به گزارش ایسنا، شامگاه دوشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۳ در نخستین مناظره تلویزیونی نامزدهای راه یافته به مرحله دوم انتخابات که با موضوع فرهنگی- سیاسی برگزار شد به عنوان دومین پرسش از سعید جلیلی و مسعود پزشکیان نامزدهای انتخابات روز جمعه ۱۵ تیر خواسته شد که به این پرسش پاسخ دهند که چه توصیهای در ایام باقیمانده تا روز برگزاری انتخابات به رقبا و رفقا در خصوص رعایت اخلاق دارید؟
کار مجلس و نهادهای دیگر ررسی روند پیشرفت برنامهها است
در پاسخ به این پرسش سعید جلیلی نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری گفت: توصیهای که از ابتدای شروع انتخابات داشتم این بود که به همه دوستان گفتم که به خاطر دنیای امثال من آخرت خودشان را خراب نکنند تقوا را رعایت کنند و خط قرمز حدود فعالیتهای سیاسی تقوای الهی است؛ چرا که فردا درباره همه اینها باید پاسخ دهیم.
وی با اشاره به صحبتهای پزشکیان گفت: درباره همین نکتهای که آقای پزشکیان فرمودند من بلافاصله بعد از اینکه شنیدم به دوستان ستادمان گفتم ببینید که چه کسی آن کار را کرده است و حتماً شما نسبت به آن اعتراض کنید حتی اگر آقای پزشکیان اعتراض نکردند.
پزشکیان در پاسخ به جلیلی گفت: در تبریز یک نفر را نیز با شوکر زدند.
جلیلی در پاسخ تاکید کرد: ممکن است در این عرصهها کسانی بیایند برای مشوش کردن فضا چنین کارهایی انجام دهند. من از اعضای ستادم خواستم که حتماً این موضوع را محکوم و پیگیری کنند.
وی همچنین اظهار کرد: گاهی اوقات ممکن از افرادی رفتارهای غلطی انجام دهند؛ اشکال کار این است که اگر ما خودمان یا ستادهایمان یا کسانی که مسئولیت رسمی دارند بداخلاقیهایی را انجام دهند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه «باید ببینیم مشکل کجاست» افزود: خیلی خوشحالم آقای دکتر پزشکیان اشاره کردند و گفتند که مشکل ما آمریکا نیست بلکه بعضی وقتها مشکل خود ما هستیم و ما بعضی اوقات کارهایی را انجام ندادیم و مردم دیگری موضوع را پای آمریکا نمیگذارند؛ایشان همچنین اشاره کردند که چرا برنامه ششم توسعه اجرا نشده است. برنامه ششم توسعه مربوط به دولت دوازدهم و مجلس دهم بود و اتفاقاً نیز هر دو نهاد دست دوستانی بوده است که حداقل با نگاه من متفاوت هستند. سوال این است که چرا این برنامه انجام نشد؟ عرض من این است که اتفاقاً در همین برنامه تلویزیونی باید در مورد این که چرا این برنامه به طور کامل اجرا نشد.
جلیلی اظهار کرد: باید در این باره بحث کنیم که اگر به قول آقای دکتر پزشکیان این برنامه برنامه خوبی بوده است چرا اجرا نشده است؟ ایشان در جایگاهی مانند مجلس قرار دارد که نقش نظارتی دارد و باید دنبال کند که آیا برنامه اجرا میشود یا خیر؛ برنامه مانند کارنامه یک دانش آموز است و وظیفه پدر دلسوز این است که هر شب پیگیری کند ببیند آیا فرزندش درسش را میخواند یا نمیخواند تا آخر سال موفقیت به دست بیاید.
وی تاکید کرد: کار مجلس و نهادهای دیگر ررسی روند پیشرفت برنامهها است؛ اتفاقا آقای دکتر پزشکیان نایب رئیس مجلس بودند میتوانند این موضوع را بررسی کنند که چرا در حوزه سلامت که حوزه تخصصی خودشان است بررسی کنند که چرا فلان موضوع تحقق پیدا نکرده است؛ اتفاقا من در اینجا به نقش مردم تاکید دارم و آن این است که اگر به مردم نقش دهیم، در آن صورت اگر مجلس و دولت نیز در وظیفه خود کوتاهی کردن دیگر کار متوقف نخواهد شد؛ مردم نیز باید بتوانند هشدار بدهند پیگیری و مطالبه داشته باشند که طرح سلامت یا هر طرح دیگری چرا پیش نمیرود؛ آنچه که من از دانشگاهها خواستهام پیگیری کند و به عنوان دولت سایه فعال باشند همین است که قدم به قدم و سایه به سایه این مباحث را دنبال کنند، موثر باشند و درباره آنها کار کنند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به بخشهایی از صحبتهای پزشکیان درباره لزوم به کارگیری اهل سنت در مدیریت عرصههای مختلف کشور، گفت: اهل سنت و اقوام چه یه من رای بدهند چه رای ندهند، هر کدام دارای حقوقی هستند و وظیفه دولت و نظام است که حقوق آنها را ایفا کند؛ این خیلی رفتار بدی است که در ایام انتخابات گفته شود که شما رای بده و در مقابل من حقوق شما را پرداخت میکنم؛ اگر حقی است باید مورد توجه قرار بگیرد نه اینکه در مورد آنها معامله شود. باید تعامل وجود داشته باشد و همه مردم باید بتوانند ایفای نقش کنند.
نوشتن قانون در زمانی که به آن اجرا نمیشود به چه درد میخورد؟
همچنین مسعود پزشکیان نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در پاسخ به پرسش مطرح شده در این مناظره اظهار کرد: من پیشتر نیز گفتم که مقصر عدم اجرای دقیق برنامه ششم توسعه دولت مجلس و قوه قضاییه هستند؛ من در هر دورهای در این خصوص سوال و اعتراض کردم؛ در مجلس من مکرراً سوال کردم که افرادی را که به عنوان مسئول تعیین میکنید در بیرون منافع شخصی دارند و نمیتوانند در سیستم دولتی خدمتی را بدهند که منافع آنها در بیرون به خطر بیفتد. من دو سال بود که پرسیده بودم چرا قانون را اجرا نمیکند اما مجلس مکرراً در حال نوشتن قانون بود؛ نوشتن قانون در زمانی که به آن اجرا نمیشود به چه درد میخورد؟
وی ادامه داد: در دولت سیزدهم بسیاری از دانش آموزان را که خواستند اعتراض کنند تعلیق شدند و اساتید را بازنشسته و بیرون کردند؛ وقتی در جو دانشگاه جامعه و اداره کاری میکنیم که هر کسی بخواهد حرفی بزند او را بیرون میکنیم اما از طرف دیگر میگوییم خب مردم باید بیایند حرف بزنند؛ مردم اگر با ما بودند حق دارند به خیابانها بریزند اما اگر با ما نبودند و اعتراضی به عملکرد ما داشتند اگر بیایند خلاف قانون است؛ آنها را میگیریم و در زندان میکنیم و بعد میگوییم که به دلیل اخلال در امور مملکت باید محاکمه شوی؛ این در حالیست که حضرت علی (ع) در نهج البلاغه میفرمایند کم ه امکان ندارد رعیت به جایی برسد مگر اینکه مدیران صالحی داشته باشد و والیان در مسیر درست راه نمیروند مگر آنکه ملت مطالبهگری وجود داشته باشد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: آیا مگر ما گذاشتهایم که در جوامع مردمی مطالبهگری به وجود بیاید؟ معلم به خیابان میآید و میگوید حقوق من را بدهید با باتوم از او قدردانی میکنیم یا بازنشسته به خیابان میآید و میگوید زندگیم نمیچرخد ما او را به زندان محکوم میکنیم؛ اینکه صدای مردم و نقش مردم را بازی دهیم این کار را انجام نمیدهیم بلکه من به عنوان مدیری که باید حق مردم را بدهم و این کار را نکردم مینشینم و میگویم که مردم را بگیرید چرا که آنها حرف بیربطی میزنند. این مردم هستند که که ما باید به آنها احترام بگذاریم و حرفشان را بشنویم. باید بر اساس عدل و عدالت با مردم رفتار کنیم چرا که با کفر میشود مملکت را نگه داشت اما با با ظلم نمیشود. اگر میخواهی مملکت را درست کنیم باید حق و عدالت را در مملکت پیاده کنیم.
باید به دانشگاهها برویم و با دانشجویان صحبت کنیم و حرفشان را بشنویم
سعید جلیلی در ادامه در واکنش به اظهارات پزشکیان گفت: آقای دکتر نکات خوبی را مطرح کردند اما نیاز است که من چندین توضیح دهم؛ حرف آقای پزشکیان درباره تعارض منافع حرف درستی است و در جلسه امروز صبح که با فعالان بخش دیجیتال داشتم اتفاقاً یکی از اعضای جلسه گفت که یک مرتبه هم که شده وزیر ارتباطات را از بخش خصوصی بگذارید که من بلافاصله مخالفت کردم و گفتم که بخش خصوصی منافع دارد ؛ باید زمینه لازم برای بخش خصوصی ایجاد شود تا بتواند کار خود را انجام دهد اما نمیتواند در موضع فعالیت به عنوان وزیر قرار بگیرد؛ چراکه تعارض منافع وجود دارد.
وی اظهار کرد: ما موضوع را اگر ناقص مطرح کنیم و به خوبی نبینیم نمیتوانیم راه حل درستی داشته باشیم؛ نکتهای که آقای پزشکیان فرمودند که جوان و دانشجو حرفی دارد باید صدایش شنیده شود، حرف درستی است؛ در حوادث سال ۱۴۰۱ از زمانی که در مهرماه شروع شد، برای من از آبان ماه بر این بود که هفتهای یک دانشگاه و گاهی اوقات هر دو هفتهای حداقل در یک دانشگاه حضور پیدا میکردم؛ حداقل این جلسات ۳ الی ۴ ساعت بود و برخی از جلسات نیز تا ۶ الی ۷ ساعت نیز طول کشید. اتفاقا این موضوع بسیار مهمی است که باید با مردم و دانشجویان صحبت کنیم؛ در آن زمان نیز مطلبی مطرح شده بود که نسل جدید نسلی هستند که نه آنها زبان ما را میفهمند و نه ما زبان آنها را میفهمیم که من در پاسخ به این مطلب گفتم که این حرف اشتباه است؛ چراکه وقتی با همان دانشجویان در شرایطی که چالشی و پرتنش بود حرف زدم میدیدم که هم من حرف آنها را میفهمم هم آنها حرف من را میفهمند اما ممکن است از حرفهای من قانع نشوند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: اتفاقاً این فضاهای گفتوگو را ما باید شکل دهیم و در دانشگاهها برویم و با دانشجویان صحبت کنیم و حرفهایشان را بشنویم. این گفتوگوها باید در خصوصی کارگران نیز صورت بگیرد؛ به یاد دارم برای بازدید به کارخانهای رفتیم که یکی از کارگرهای آنجا میخواست خودکشی کند و میگفت حرف ما را بشنوید؛ چراکه ما چند ماه حقوق نگرفتیم؛ این اتفاق نیز در زمانی بود که دولت و مجلس از دوستان ما بودند که رقیب ما حساب میشدند اما باعث خوشحالی من بود که در ایام انتخابات که به اراک رفتم همان کارگر من را بغل گرفت و گفت که خوشحالم در دولت آقای رئیسی حرکتی انجام شد و مشکلات برطرف شد؛ این گونه است که نشاط ایجاد میشود.
جلیلی اظهار کرد: اینکه کشور طی ۸ سال رشد منفی و صفر داشته باشد و متوسط رشد ۰.۷ باشد به معنای رکود و عدم اشتغال است. در حالی که ما میلیونها دانشجو داریم که نیاز به آینده شغلی دارد.
اگر با مردم صادق باشیم قطعاً مردم به ما اعتماد پیدا میکنند
مسعود پزشکیان در پاسخ به اظهارات جلیلی تاکید کرد: در همین دولت دانشجویان را اخراج کردند؛ در دانشگاه تبریز تعدادی از دانشجویان به خاطر مسمومیت مدارس دخترانه اعتراض کردند، ۲ الی ۳ ترم محروم کردند و بعد فعالیتهای دانشجویی را گفتند که باید در فلان چهارچوب عمل شود در غیر این صورت شما حق کار ندارید؛ وقتی ما میگوییم به مردم باید اجازه دهیم که آنها قانونی را که من باید اجرا کنم را مطالبهگری کنند؛ مقام معظم رهبری سیاستهای کلی را از سالها قبل ابلاغ کردند و قرار بود که ما در منطقه اول شویم اما این اتفاق نیفتاده است؛ حال بگوییم فلان دولت مقصر است؛ آیا آن یکی دولت درست کرد؟ اگر در طول این ۴۰ سال به وعدههایی که توسط دولتها داده شده، نگاه کنیم میبینیم که هیچ کدام به وعدههای خود عمل نکردند. این در حالیست که حضرت علی (ع) میفرمایند که هیچ فریضهای از میان فرایض الهی به اندازه پایبندی به تعهد مورد قبول نبوده است. ما راحت پیمان میبندیم وعده میدهیم اما عمل نمیکنیم و حالا نیز باز وعده میدهیم.
وی ادامه داد: باید با مردم صادق باشیم و صادقانه با آنها صحبت کنیم اگر با مردم صادق باشیم قطعاً مردم به ما اعتماد پیدا میکنند مهمترین مشکل حاکمیتها نمایندهها و مدیران عدم صداقت با پرسنل است. مردم از ما صداقت میخواهند و این چیزی است که ما باید داشته باشیم اما متاسفانه در این خصوص گیرهایی داریم که باید حل شود.
ادامه این مناظره را در بخش ۳ بخوانید.
انتهای پیام
نظرات