• چهارشنبه / ۶ تیر ۱۴۰۳ / ۱۷:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1403040603891
  • خبرنگار : 71038

دیدگاه‌های نامزدهای انتخابات در حوزه سیاست خارجی

دولت مردم و خانواده؛ «سیاست خارجی جای خیال‌پردازی نیست»

دولت مردم و خانواده؛ «سیاست خارجی جای خیال‌پردازی نیست»

جوان‌ترین نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با تاکید براین که «سیاست خارجی جای خیال‌پردازی، شاعر مسلکی و توهم‌زدگی نیست، بلکه عرصه عمل است»، گفت: سیاست خارجی عرصه راهبردهای بین‌المللی یک ملت هفت هزار ساله با توجه به محدودیت‌ها و واقعیت‌هاست.

به گزارش ایسنا، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری هشتم تیرماه سال ۱۴۰۳ برگزار می‌شود و در روزهای منتهی به برگزاری نتخابات، رقابت ۶ نامزد یعنی «مسعود پزشکیان»، «مصطفی پورمحمدی»، «سعید جلیلی»، «علیرضا زاکانی»، «امیرحسین قاضی‌زاده» و «محمدباقر قالبیاف» در فضای حقیقی و مجازی شدت گرفته است.

این نامزدها در سخنرانی‌ها، مناظره‌ها وگفت‌وگوهای تلویزیونی خود به تشریح مواضع و دیدگاه‌هایشان در حوزه‌های مختلف داخلی و سیاست خارجی می‌پردازند و سعی می‌کنند افق فکری خود را در این زمینه برای مردم ترسیم و تشریح و در همین چارچوب آرای آن‌ها را به سمت خود جلب کنند.

البته با توجه به ترسیم و ریل‌گذاری سیاست‌های کلان کشور در عرصه سیاست خارجی در نهادهای بالادستی از جمله شورای عالی امنیت ملی، بیشتر حوزه اختیارت دولت‌ها در این حوزه در حیطه مسائلی چون تعیین اولویت‌ها و همچنین تدوین راهکارها و استراتژی‌ها در نحوه پیشبرد سیاست‌های کلان کشور است.

در همین چارچوب در گزارش‌های جداگانه‌ای، مرور کوتاهی بر مهم‌ترین دیدگاه‌های نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در حوزه سیاست خارجی  و تحولات جهانی خواهیم داشت.

در بخش‌های اول، دوم، سوم و چهارم این گزارش به بررسی دیدگاه‌های «مصطفی پورمحمدی»، «مسعود پزشکیان»، «سعید جلیلی» و «علیرضا زاکانی»  در حوزه سیاست خارجی پرداخته‌ایم.

دولت مردم و خانواده؛ «سیاست خارجی جای خیال‌پردازی نیست»
نشست دانشجویی قاضی‌زاده هاشمی در دانشگاه تهران

«سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی» نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خود را میراث‌دار سیاست‌های داخلی و خارجی دولت سیزدهم می‌داند و در همین چارچوب چندی پیش در یک موضع‌گیری انتخاباتی تاکید کرد من دست به تغییر هیچ کدام از اعضای کابینه دولت فعلی و مدیران میانی در سال اول نخواهم زد.

 او که با شعار «دولت مردم و خانواده» در عرصه  انتخابات حضور یافته، معتقد است «تحریم با تمام زحمات آن یک واقعیت است و بی تاثیر نیست؛ البته آخر دنیا هم نیست».

قاضی‌زاده هاشمی ظهر چهارشنبه - ۳۰ خرداد ۱۴۰۳ - با حضور در برنامه «میزگرد سیاسی» شبکه سه سیما با همراهی ۲ نفر از مشاوران سیاسی خود «محمدرضا میرشمسی» و «صالح اسکندری» به بیان دیدگاه‌ها و برنامه‌های خود در حوزه  سیاست خارجی پرداخت.

او در این نشست با بیان این که «در حال حاضر دستاورد سیاست خارجی باید در موضوعات اقتصادی و خنثی‌سازی تحریم‌ها باشد»، اظهار کرد: باید بتوانیم با قدرتمند کردن ایران و توسعه اتحادیه ها  موازنه کنونی قوای بین‌المللی که در حال حاصر به نفع ستمگران است را تغییر دهیم.

