• سه‌شنبه / ۱۲ تیر ۱۴۰۳ / ۱۰:۵۸
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1403041207875
  • خبرنگار : 71498

بازار بهینه‌سازی انرژی فرصتی برای کاهش ناترازی

بازار بهینه‌سازی انرژی فرصتی برای کاهش ناترازی

مدیرعامل بورس انرژی ایران گفت: گواهی صرفه‌جویی‌انرژی، فرصتی جدید برای کاهش ناترازی انرژی کشور بوده که امروز محقق شده است.

به گزارش ایسنا، علی نقوی امروز در مراسم رونمایی از بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست در بورس انرژی ایران و آغاز معاملات گواهی صرفه‌جویی گاز با اشاره به بند هفتم سیاست‌های کلان اصلاح الگوی مصرف ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، اظهار کرد: این بند بر صرفه‌جویی در مصرف انرژی با اعمال مجموعه‌ای متعادل از اقدامات قیمتی و غیرقیمتی به منظور کاهش مستمر شاخص شدت انرژی کشور با اولویت دادن به افزایش بهره‌وری در تولید، انتقال و مصرف انرژی تاکید دارد.

وی با بیان اینکه بورس انرژی ایران به عنوان متولی بازار شفاف مبادله حامل‌های انرژی در کشور زیرساخت‌های فنی و اجرایی مورد نیاز جهت بهره‌برداری از ظرفیت‌های بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط‌زیست را فراهم کرده و فرصت جدیدی را برای کاهش ناترازی انرژی کشور پیش روی سیاست‌گذاران و مردم قرار داده است، گفت: ایجاد بازار بهینه‌سازی مصرف انرژی و محیط زیست با مصوبه شورای عالی انرژی در سال ۱۳۹۶ در دستور کار قرار گرفت و با تاخیر بسیار دستورالعمل‌های اجرایی این بازار در مرداد ۱۴۰۰ به تصویب شورای عالی انرژی رسید.

وی افزود: بورس انرژی ایران هم در راستای اجرای این مصوبات اقدام به طراحی گواهی صرفه جویی انرژی کرد و پس از موافقت کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با این ابزار به لحاظ شرعی، گواهی صرفه‌جویی انرژی به عنوان ابزار مالی جدید بازار سرمایه به تصویب شورای عالی بورس و اوراق بهادار رسید و در پی آن مقررات لازم برای پذیرش، معاملات و تسویه آن به تصویت هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و شورای عالی بورس رسید.

مدیرعامل بورس انرژی ایران با بیان اینکه گواهی صرفه‌جویی انرژی را یک ابزار جدید مالی و یک اوراق بهادار است، گفت: این بازار حجم مشخصی از یک حامل انرژی صرفه‌جویی‌شده را نمایندگی می‌کند. این گواهی دو نوع دارد که یکی گواهی صرفه‌جویی محقق‌شده و دیگری گواهی صرفه‌جویی تأمین مالی نام دارد. گواهی صرفه‌جویی محقق‌شده مربوط به زمانی است که یک سرمایه‌گذار برای اجرای یک پروژه صرفه‌جویی اقدام کرده و صرفه‌جویی تحقق پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه به استناد ماده ۳ مصوبات مورخ اول آبان ماه ۱۴۰۲ شورای عالی انرژی کشور، وزارتخانه‌های نفت و نیرو مکلف به تحویل حامل انرژی صرفه‌جویی شده به خریداران گواهی صرفه‌جویی در بورس انرژی ایران شده‌اند، گفت: علاوه‌بر این طبق این ماده، در زمان اوج مصرف، دارنده گواهی‌های صرفه‌جویی، به میزان گواهی خریداری شده، مشمول برنامه مدیریت مصرف وزارتخانه‌های نیرو و نفت نمی‌شود.

نقوی با بیان اینکه  گواهی صرفه‌جویی گاز در ۲ نماد اوج و غیراوج منتشر شده است، گفت: دارندگان گواهی اوج‌بار، این امکان را دارند تا در نیمه دوم سال که پیک مصرف گاز در کشور است، با اعلام قبلی به شرکت ملی گاز ایران، از شمول مقررات قطعی گاز خارج شوند. این ظرفیت‌های قانونی همانند آنچه پیش از این در معاملات برق سبز در بورس انرژی ایران تجربه شده بود، است.

وی با بیان اینکه این مساله به صنایع کمک می‌کند ضمن منتفع شدن از سایر مزایا، در ایام پیک مصرف به تولید محصولات خود ادامه دهند و از زیان تعطیلی‌های ناشی از برنامه‌های مدیریت مصرف جلوگیری کنند.

به گفته مدیرعامل بورس انرژی ایران قانون‌گذار با هدف توسعه و تعمیق بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط زیست و به منظور تسهیل سرمایه‌گذاری در طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی، مصرف برق و گاز از محل تحویل دارایی پایه گواهی‌های صرفه‌جویی انرژی را معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده کرده است.  

نقوی با بیان اینکه تا امروز سیاست‌های استاندارد و جریمه‌ای برای کاهش مصرف انرژی در کشور استفاده شده است، اما طرح بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط‌زیست در بورس، همسو با شعار سال اجرا خواهد شد، گفت: با اجرای طرح بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط‌زیست در بورس، در آینده به‌نوعی شاهد قیمت‌گذاری گاز در بخش خصوصی خواهیم بود و امیدواریم به‌زودی بتوانیم مرجع قیمت‌گذاری گاز در منطقه باشیم.

به گفته وی سال گذشته ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن گاز مایع در بورس انرژی به ۴۰ مشتری عرضه شد و از محل افزایش رقابت حاصل‌شده، بیش‌ از ۵۷ میلیون دلار ارزآوری برای کشور حاصل شد.

رمضانعلی سنگدوینی - نایب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلسهم در آیین رونمایی از بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط‌زیست در بورس انرژی ایران و آغاز معامله‌های گواهی صرفه‌جویی گاز با بیان اینکه امروز ۹۸درصد شهرهای کشور و ۸۸درصد روستاها گازرسانی شده‌اند، اظهار کرد: این عدد رکوردی که در هیچ کجای دنیا وجود ندارد. صنعت به هر جای این کشور پا گذاشته، گازرسانی به آن نیز در اولویت بوده است.

وی با اشاره به امضای توافق‌نامه گازی بین ایران و روسیه، تصریح کرد: این توافق‌نامه گامی بزرگ برای ایران به‌منظور تبدیل‌شدن به قطب گازی منطقه است. ایران خطوط انتقال گاز و ایستگاه‌های تقویت فشار بسیار قوی دارد و می‌تواند انقلابی در ترانزیت انرژی ایجاد کند.

او با بیان اینکه توسعه میدان گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی به‌دست متخصصان ایرانی، بهره‌برداری از فاز ۲ پالایشگاه آبادان، گازرسانی به سیستان‌وبلوچستان و ... بخشی از اقدام‌های اساسی وزارت نفت در دولت سیزدهم است، گفت: تحویل سپرده صرفه‌جویی گاز به خریداران آغاز تحولی عظیم در بورس است، در این مسیر افزون بر وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، وزارتخانه‌های نیرو، صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی نیز باید وارد کار شوند.

سنگدوینی اظهار کرد: وزیر نفت گزارش مفصلی  را در نشست علنی مجلس در حوزه تولید و صادرات نفت ارائه کرد که نشان داد در این زمینه تحول عظیمی ایجاد شده و اقدام‌های درخوری در این سه سال انجام شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha