• یکشنبه / ۱۰ تیر ۱۴۰۳ / ۱۲:۴۲
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1403041006519
  • خبرنگار : 50188

برای اولین بار در کشور صورت گرفت

تولید ارقام اصلاح شده کتان روغنیِ مصرف خوراکی در دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان

تولید ارقام اصلاح شده کتان روغنیِ مصرف خوراکی در دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان

ایسنا/کرمان عضو هیأت علمی گروه ژنتیک و تولید گیاهی دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان گفت: برای اولین بار در کشور ارقام کتان روغنی را با هدف اینکه کیفیت روغن این گیاه به سمت خوراکی برود، افزایش بازدهی و عملکرد بالا داشته و مقاوم در مقابل خشکی باشد، اصلاح و تولید می‌کنیم.

دکتر علی اکبر محمدی میریک امروز ۱۰ تیرماه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: برنامه پژوهشی که دنبال کردیم با هدف تولید ارقام جدیدی از کتان روغنی یا بذرک است که یکی از گیاهان روغنی و دارویی است و در ایران به صورت محلی کشت می‌شود.

وی افزود: این گیاه به دو دلیل عدم وجود ارقامی که پتانسیل بالایی داشته باشند و نداشتن مصرف آشپزخانه‌ای در سطح وسیع کشت نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه روغن و دانه این گیاه در ایران بیشتر در مصرف دارویی است، بیان کرد: گیاه کتان این پتانسیل را دارد که در کنار کشت گیاه دانه روغنی دارویی، ارقامی تولید شود که از لحاظ کیفیت روغن خوراکی مشابه به آفتابگردان یا کنجد باشند.

وی متذکر شد: یکی از برنامه‌ها و اهداف ما این است که بتوانیم ژنوتیپ‌های ایرانی که سازگار شرایط محیطی هستند و از پتانسیل عملکرد بالایی برخوردارند با ارقامی که در بهینه نژادی در دنیا تولید شده‌ و کیفیت روغن آن خوراکی است، تلاقی دهیم.

وی ادامه داد: در دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان حدود ۱٣ سال پیش این تلاقی انجام شد و جمعیت‌های حاصل از این تلاقی تولید و برنامه بهینه نژادی دنبال شده و اکنون جمعیتی بالغ بر ۱۰۰۰ ژنوتیپ در سال گذشته داشتیم که ژنوتیپ‌های عملکرد بالا انتخاب و از بین آنها ۵۰ ژنوتیپ با عملکرد بالا در سال جاری در دو شرایط آبیاری معمولی و تنش کشت شدند تا بتوانیم ژنوتیپ‌هایی که مقاوم به خشکی هستند، شناسایی و به عنوان لاین‌های امیدبخش و در راستای تولید رقم استفاده کنیم.

عضو هیأت علمی گروه ژنتیک و تولید گیاه دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان با بیان اینکه این گیاه دارویی است و مزایای متعددی دارد و ساقه آن که فیبر کتان است برای کاغذ استفاده می‌شود، تصریح کرد: بین ۳۵ تا ۴۰ درصد دانه این گیاه روغن است که بالای ۵۰ درصد روغن آن امگا۳ است که یکی از نیازهای اساسی بدن انسان بوده و تنها منبع گیاهی است که امگا۳ بالایی دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha