به گزارش ایسنا، با مرور اخبار انتخاباتی چهارشنبه - سیاُم خرداد ۱۴۰۳ میخوانیم:
وزیر کشور با اشاره به اینکه داوطلبان در برنامه تلویزیونی که در کمیسیون تبلیغات ستاد انتخابات پیش بینی شده در حال ارائه برنامه و معرفی خود به مردم هستند، گفت: ابعاد مختلف مربوط به فرآیند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به خوبی درحال انجام است.
احمد وحیدی همچنین مشارکت عمومی در انتخابات ریاست جمهوری را افزایشی دانست و گفت: اعداد نظرسنجیها روز به روز مشارکت بهتری را نشان میدهند. امیدوارم حداکثر مشارکت اتفاق بیفتد. از همه سلایق و گروههای سیاسی میخواهیم در میدان باشند و مردم را به شرکت در انتخابات دعوت و تشویق کنند.
رئیس مرکز ارتباطات دولت و روحانیت و مشاور رییس جمهور شهید هم در حاشیه افتتاح سومین نمایشگاه دستاوردهای دولت مردمی شهید جمهوری خبرداد که از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای بازدید از این نمایشگاه دعوت کردهایم.
امروز همچنین قرعهکشی ۴ مناظره با حضور نمایندگان نامزدهای ریاستجمهوری برگزار شد و صندلی هر یک از آنها در مناظرات مشخص شد و به گفته دبیر ستاد انتخابات صداوسیما، از مناظرات آتی آیین تشریفات و ورود کاندیدا را همچون مناظره اول نخواهیم داشت و کمتر به این مقدمات پرداخته میشود. احتمالاً ورود نامزدها به سازمان صداوسیما را از جلوی ساختمان تولید تا بدرقهشان به سمت اتاق همکاران و مشاوران نامزدها به تصویر کشیده خواهد شد.
برنامه دیگر مناظرات انتخاباتی نیز عبارت است از:
مناظره دوم با موضوع خدمات رسانی عدالتمحور دولت فردا ساعت ۲۰ تا ۲۴
مناظره سوم با موضوع فرهنگی و تحت عنوان «انسجام اجتماعی با حکمرانی فرهنگی» روز جمعه یکم تیرماه ساعت ۲۰ تا ۲۴
مناظره چهارم با موضوع سیاسی و شعار «ایران در جهان امروز» روز دوشنبه چهارم تیرماه از ساعت ۲۰ تا ۲۴
مناظره پنجم در حوزه اقتصاد با موضوع کارآمدسازی دولت روز سهشنبه ۵ تیرماه از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۶
همچنین برنامۀ تبلیغاتی امروز نامزدهای انتخابات عبارت است از:
برنامه «میزگرد سیاسی» قاضیزاده هاشمی ساعت ۱۴:۳۰ شبکه سه.
مستند تبلیغاتی محمدباقر قالیباف ساعت ۱۶:۳۰ شبکه یک.
مستند تبلیغاتی علیرضا زاکانی ساعت ۱۷:۰۰ شبکه یک.
برنامه «میزگرد فرهنگی» مسعود پزشکیان ساعت ۱۹ شبکه ۲.
برنامه «بدون تعارف» قاضیزاده هاشمی، ساعت ۲۰:۴۵ شبکه ۲.
برنامه «گفتوگوی ویژه خبری»، سعید جلیلی ساعت ۲۲ شبکه خبر.
برنامه «میزگرد اقتصادی» مصطفی پورمحمدی ساعت ۲۲:۴۵ شبکه یک.
اخباری از ستادهای انتخاباتی نامزدها
اخبار مربوط به آخرین اظهارات کاندیداهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری را می توانید در این گزارش مرور کنید.
دختر محمدباقر قالیباف در برنامه گفتوگوی صمیمی قبل از آغاز گفت و گوی ویژه خبری با اشاره به فعالیتهای پدرش (محمدباقر قالیباف) گفت: قاطعیت، خاصترین ویژگی پدرم است؛ بدترین اخلاق پدرم نیز کم حرف بودنشان است و دوست ندارند درباره مشکلاتشان صحبت کنند.
مریم قالیباف در واکنش به طرح مسائلی درباره خرید «سیسمونی از ترکیه » گفت: ماجرای سیسمونی دروغ بود؛ مسافرت رفتم اما برای خرید نرفتم.
وی ادامه داد: عروسی برای هر دختری یک شب مهم و شاد است که اولین دروغ از آن جا و درباره یک عروسی مجلل مطرح شد، عکسی منتشر شد که من نبودم؛ این دروغ، آن شب تلخ را خیلی برای ما تلخ کرد. بعد از آن دروغ سیسمونی را گفتند و دوران بارداری که به من خیلی سخت گذشت و خیلی پرفشار بود.
امروز همچنین علی نیکزاد طی حکمی محمد انور بجارزهی را به عنوان سخنگوی ستادهای مرکزی و مردمی انتخاباتی قالیباف منصوب کرد.
ظهر امروز حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی حضور در حرم مطهر امام خمینی ضمن تجدید میثاق با آرمان های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی دیدار و گفت و گو کرد.
پورمحمدی همچنین در پی اظهارات ظریف در میزگرد تلوزیونی روز گذشته که گفته بود با «اعداد بازی نکنید و سر مردم شیره نمالید»؛ با انتشار توییتی در صفحه شخصی خود این به همین عبارت ها اشاره کرد.
سخنگوی ستاد انتخاباتی قالیباف هم در اظهاراتی درباره طرح مجدد ادعایی از سوی وحید اشتری ماهینی از فعالان فضای مجازی درباره این نامزد، گفت: قوه قضائیه باید بررسی ادعاهای دروغ و رسیدگی فوری به آن را در دستور کار قرار دهد و اجازه ندهد لجنپراکنیها بر فضای انتخابات کشور تاثیر بگذارد.
مسعود پزشکیان که صبح امروز به همراه محمد جواد ظریف به اصفهان سفر کرده است، در نخستین برنامهاش در شهر اصفهان به گلزار شهدا رفته و بر سر مزار آیتالله طاهری امام جمعه اصفهان رفت.
وی در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر علت حضور وی در اصفهان گفت: اصفهان با مشکلات زیادی روبرو است و باید به صورت کارشناسانه به آن رسیدگی و صنعت گردشگری را اصلاح کرد.
شخصیتها چه گفتند؟
اظهارات ظهر روز سه شنبه-۲۹ خرداد محمدجواد ظریف وزیر سابق خارجه به عنوان مشاور مسعود پزشکیان کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در «میزگرد سیاسی» واکنش های بسیاری را در پی داشت.
در این جلسه، ظریف اظهاراتی درباره برجام و قانون اقدام راهبردی مطرح کرد از جمله اینکه «برجام اجازه نمیداد آمریکا تحریم جدیدی بیاورد» و «بایدن قرار بود به برجام برگردد اما اسرائیل و قانون راهبردی مجلس ما مانع برگشت بایدن به برجام شد.»
* در واکنش به این اظهارات ظریف، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتشار مطالبی در صفحات شخصی خود در شبکه مجازی «ایکس» تاکید کردند که قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران از افتخارات مجلس یازدهم است.
* در همین ارتباط مجتبی یوسفی از اعضای هیات رئیسه مجلس با بیان اینکه روز گذشته وزیر خارجه دولتهای یازدهم و دوازدهم مدعی شد که افزایش فروش نفت به خاطر این است که آقای بایدن پیچ تحریمها را شل کرده است،گفت: اما بنده باید به ایشان بگویم که در زمانی که دولت سیزدهم روی کار آمد ما بالغ بر ۹۰ میلیون بشکه نفت و میعانات نفتی روی کشتی و روی آب داشتیم. وزیر نفت دولت دوازدهم در نامهای به شهید رئیسی و آقای روحانی اعلام کرده بود که میزان فروش نفت کاهش یافته و بیشترین از این نیز کاهش خواهد یافت. ظرف سه سال نمیتوانید تاریخ را تحریف کنید.
* احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی هم با اشاره به اینکه در جریان مباحث انتخاباتی درباره عملکردهای اقتصادی سال های اخیر مسائلی مطرح شد، گفت: باید توضیح داده شود و روشنگری انجام دهم تا واقعیات اقتصادی ایران در سال های اخیر مورد تحریف قرار نگیرد و صداقت خود را در عمل به مردم نشان دهیم.
وی ادامه داد: در هشت سال پایانی دهه نود، تولید ناخالص داخلی پرنوسان و غیر قابل پیش بینی بود و در دوره رکود قرار داشتیم. روند نرخ رشد اقتصادی سالیانه دهه نود بسیار پرنوسان بود. با وجود بهبود کوتاه مدت و موقت که در سال های ۹۵ و ۹۶ در رشد اقتصادی رخ داد، اما بلافاصله یک اقتصاد شکننده، به نرخ رشد اقتصادی بسیار پایینی رفت.
* همچنین علی باقری سرپرست وزیر خارجه درباره اظهارات محمدجواد ظریف در خصوص تاثیرات برجام بر شاخصههای اقتصادی کشور، تصریح کرد: آمارهای اقتصادی را وزرای اقتصادی باید بدهند. در رقابتهای انتخاباتی نباید از سرمایه سیاست خارجی هزینه کنیم. سیاست خارجی غنیمت نیست، بلکه سرمایه ملی است. وظیفه همه ما این است که از سیاست خارجی به عنوان گنجینه ملی صیانت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: نقش آفرینی در عرصه مناسبت بینالمللی به گونهای بود که وقتی ایران از حق دفاع مشروع خود استفاده کرد و پاسخ جنایات صهیونیستها را داد، آمریکا و صهیونیستها نتوانستند از هیچ ظرفیت بین المللی استفاده کنند. همراهی میدان و دیپلماسی یک واقعیت در این سه سال است. اگر دیپلماسی بدون میدان باشد، دیپلماسی به سخنگاهی برای اعلام مواضع تبدیل میشود. این دو باید هم افزا باشند که این اتفاق در این سه سال تثیبت شد و آثار آن را دیدیم.
* در ادامه واکنش ها به اظهارات ظریف، معاون سیاسی دفتر ریاست جمهوری نیز با اشاره به توئیت قدیمی ترامپ به زبان فارسی، نسبت به اظهارات ظریف در برنامه تلویزیونی، واکنش نشان داد و نوشت: تفاوت زیادی است بین کسی که شجاعانه قاتل شهید سلیمانی را در سازمان ملل تهدید کرد و به ایران عزت بخشید با کسی که پس از ترور حاج قاسم به دنبال مذاکره با قاتل او بود و این پاسخ تحقیرآمیز را از ترامپ دریافت کرد.
وی از دو هشتک #دیپلماسی التماسی و #نه - مرسی استفاده کرده است.
* مهمان امروز استودیو مثبت و منفی پلاس خبرگزاری ایسنا، محمد عطریانفر عضو عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران بود که به بیان تحلیل و نظر خود درباره انتخابات پیش رو پرداخت.
وی معتقد است که در پایان رقابتهای انتخاباتی و پیش از فرارسیدن روز انتخابات، کسانی که در صحنه باقی خواهند ماند ۳ نفر خواهند بود؛ قالیباف، پورمحمدی و پزشکیان؛ که شانس پیروزی پورمحمدی بسیار اندک و تقریباً ناممکن است و رقابت اصلی بین کمپین اصلاح طلبان به محوریت پزشکیان و کمپین اصولگرایی به محوریت قالیباف خواهد بود.
عطریانفر همچنین در پاسخ به این سوال که به نظر جنابعالی آقای پزشکیان میتواند یک روحانی یا خاتمی دیگر باشد؟ گفت:از نظر من آقای پزشکیان یک شخصیت مستقل مورد احترامی است که در مرکزیت یک مثلثی قرار دارد که مطلوبیتهای ۳ راس مثلث یعنی آقایان محمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی و میرحسین موسوی را برای خود تعریف میکند و بر آن تکیه میکند؛
* عزت الله ضرغامی از اعضای کابنیه دولت سیزدهم در پاسخ به این پرسش که آیا در انتخابات پیش رو از نامزد خاصی حمایت میکنید؟، تصریح کرد: هنوز تصمیم نگرفتهام به کدام نامزد رای دهم. دولت هم از هیچ نامزد خاصی به عنوان نامزد خود حمایت نمیکند. قضاوت های سال های قبل خود را تکذیب نمیکنم، اما نمی تواند راهنمای رای به نامزدها باشد. من و خانوادهام هنوز تصمیم نگرفته ایم و شاید خانواده بخواهند قرعه کشی کنند.
* آیتالله احمد جنتی در بخشی از اظهارات خود در جلسه امروز شورای نگهبان با تاکید بر اینکه انتخابات عاملی برای پیشرفت کشور است، عنوان کرد: این روزها که فرصت تبلیغات نامزدهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری است از نامزدها و همچنین طرفداران آنها این انتظار وجود دارد که بنای خود را بر صداقت و اخلاق بگذارند و انتظار میرود که مردم آگاه و شریف ایران اسلامی نیز با بررسی دقیق و ویژگیهای نامزدها و همچنین انتخاب مسئولانه خود، این انتخابات را به عاملی برای پیشرفت سریعتر کشور تبدیل کنند.
* روحالله متفکرآزاد عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در اظهاراتی به طرفداران کاندیداها توصیه کرد که از لجن پراکنی پرهیز کنند و افزود: طرفداران کاندیداها احترام متقابل را حفظ کنند تا فضای یکدلی و همراهی مردم برقرار باشد چراکه بعد از شهادت رئیسجمهور سرمایه اجتماعی در کشور تولید شد که نباید این سرمایه اجتماعی را خراب کرد.
* اسدالله چراغی از دیگر نمایندگان مجلس دوازدهم نیز با تاکید بر ضرورت مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ریاست جمهوری، بیان کرد: مشارکت مردم در انتخابات در این برهه از زمان و شرایطی که برای رئیس جمهور شهید رقم خورد بسیار مهم و تاثیرگذار است و می تواند منجر به اقتدار و عزت نظام اسلامی و کشور ایران شود.
* محمد سلامتی دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ضمن تحلیل فضای انتخاباتی کشور با تاکید بر اینکه آنها که به انسداد سیاسی معتقدند، نمی توانند توسعه بیافرینند،افزود: حل مشکلات اقتصادی کشور و مردم، مهم ترین مطالبه اکثر مردم است. هم اکنون، وضعیت کشور به دلیل تحریم ها و به تبع آن، ملاحظات سیاسی اکثر کشورها، از ثبات اقتصادی معمول و تعاملات مثبت پایدار و با دوامی برخوردار نیست. در حال حاضر، این اصلاح طلبان هستند که علاوه بر حمایت از اقشارمحروم و مستضعف، به جد خود را موظف به پیگیری مطالبات طبقه متوسط می دانند. بنابراین حضور گسترده مردم در انتخابات پیش رو، و رای به کاندیدای اصلاح طلبان یعنی آقای پزشکیان، می تواند به تحقق پیگیری این خواسته ها بینجامد.
احزاب و تشکلها چه کردهاند؟
تعدادی از اعضای فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی و فعالان زن باصدور بیانیهای ضمن دعوت مردم برای مشارکت حداکثری در انتخابات ریاست جمهوری، گفتند: انتظار میرود همه کاندیداها اخلاق انتخاباتی و موازین انصاف را در عرصه رقابت رعایت کنند.
۳ تشکل سیاسی هم شامل کانون اسلامی فارغ التحصیلان شبهقاره هند، جمعیت حامیان انقلاب اسلامی و حزب مستقل کار از مصطفی پورمحمدی برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام حمایت کردند.
در روزنامه ها و فضای مجازی چه خبر بود؟
جوان با تیتر «بازگشت تیم بازنده»، جمهوری اسلامی با تیتر «گوش بازار سرمایه از شعار پراست، با وعده نمی شود بورس را سامان داد»، کاروکارگر با تیتر «طوفان ظریف و پزشکیان»، کیهان با تیتر «دو گزینه پیش روی مردم، ادامه راه شهید رئیسی یا عقب گرد به دولت قبل»، جام جم با تیتر «انتخاب اصلح برای آینده ایران»، دنیای اقتصاد با تیتر «بازگشت برجام به قاب تلوزیون»، آرمان ملی با تیتر «طوفان ظریف»، آرمان امروز با تیتر «موج پزشکیان جهانی شد»، ابرار باتیتر «با تحریم مردم زنده می مانند اما زندگی نمیکنند»، اعتماد با تیتر «روایت ۶ ماه تلخ»، همدلی با تیتر «۱۰دقیقه طوفانی ظریف»، هفت صبح با دو تیتر «اقتصاد ترکیه، الگو یا عبرت» و «ظریف در نوک حمله»، صنعت با تیتر «قدرت ظریف»، مردم سالاری با تیتر «دیپلماسی و مذاکره، ذلت نیست»، هم میهن با دو تیتر «خروجی مناظره اول» و «طوفان ظریف»، رسالت با تیتر «پیشرفت ها و پسرفت های مناظرات انتخاباتی»، شرق با تیتر «بازار کم رونق پوششی ها»، ستاره صبح با تیتر «شبه مناظره»، شهروند باتیتر «هوای پس از مناظره»، تجارت با تیتر «مناظره اقتصادی زیر ذره بین کارشناسان»، سازندگی با تیتر «زخم کاری ظریف»، همشهری با تیتر «۵۰ خطا در ۱۰ دقیقه» درصفحات اول خود به بررسی موضوع انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهور پرداختند.
جزئیاتی از انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم
بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که پیش از این مقرر بود در خردادماه سال ۱۴۰۴ برگزار شود، پس از شهادت رئیسجمهوری و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی، بصورت زودهنگام و هشتم تیرماه امسال برگزار خواهد شد.
در اولین جلسه سران قوا که بعد از ظهر ۳۱ اردیبهشت به میزبانی معاون اول رئیس جمهور و با حضور رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس شورای اسلامی در محل ساختمان دولت برگزار شد، زمانبندی فرایند انتخابات و روند برگزاری مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد با توجه به توافق اولیه شورای نگهبان، انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار شود.
بر اساس تقویم مصوب انتخابات، زمان ثبت نام از داوطلبان در روزهای ۱۰ تا ۱۴ خرداد، بررسی صلاحیت ها در روزهای ۱۵ تا ۲۱ خرداد، اعلام اسلامی داوطلبان نهایی در روز ۲۲ خرداد و انجام تبلیغات از ۲۳ خرداد تا ۶ تیر تعیین شد.
طبق ماده ۳۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری کاندیداها هنگام ثبتنام باید رجل مذهبی، سیاسی، ایرانیالاصل، دارای تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی و مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشند. حداقل سن کاندیداهای انتخابات باید ۴۰ سال تمام شمسی و حداکثر سن آنان نیز ۷۵ سال تمام شمسی در هنگام ثبتنام باشد. واجدان شرایط میتوانند صرفاً با در اختیار داشتن کارت ملی و شناسنامه در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت کنند.
اخذ رأی در انتخابات ریاست جمهوری این دوره به صورت تعرفه کاغذی برگزار خواهد شد که در کنار آن دستگاه احراز هویت نیز وجود دارند و رایدهندگان با کارت ملی یا شناسنامه میتوانند رای بدهند.
انتهای پیام
نظرات