزی، به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه که با افزایش جمعیت، رشد تقاضا و بهبود نسبی سطح زندگی مردم روبه‌رو هستند، دارای اهمیت خاصی است.

تغییر الگوی کشت و آبیاری محصولات زراعی، راهکاری اساسی و مهم برای برون رفت از بحران کم‌آبی در حوزه کشاورزی است.

در این راستا دکتر سیامک غریبی اصل عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه الگوی کشت باید متناسب با نیاز منطقه باشد، اظهار کرد: تغییر الگوی کشت دارای الزاماتی است و کشاورز یا باغداری که فعالیت کشاورزی انجام می دهد تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی است که بر اساس این فاکتورها آن گیاه یا دام را پرورش می دهد.

وی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت به صورت دستوری امکان پذیر نیست، تصریح کرد: با وجود اینکه تغییر الگوی کشت تاثیر فوق العاده ای بر مصرف آب خواهد گذاشت اما حکمرانی تغییر الگوی کشت به صورت دستوری شکست خورده است و برای تغییر این الگو بایستی ۱۵ فاکتور برای تغییر آن در نظر بگیرید تا بتوانید در یک منطقه این تغییرات را انجام دهید.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل ادامه داد: بدون رعایت این فاکتورها و الزامات ممکن است کشاورز ضرر کند یا چرخه عرضه محصول بهم بخورد و یا اقتصاد منطقه بهم بخورد و برای حل این مسئله باید فاکتورها با هم در تطابق باشند.

غریبی با اشاره به این ۱۵ فاکتور تصریح کرد: فاکتور اول که باید به آن توجه داشت این است که باید چشم انداز و اهداف را در فعالیت های تولیدات کشاورزی مطالعه کنیم و آن را با سیاست ها، خط مشی ها و چشم اندازهای کشوری تطبیق دهیم. نمی‌توان جزیره ای عمل کرد تا سیاست ها و خط مشی های کلان در خصوص تغییر کشت همین باشد امکان تغییر وجود ندارد و این تغییر باید از استراتژی کل سازمان جهاد کشاورزی انجام شود و نه در سطح کشاورز.

وی در فاکتور دوم به تطبیق میزان به کارگیری زمین و نکاشتن آن اشاره کرد و گفت: اندازه زمین و الگوی زمین در تغییر الگوی کشت تاثیر دارد مانند منطقه مغان که زمین‌های غیر هندسی دارند و زمین های اردبیل و خلخال زمین‌های هندسی دارند. این اشکال زمین و کاربری محصولات با آن باید در تطابق باشد.

غریبی ادامه داد: در زراعت های فشرده در زمین های کوچک و هندسی می توانید با هزینه های مناسب سود زیادی را به کشاورز داد. اما در زراعت های وسیع این امکان وجود ندارد بایستی زمین بسیار بزرگ باشد تا بتوانید هزینه ها را برآورد کنید تا برای شما سود آور باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان با بیان اینکه کشف فاکتورهای مثبت و منفی در تولیدات موجود در الگوی موجود تاثیر گذار است، افزود: در فاکتور ۳ ما باید فاکتورهای مثبت و منفی الگوی موجود را بررسی کنیم و ببینیم که چرا باغداران و کشاورزان بر روی این الگو کار می کنند و طبق همین فاکتورها الگوی جدید پیشنهاد دهیم.

وی اضافه کرد: در فاکتور چهارم ما باید میزان تغییرات زمانی و مکانی در جریان کاشت، داشت و برداشت و پس از برداشت تولید محصولات را در الگوی موجود را بررسی کنیم.

غریبی با اشاره به سیاست ها یا خط سیر و یا روند مصرف در منطقه گفت: فاکتور پنجم بسیار مهم است ما باید بررسی کنیم که آیا روند مصرف با الگوی کشت تطابق دارد یا خیر و اینکه آیا روند مصرف در استان اردبیل زعفران است یا سیب زمینی و گندم ما باید بر اساس خط و سیر مصرفی سیاست ها الگوی کشت تعریف کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان با بیان اینکه میزان آگاهی مردم و مصرف کنندگان منطقه در مورد تغذیه مهم است، افزود: در فاکتور ششم می توانیم بهترین الگوی کشت را پیشنهاد دهیم اما ممکن است میزان آگاهی مصرف کنندگان از نظر تغذیه در این منطقه کم باشد یا تطابق تغذیه ای در آن منطقه نباشد.

اجرای الگوی کشت نیازمند افزایش آگاهی مردم و مصرف کنندگان

وی ادامه داد: اگر می خواهید الگوی کشت را اجرا کنید باید سطح آگاهی مردم و مصرف کنندگان را افزایش دهید تا زمانی که سطح آگاهی مصرف کنندگان از آن محصول پایین باشد نمی توان انتظار داشت تغییر الگوی کشت اجرا شود.

غریبی به فاکتور هفتم اشاره کرد و گفت: میزان و سطح کیفیت غذا فاکتور مهمی است باید بررسی شود که میزان و سطح کیفیت غذا در استان اردبیل به چه شکلی است. اگر این میزان و سطح کیفیت در استان بالا باشد می توان این الگو را تغییر اساسی داد اما وقتی سطح و میزان کیفیت غذای مردم پایین است چه چیزی را می خواهیم جایگزین آن کنیم. باید برای کشاورز و مصرف کننده توجیهی وجود داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان با بیان اینکه در فاکتور هشتم مسأله حفاظت و امنیت غذایی در کشور مهم است، تصریح کرد: برخی از محصولات استان اردبیل استراتژی هستند و ممکن است برخی از مواقع برای تولید این محصول و برای عدم وابستگی و امنیت غذایی سوبسید دهیم.

وی با بیان اینکه سیاست ها و برنامه های موجود در استفاده از زمین برای کشت باید بررسی شود، عنوان کرد: در فاکتور نهم روندهای موجود در کشاورزی در حیطه کاربران و سیاست ها و خط مشی ها را باید برای آینده کشاورزان بررسی کرد. چشم اندازها باید با خط مشی های خود کشاورز تطبیق داشته باشد.

غریبی در فاکتور دهم به میزان آلودگی محیط زیست اشاره کرد و گفت: ما باید میزان آلودگی محیط زیست الگوی موجود و همچنین الگوی جدید را بررسی کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان با اشاره به فاکتور یازدهم افزود: ما باید الگویی را پیشنهاد دهیم که از نظر کارایی فنی، اقتصادی و انرژی نسبت به الگوی موجود غالب و برتر باشد تا بتوان کشاورزان را اقناع کرد.

وی در ادامه اظهار کرد: فاکتور دوازدهم به تراز و بیلان انرژی اشاره دارد. می دانید که هر محصولی یک بالانس انرژی دارد و باید بررسی شود که بالانس انرژی الگوی موجود ما با بالانس انرژی الگوی جدید هم خوانی دارد یا نه در اینجا بحث صرفا آب نیست بلکه کلیه انرژی ها است که این بالانس انرژی ها باید تطبیق یابد تا الگوی کارآمدتری نسبت به الگوی موجود باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان ادامه داد: در فاکتور سیزدهم باید به میزان سود ناشی از الگوی کشت موجود توجه داشت که آیا سود ناشی از الگوی کشت موجود برای بخش دام و طیور چگونه است؟

غریبی در فاکتور چهاردهم به میزان بکارگیری کار و سرمایه در الگوی کشت اشاره کرد و گفت: ما باید به میزان کار و سرمایه در الگوی موجود و همچنین الگوی جدید توجه کنیم. اگر در الگوی پیشنهادی کار بیشتر و سرمایه بیشتری نیاز باشد، کشاورز ممکن است آن را نپذیرد.

وی با اشاره به فاکتور پایانی افزود: فاکتور پانزدهم به نوع مدیریت و تکنولوژی های موجود با الگوی موجود ارتباط دارد. این الگو یکسری تکنولوژی هایی دارد که ممکن است تکنولوژی های سطح پایین داشته باشد اما با الگوی موجود در تعادل باشد . ما اگر می خواهیم الگوی جدید را معرفی کنیم باید بررسی کنیم که آیا الگوی جدید با تکنولوژی های موجود و دانش فنی تطبیق دارد و اینکه کشاورز نیز می تواند این دانش فنی را داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان با بیان اینکه مدیریت و نوع تکنولوژی و کارایی هر کدام از این فاکتورها بایستی نسبت به الگوی موجود در الگوی جدید برتر باشد و اگر الگوی موجود در یکی از این فاکتورها برتری خود را نسبت به الگوی جدید نشان دهد نه کشاورز قبول می کند و نه مصرف کننده. ما بایستی الگویی را به منطقه و کشاورز معرفی کنیم که نسبت به این فاکتورها برتری داشته باشد.

غریبی در پایان گفت: برای تغییر الگوی کشت به منظور حفاظت از آب و مدیریت بایستی به صورت علمی و آگاهانه با تغییر الگوی کشت برخورد کرد. چنانچه به صورت یک جانبه برای مدیریت یکی از نهاده ها مثل آب تغییر الگوی اساسی در استان بدهید ممکن است در نهاده های دیگر مثل سموم، کودها، انرژی، کار، و سرمایه کارایی را از دست بدهید . این ۱۵ فاکتور اگر در یک کشت جدید نسبت به الگوی موجود برتری داشته باشد همه آن را قبول می کنند.   

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha