امروز سهشنبه ۱۲ تیرماه در اولین روز از این همایش ۲ روزه که در مجتمع باران بندرانزلی برگزار شد شایان نادری، رئیس سازمان امور عشایر ایران اظهار کرد: جامعه عشایری در حوزه پدافند غیرعامل و مسائل مربوط به حوزه امنیت ملی و غذایی نقش به سزایی دارد.
وی افزود: این جامعه با جمعیت کم ولی بازدهی بالا، در تولید ۲۵ درصد امنیت غذایی کشور نقش ویژه دارد ولی متاسفانه آنطور که باید و شاید به این جامعه خدمات رسانی نکردیم.
وی تصریح کرد: در خط مرزی نقاط مختلف کشور اولین مرزبان و مرزدار؛ جامعه عشایری کشور است که از قدیمالایام در این مناطق سکونت داشتند و علاوه بر نقشی که در حوزه تولید دارند در حوزه امنیت ملی کشور نیز نقش به سزایی دارند.
نادری تاکید کرد: از مباحثی که جامعه عشایر را آسیب پذیر کرده مخاطراتی است که این جامعه را تهدید میکند که از آن جمله سیل و بارندگیها را میتوان نام برد که امیدواریم بتوانیم در این مقوله با اقدامات دقیق، عمیق و اصولی جامعه عشایر مورد حمایت قرار بگیرد.
رئیس سازمان امور عشایر ایران تصریح کرد: جامعه عشایری کشور نسبت به جمعیت، بیشترین شهید را تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کرده و باید تمام تلاش را داشته باشیم تا عشایر کمترین مشکلات را داشته باشند و بار زحمت را از دوش این عزیزان کم کنیم.
همچنین در این مراسم صالح محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا به ویژه شهدای خدمت، اظهار کرد: عشایر از اقشار پاک و زحمتکش کشور هستند و ما به این قشر بدهکار هستیم و باید هرجا در توان داریم برای رفع مشکلات آنها بپردازیم.
وی با اشاره به اینکه استانهای شمالی کمتر به عنوان عشایرنشین شناخته میشوند، افزود: در غرب استان گیلان عشایر زحمتکشی و پرتلاشی داریم که با دستان پرتوان خود در مناطق صعبالعبور با پرورش دام و گیاهان دارویی در حوزه امنیت غذایی نقش آفرین هستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان تصریح کرد: با توجه به نوع پراکندگی و دسترسیهایی که در سطح استان در بخش عشایری وجود دارد رسیدگی به این عزیزان بسیار سخت است ولی مسئولین ذیربط برای پیگیری امور این قشر از جامعه از هیچ تلاشی فروگذار نیستند.
محمدی با اشاره به اهمیت آموزش و پژوهش در همه امور، تاکید کرد: در سال "جهش تولید با مشارکت مردم" تلاش میشود تا با پژوهشهای دانش بنیان و آموزش در بخش کشاورزی بتوانیم فعالیتها را به خوبی انجام دهیم.
بهرهمندی ۵۹۹ خانوار عشایری گیلان از آب شرب آشامیدنی
همچنین فریدون طالبی، رئیس اداره امور عشایر گیلان با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم اقدامات خوبی در حوزه عشایر این استان صورت گرفته، اظهار کرد: از سال ۱۴۰۲ تا سال گذشته ۲۴ پروژه عمرانی انجام شده که ۱۶۸۰ خانوار عشایری از آن بهرهمند شدند که از آن جمله میتوان ۱۰۶ هزار متر لوله گذاری، ۳۲۵ دستگاه آبشخور، ۵۸ مخزن آب و ۱۲۳ پنل خورشیدی را نام برد.
وی با اشاره به انجام ۲۸ پروژه آبرسانی پایدار، افزود: با اجرای این پروژه ها ۵۹۹ خانوار عشایری به صورت پایدار از آب شرب آشامیدنی بهرهمند شدند.
رئیس اداره امور عشایر استان گیلان تصریح کرد: سال گذشته در بحث اصلاح نژاد برای اولین بار هزار راس دام عشایری تحت پوشش قرار گرفت که منجر به افزایش ۱۵.۲ درصدی برهزایی در گلهها و افزایش ۵۸ تن گوشت طی ۶ ماهه سال گذشته شد که این روند تا ۵ سال ادامه خواهد داشت.
طالبی گفت: از محل تبصره ۱۸ در بخش تسهیلات طی ۲ سال گذشته به ویژه در سال ۱۴۰۲ و ابتدای سال جاری، ۳۴۴ هزار و ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات کم بهره برای بهبود و اصلاح نژاد دام، صنایع دستی، پرواربندی و گیاهان دارویی به متقاضیان عشایری در استان گیلان پرداخت شد.
افتتاح اولین دانشکده حوزه زیرساختی پدافند غیرعامل در گیلان
در این مراسم محمدعلی ویشکائی، مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری گیلان اظهار کرد: پدافند غیرعامل طی دو سال اخیر در جایگاه بسیار خوبی در کشور قرار گرفته است.
وی افزود: طی سال گذشته به همت همه دستاندرکاران توانستیم بزرگترین رزمایش قرارگاه زیستی را در آغاز دولت شهید جمهور در گیلان اجرا کنیم و به واسطه تجربه خوب و توفیقات در آن رزمایش به عنوان استان برتر کشور باشیم.
ویشکائی تصریح کرد: با پیگیری های صورت گرفته مجوز فعالیت اولین دانشکده حوزه زیرساختی پدافند غیرعامل در استان گیلان اخذ شد و آماده افتتاح است.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری گیلان گفت: در حوزه آموزش تربیت مربی یک دوره با شرکت بیش از ۲۰۰ مدیر ارشد و میانی در استان برگزار شد که در نهایت ۸۰ نفر به عنوان مربی انتخاب شدند و طبق برنامهریزی صورت گرفته دور دوم تربیت مربی پدافند غیرعامل را در استان برگزار خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه استان گیلان در حوزه آموزش عملکرد بسیار خوبی دارد، افزود: برنامه خوبی با حضور کارگروه امنیت غذایی تعریف کردیم که تعدادی از دانشجویان مقطع ارشد و دکتری موضوعات پدافندی را به عنوان موضوعات پایان نامه خود مطرح و مورد مطالعه قرار دهند.
همچنین در این جلسه رسول حسام، معاون هماهنگ کننده سازمان مدیریت بحران کشور اظهار کرد: جامعه عشایری در تولید موثر هستند و در عین حال یکی از جوامع بسیار آسیب پذیر در برابر پدیدههای طبیعی هستند.
وی با تاکید بر اینکه حفظ جان عشایر در اولویت قرار دارد، افزود: پس از آن جلوگیری از آسیبها و خسارتهای مالی که متوجه شغل عشایر شده و معیشت آنها را تحت تاثیر قرار میدهد در دستور کار قرار دارد.
حسام تصریح کرد: باید نگاهمان از پاسخگویی به پیشگیری باشد زیرا اگر پیشگیری را سرلوحه کارها قرار دهیم و شناخت دقیق از تهدیدات این جامعه را در برنامه داشته باشیم میتوانیم جلوی خسارات را به خوبی گرفته و به مرحله پاسخگویی پس از حوادث نرسیم.
معاون هماهنگ کننده سازمان مدیریت بحران کشور تاکید کرد: انتظار ما در حوزه عشایر هر استان این است که در قبال هشدارهای هواشناسی بیتفاوت نباشید و این هشدارها را برای جامعه هدف، تحلیل کرده و نقاط آسیبپذیر شناسایی و قبل از واقعه، اقدامات لازم انجام شود.
همچنین در این برنامه نبیالله رشنو، مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: جاهایی که به دنبال رفع نیازهای عشایر هستیم در تلاشیم تا این جامعه را به مخاطبان بشناسانیم و این خیلی دردناک است، گویی در یک حرکت از نو میخواهیم بگوییم چنین جامعهای در کشور وجود دارد این در حالی است که هرکس به تاریخ و جغرافیای ایران آگاه باشد می داند جامعه و زیست عشایر از دیرباز تاریخ تا امروز جزو لاینفک این سرزمین بوده و اهمیت آن بر همگان آشکار بوده و هست.
وی افزود: تنوع محیط جغرافیایی در کشور ما به گونهای است که اگر در سیاستگذاریها نسبت به این جامعه غفلت کنیم در حق ظرفیتهای زیستی کشور جفا کردیم و از بهرهبرداری حداکثری در فضای جغرافیای عشایری غفلت کردیم.
رشنو با بیان اینکه باید برنامه مدونی تحت عنوان نقشه راه جامعه عشایری داشته باشیم، تاکید کرد: عشایری معادله ۳ متغیری انسان، دام و مرتع است که در حوزه انسانی، جامعه عشایری ما با یک وضعیت کهنسالی جمعیت مواجه است و برای قوام بخشیدن به جامعه عشایری باید با برنامهریزی نسبت به جوان سازی جمعیت عشایری اقدام کنیم.
مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: در حوزه دام باید دست عشایر را در حوزه برنامههای علمی گرفته و با علم روز وضعیت را به سمت تولید حداکثری ببریم.
محمدجلائی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان نیز در این مراسم اظهار کرد: در جامعه انسانی مباحث اجتماعی بسیار متغیر است و باید بدانیم هر کدام از این متغیرها چه پیوستهایی دارد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان تصریح کرد: همه باور داریم عشایر ذخایر ملت هستند و اهمیت موضوع را می دانیم ولی در اجرای برنامه ها متوقف میمانیم که این مساله را باید برطرف کنیم و در اجرای برنامه ها نیز حرکت خوبی داشته باشیم.
جلائی تاکید کرد: پدافند غیر عامل مجموعه اقداماتی هستند که با انجام آنها می توان در حوزه انسانی کمترین آسیب ها را داشته باشیم و هر چه در آموزش بیشتر تلاش کنیم در میدان موفقتر خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات