حجتالاسلام والمسلمین سیدکاظم موسوی ظهر امروز، اول تیرماه در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه شیراز با اشاره به فرا رسیدن هفته قوه قضائیه به بیان نکاتی درباره فعالیت دستگاه قضا طی یکسال اخیر در استان فارس پرداخت.
وی تصریح کرد: دادگستری استان فارس با داشتن ۵۱ حوزه قضایی به عنوان یکی از ۴ استان بزرگ کشور شناخته شده و دارای ۶۵۷ نفر قاضی و ۲ هزار و ۶۳۵ نفر نیروی اداری است که علیرغم تعدد و تکثر پروندههای قضایی با تلاشی بی وقفه و شبانهروزی در حال خدمترسانی به مردم است.
موسوی با بیان اینکه دادگستری فارس در جهت اجرای سند تحول و تعالی دستگاه قضایی و پیادهسازی برنامههای تحول و تعالی اقدامات متعددی را در سطح مدیریتی و واحدهای تابعه انجام داده است، تهیه و ارسال گزارشات عملکرد به صورت سه ماهه نزد معاونت راهبردی قوه قضائیه را از جمله این اقدامات برشمرد.
رئیس کل دادگستری فارس بیان کرد: تعیین اهداف و برنامههای عملیاتی و تحولی مربوطه و انجام کارشناسیهای لازم در جهت اجرای هرچه مطلوبتر برنامههای ابلاغی؛ نظارت، پایش و پیگیری مستمر اقدامات عملکردی بخشهای مربوطه جهت تحقق شاخصای برنامه عملیاتی و تحولی سال، ابلاغ نسخه دوم سند تحول قضایی در ابتدای سال جاری به کلیه مسئولان و کارگروههای اجرایی مربوطه از جمله اقدامات انجام شده هستند.
به گفته وی، در سند تحول و تعالی دستگاه قضایی به موضوع روزآمد کردن و بهروز رسانی و هوشمندسازی حداکثری فرایندهای قضایی توجهی ویژه شده و سامانههای مختلف رایانهای در حوزههایی نظیر ابلاغ الکترونیک، سامانه ساما، پروندههای الکترونیک و بدون کاغذ، دادرسی الکترونیک، اخذ نظرات کارشناسی رسمی دادگستری به صورت الکترونیکی به منظور کاهش اطاله دادرسی، الکترونیکی کردن احراز وکالت، رتبههای حوزههای قضایی، ایجاد سامانه ثناد، تسهیل پرداخت هزینههای دادرسی از طریق درگاه اینترنتی با نرمافزارهای موجود، سامانه نوبتدهی اینترنتی، توسعه اجرای طرح دادگاههای آنلاین، برونسپاری برخی خدمات قضایی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، توسعه سامانههای استعلامات قضایی و نظایر اینها از جمله اقدامات مهم و محوری در برنامههای سند تحول قضایی قوه قضائیه هستند که دادگستری فارس نیز اجرای دقیق این سند متعالی را به صورت ویژه در دستور کار قرار داده است.
موسوی با بیان اینکه یکی از دغدغههای دوره تحول و تعالی دستگاه قضا، موضوعات مهم و محوری از جمله کاهش اطاله دادرسی، اتقان آراء قضایی، تکریم ارباب رجوع و سلامت اداری است، افزود: در همین راستا دادگستری فارس اقداماتی را انجام داده است.
رئیس کل دادگستری فارس برخی از این اقدامات را برشمرد و گفت: در حال حاضر میانگین زمان رسیدگی به پروندههای قضایی در استان فارس حداکثر ۶۷ روز است و در حال حاضر هیچگونه پرونده معوقی که بلاجهت راکد و معطل مانده باشد، در سطح استان وجود ندارد و میزان رشد مختومه پروندههای قضایی در استان فارس نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱ درصد افزاش داشته است.
وی از انجام ملاقات مردمی با ۲۷۸ هزار و ۸۱۹ نفر در دادگستری فارس در قالب دیدار چهره به چهره با مراجعین طی یک سال گذشته خبر داد و گفت: طی سال جاری نیز تاکنون ۴۰ هزار و ۶۸ نفر در دیدارهای مردمی پذیرش شده و مشکلات آنان توسط مسئولان قضایی استان مورد بررسی قرار گرفته است.
موسوی اظهار کرد: در زمینه اتقا آرای قضایی نیز اقدامات مهم و برجستهای صورت گرفته است به نحوی که طی سال گذشته ۵۲ نشست نقد و تحلیل رأی برگزار شد و ۸ طرح پژوهشی مهم نیز با همکاری پژوهشگاه قوه قضائیه مورد اقدام قرار گرفته است و ۷ جلد کتب علمی هم نیز توسط دادگستری فارس طی سال گذشته تاکنون چاپ شده است.
صدور ۱۱ هزار فقره احکام جایگزین حبس
رئیس کل دادگستری فارس با اشاره به ارفاقات قانونی نسبت به محکومین واجد شرایط اظهار کرد: طی سال ۱۴۰۲ تاکنون ۱۱ هزار و ۹۲ فقره احکام جایگزین حسب در محاکم استان صادر شده است. همچنین ۷۱۰ نفر از زندانیان استان نیز از طریق کمکهای خیرین و ستاد دیه استان آزاد شدهاند و ۲ هزار و ۱۲۹ نفر زندانی نیز در قالب پویشهای مختلف فرهنگی از زندانهای استان آزاد شده و ۵۶ فقره پرونده قصاص نفس نیز با تلاش همکاران قضایی به سازش منتهی شد.
وی، راهاندازی سامانه مدیریت و پایش تحول قوه قضائیه به منظور رصد و پایش تکالیف سند تحول قضایی، تدوین نسخه به روز شده سند تحول و تعالی قوه قضائیه مصوب فروردین ۱۴۰۳ و ابلاغ آن به کلیه واحدهای قضایی، تدوین برنامه عملیاتی تحول و تعالی دادگستری کل استانها از سوی قوه قضائیه و استخراج و درج برش استانی ۲۳ مرجه ستادی در برنامه مذکور، انعقاد تفاهمنامه برنامه علمیاتی دادگستری استانها در اجرای برنامه تحول و تعالی سال ۱۴۰۲ با هدف تبیین برنامههای عملیاتی و تخصیص منابع و بودجه مورد نیاز برای اجرای برنامهها و اقدامات عملیاتی شامل تعیین بودجه مورد نیاز اجرای برنامههای عملیاتی طی ۲۱ نشست کاری با ۳۱ دادگستری استان را از دیگر اقدامات انجام شده در دادگستری فارس اعلام کرد.
موسوی با بیان اینکه در حوزه احقاق حقوق عامه نیز اقدامات شاخصی توسط دادگستری فارس صورت گرفته است، گسترش طرح دادرسی کیفری بدون ضابط، کاهش موجودی پروندهها نزد ضابطان، نظارت بر عملکرد قضات و کارکنان دادگستری، توسعه دادرسی الکترونیکی در دادسراها و محاکم، نظارت و پیگیری مستمر پروندههای مهم، کثیرالشاکی و مسن، برقراری تعامل مؤثر با ضابطین و دستگاههای تابعه، حفظ و صیانت از اراضی ملی و منابع طبیعی، حفظ و صیانت از منابع آبی، حمایت از اشتغال و تولید و جلوگیری از تعطیلی کارخانجات و واحدهای تولیدی استان به طوری که طی سال گذشته تاکنون ۲۰ واحد تولیدی راکد راهاندازی و به چرخه تولید بازگشته و مشکلات ۲۳۶ واحد تولیدی نیز با پیگیریهای دستگاه قضایی مرتفع شده است را از جمله این اقدامات برشمرد.
راهاندازی سامانه سامع
رئیس کل دادگستری فارس با تصریح اینکه از جمله اقدامات انجام شده تسهیل دسترسی مراجعین به مسئولان قضایی است، گفت: سامانه سامع سامانه ارتباطات مردمی دستگاه قضایی در بستر اینترنت است که مردم بدون نیاز به مراجعه حضوری به دستگاه قضایی میتوانند درخواستهای خود را در سامانه مذکور بارگذاری کنند و دادگستری ه م به صورت مستمر سامانه مذکور را بررسی و پاسخهای لازم را در همان سامانه ارائه میدهد.
وی بیان کرد: از ابتدای فعالیت سامانه مذکور در استان فارس یک هزار و ۳۹ فقره درخواست در این سامانه ثبت شد و تماماً این درخواستها بررسی و پاسخ لازم به شهروندان در همان سامانه ارائه شد.
موسوی از دیگر دستاوردهای دستگاه قضایی را توجه به موضوع صلح و سازش عنوان کرد و گفت: در سال ۱۴۰۲، ۸۰۴ هزار و ۸۲۸ فقره پرونده و طی سال جاری نیز ۴ هزار و ۲۷۶ فقره پرونده منتهی به سازش شد و از این تعداد ۵۶۰ فقره نیز مربوط به پروندههای قصاص نفس بوده است که منتهی به حصول سازش شده است.
رئیس کل دادگستری فارس از دیگر اقدامات مهم و برجسته دستگاه قضا را توجه به مشکلات اساسی حوزه تولید و رفع موانع آن عنوان کرد و گفت: در این راستا طی سال گذشته تاکنون ۶۷۸ جلسه در قالب کارگروههای مختلف جهت بررسی مشکلات واحدهای تولیدی برگزار شد و ۳۱۰ مورد بازدید نیز از واحدهای مختلف تولیدی در سطح استان به عمل آمد که نهایتاً با پیگیری موثر دستگاه قضایی مشکل ۲۳۶ واحد تولیدی برطرف شد و ۲۰ واحد تولیدی راکد نیز به چرخه تولید بازگشتند.
وی در ادامه برخی از اقدامات شاخص دادگستری فارس در حوزه پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی را برشمرد و افزود: ارتقای مهارتهای ارتباطی زوجین متقاضی طلاق با هدف ایجاد صلح و سازش، بررسی و نظارت بر عملکرد مراکز مشاوره خانواده و جلب مشارکت دستگاههای ذیربط، نظارت مستمر بر اجرای صحیح سامانه پنرجه واحد زمین به منظور پیشگیری از جرائم مرتبط با اراضی از قبیل تصرفات غیرقانونی اراضی ملی و منابع طبیعی از جمله این اقدامات هستند.
به گفته موسوی، اجرای طرح پیشگیری از اعتیاد دانشآموزان و دانشجویان به مواد مخدر، شناسایی و انجام حمایتهای لازم از زنان آسیب دیده یا در معرض آسیب در سطح استان، پیگیری و مطالبه از دستگاههای مختلف استانی در زمینه حمایت از اطفال و نوجوانان در معرض خطر، پیگیری و نظارت بر فعالیت مراکز مهر خانواده، ارتقای آگاهیهای حقوق و گسترش فرهنگ پیشگیری از جرم با استفاده از ظرفیت رسانههای مختلف، ساماندهی روابط حقوقی اشخاص در حوزه معاملات املاک و خودرو از طریق بازرسیهای میدانی و برگزاری دورههای آموزشی برای متقاضیان پروانه تخصصی اشتغال مشاوره املاک و خودرو از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه پیشگیری هستند.
استفاده از ظرفیت نهادهای مردمی و خیرین در باز اجتماعی شدن محکومان و زندانیان، اطلاعرسانی و پوشش خبری اقدامات و برنامههای پیشگیرانه با استفاده از ابزارهای مختلف رسانهای، راهاندازی مجتمع شوق زندگی با هدف شناسایی و کاهش آسیبهای اجتماعی از دیگر اقداماتی بود که رئیس کل دادگستری فارس از آنان نام برد.
انتهای پیام
نظرات