قاضی‌زاده که در دولت سیزدهم ریاست بنیاد شهید را برعهده دارد و به عنوان معاون رئیس‌جمهور در دولت شهید «سید ابراهیم رئیسی» مشغول به فعالیت است، در بخشی دیگر از اظهارات خود در این برنامه تلویزیونی گفت: در دولت سیزدهم دیپلماسی عزتمندانه و عملگرا جایگزین دیپلماسی التماسی و متوهمانه شد. ۱۷ تا ۱۸ دستاورد خارجی در دولت شهید رئیسی داشته‌ایم. ساخت، تولید و واردات واکسن کرونا یکی از دستاوردهای مهم دولت سیزدهم بود که حاصل توافق شهید رئیسی با چین بود. بسیاری از کشورهای همسایه ارتباط خوبی با ایران نداشتند، اما شهید آن را احیا کرد. پیوستن به نهادهای بین‌المللی، تامین ارز، جلوگیری از اوکراینیزه شدن ایران، جهش فروش نفت، معجزه عملیات وعده صادق و...  دستاوردهای چشمگیر دولت سیزدهم بوده است. شهید رئیسی دوگانه دیپلماسی و میدان را به هم زد. در حالی که پیش از این کار به جایی رسیده بود که با سفارش برخی کشورها معاون وزیر خارجه عزل می‌شد و این در دوره کسانی بود که ادعای بلد بودن زبان دنیا را داشتند.

 او با بیان این که «باید روابط‌مان را با قدرت‌های بین‌المللی عزتمندانه و قدرتمندانه پیش ببریم» در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به این که «باید به ابعاد مختلف دیپلماسی توجه داشته باشیم» گفت: دیپلماسی مردمی حائز اهمیت است؛ البته دیپلماسی ایثار را در بنیاد شهید نیز شکل دادیم. یعنی جریان ایثار و شهادت را بین کشورهای هم زبان و هم فرهنگ گسترش دادیم. ایران ۷۰۰ میلیونی یکی از برنامه‌های ماست. یعنی از طریق نهادهای مردمی، تجار، فعالین اقتصادی، اقوام و ... دیپلماسی خود را گسترش دهیم. همچنین باید کمیته‌های علمی و دانشگاهی در کشورهای جهان ایجاد کنیم و از ظرفیت نخبگان ایرانی در خارج استفاده کنیم. باید از مسیر ترانزیتی نیز استفاده کنیم و کریدورهای ناقص را تمام کنیم و دنیا را به خود نیازمند کنیم.

 این کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری در بیان مواضع خود در خصوص چگونگی تعامل با آمریکا می‌گوید: مذاکره نمی‌تواند رویکرد آمریکا را نسبت به ایران تغییر دهد. باید تبدیل به قدرتی شویم که آمریکایی‌ها از آن حساب می برند. آمریکایی‌ها به شهید سلیمانی نیاز داشتند و در کشورهای همسایه از او کمک می‌خواستند. آمریکایی‌ها به رهبر محور مقاومت که ایران است، نیازمند هستند. باید در باقی زمینه‌ها نیز به این شکل عمل کنیم. همچنین باید منطقه را آرام کنیم و از ایجاد تنش در منطقه‌ و کشورهای همسایه دوری کنیم. عربستان، بحرین و مصر متوجه اشتباه خود در ارتباط با آمریکا شدند. رژیم صهیونسیتی از طریق اقتصاد کشورهای منطقه و جهان را مهار کرده است. باید اقتصاد منطقه را در هم تنیده کنیم.

این نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری، دولت را مجری و مشاور سیاست‌های کلی خارجی دانست و به اهمیت پیشبرد سیاست همسایگی در دولت چهاردهم اشاره کرد و گفت: عزم دولت‌ها، سیاست‌های خارجی را زودتر و بهتر به نتیجه می‌رساند. دولت شهید رئیسی موضوع ترکمنستان و آذربایجان را حل کرد و کدورت‌ها را برطرف  کرد. از لحاظ ایدئولوژیک حکومت افغانستان را شاید قبول نداشته باشیم، اما برای حفظ جان افغان‌ها و آرامش منطقه روابط‌مان را با آن حفظ کردیم. دولت هوشمند باید با همه افراد گفت‌وگو کند. شهید امیرعبداللهیان با کسانی که در دولت گذشته در وزارت خارجه بودند کار کرد و در دولت سیزدهم بدنه وزارت خارجه را تغییر نداد و از آگاهی و کارشناسی آنان خود را محروم نکرد. پس از شهادت ایشان حتی وزرای خارجه‌ای که با رویکرد ایشان غیرهمسو بودند در مراسم‌هایشان حضور یافتند.

 او در همین ارتباط ادامه داد: تصویر ایران در جهان قبل از اتفاقات اخیر در غزه تصویر خوبی نبود. اول باید از کشورهای پیرامونی شروع کنیم و رابطه مثبت با آنان ایجاد کنیم. باید فرهنگ و فناوری ایران را مانند شهید رئیسی به کشورهایی که سفر می‌کنیم، ببریم. هیچ آرمانی غیر از ارتقای سطح اقتصاد و فرهنگ خانواده ایرانی نداریم. به قول رهبر انقلاب در نزدیک قله‌ایم و نباید هرگز به عقب بازگردیم. متاسفانه برخی افراد مجدد نسخه‌های گذشته را تجویز می‌کنند که اشتباه است. جوانان مسلمان انقلابی ماموریت خود را به پایان خواهند رساند.

قاضی‌زاده هاشمی دوشنبه شب؛ چهارم تیر ۱۴۰۳  نیز با حضور در چهارمین مناظره انتخابات ۱۴۰۳ با موضوع «ایران در جهان امروز» اظهار کرد: در سیاست خارجی ایران ضمن ارتباط با همسایگان باید از مداخلات فرامنطقه‌ای جلوگیری کنیم. در دولت آقای روحانی به معنای واقعی کلمه جایگاه ما در منطقه نامطلوب بود. تنش جدی با دولت سابق افغانستان یکی از این موارد بود، اما جریان رسانه‌ای این آقایان آهنگ شروع جنگ با طالبان را داشتند. در دولت اصلاحات که آقای پزشکیان خود را در امتداد آن می‌دانستند، در آستانه جنگ با افغانستان قرار گرفتیم. شهید رئیسی سایه جنگ را از کشور دور کرد. اینها تک چشمی به دنیا نگاه می کنند و امنیت ما را نیز می‌خواستند گدایی کنند.

این نامزد انتخاباتی که در بیشتر صحبت‌های خود از عملکرد دولت‌های اصلاحات و اعتدال در حوزه سیاست داخلی و خارجی انتقاد کرده است در این مناظره خطاب به پزشکیان و اظهارات وی در نکوهش حمله به سفارت خانه‌ها گفت: درگیری ما با آمریکایی‌ها بر سر تصرف سفارتخانه آنان شکل گرفت. آقای پزشکیان بگویند چه کسانی لانه را تصرف کردند؟ و در کدام دولت سفارت عربستان مورد تعرض قرار گرفت و چرا دولت وقت نتوانست آن را مدیریت کند؟ آیا رئیس‌جمهور که رئیس شورای امنیت ملی نیز هست، نتوانست جلوی آن را بگیرد؟

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: نباید این موضوع را به بچه حزب‌اللهی‌ها نسبت دهیم. قوه قضائیه همان موقع با برخی از این افراد برخورد کرد. ظاهراً آقای پزشکیان ستادهای خود را کاملا دست کابینه آقای روحانی قرار داده است. آقای پزشکیان مشاور سیاسی شما که وزیر خارجه آقای روحانی بود، در یکی از برنامه‌های تلویزیونی حرف‌های عجیبی زد. ایشان دلیل فروش نفت در دولت آقای رئیسی را در تحلیلی اشتباه شل کردن پیچ تحریم توسط بایدن بیان کرد و در ادامه گفت اگر ترامپ بیاید هم می‌توانید آن‌قدر نفت بفروشید؟

وی ادامه داد: آقای روحانی مگر هشت ماه تلاش نکرد پیچ تحریم‌ها شل شود؟ شهید رئیسی عرضه وادار کردن آمریکا به شل کردن پیچ تحریم‌ها را داشت و آقایان خود نیز به این موضوع آگاه هستند. آقای روحانی با تمسخر به منتقدین خود در سیاست خارجی به آنان می‌گفت شما زبان دنیا را بلد نیستید. اتفاقا شما زبان ملت خود را بلد نیستید. آقای روحانی و پزشکیان فهمیدید زبان دنیا را چه کسی بلد است و می‌تواند نظر خود را به آمریکایی‌ها تحمیل کند؟ و زبان مردم خود را نیز به خوبی بلد است.

قاضی‌زاده هاشمی بیان کرد: چه کسی ملت ایران را از تحریم‌های دموکرات‌های آمریکا ترساند تا این‌گونه رای آنان را جلب کند؟ بعد هشت سال نه تنها تحریمی حل نشد بلکه ارزش پولی ما هزار بار کمتر شد.

این نامزد انتخابات همچنین گفت: سیاست خارجی جای شاعرمسلکی و ایده آلیسم هپروتی نیست بلکه جای عمل است و نه شعار. تحریم نه بی تاثیر است و نه آخر دنیا؛ هم باید مذاکره کرد و هم تلاش کرد آثار تحریم را به قدری از بین ببریم که انگیزه و طمع دشمن از طرف دشمن بخشکد. رئیسی عزیز زبان دنیا را دقیقاً می‌شناخت و اگر می‌خواهید پیچ تحریم‌ها شل بماند، این کشور محتاج تداوم راه زیرکانه و واقع بینانه و دلسوزانه شهید رئیسی است.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha