• دوشنبه / ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۲:۵۶
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1403032113934
  • خبرنگار : 50189

ایسنا گزارش می‌دهد

خوشمزه‌های کرمان

خوشمزه‌های کرمان

ایسنا/کرمان خوشبختانه استان کرمان آمادگی تامین نظر همه نوع سلیقه با هر میزان سرمایه‌ای را دارد. ایسنا در این گزارش به معرفی سوغات‌های خوشمزه، مقوی و معروف کرمان می‌پردازد.

شیرینی‌هایی چون حاج‌بادام، نان برنج، برشتو، نان پر و زبون میرزا به صورت خانگی در کرمان پخته می‌شود که بسیار سبک، کم شیرین و خوشمزه است.

کلمپه

از جمله شیرینی‌های معروف و مطلوب کرمان کلمپه است که با خرما، آرد و کمی روغن و بعضاً افزودن گردو و گیاهان معطر تهیه می‌شود. در برخی موارد از روغن محلی نیز در طبخ آن استفاده می‌شود. نوع برشته آن مرغوب‌تر است.

از جمله مشخصه‌های کلمپه و سایر شیرینی‌های سنتی کرمان کم ضرر و حتی می‌توان گفت بی‌ضرر بودن آن است، زیرا اکثراً کم شیرینی و شهد آن معمولاً خرما است.

کماچ سِهن

خوشمزه‌های کرمان
کماچ سهن

کماچ سِهن شیرینی دیگری است که سرشار از انرژی و بسیار مقوی است و از جوانه گندم، خرما و کمی روغن تهیه می‌شود.

فالوده کرمانی

از نوشیدنی‌های شیرین و دلپذیری که به ویژه تابستان که به قول کرمانی‌ها "جگرو جلا میده" که در گذشته با برف‌هایی که شبانه از "کت گرگ" آورده می‌شد یا یخ یخدان‌های ابوحامد و زریسف در کاسه‌های چینی گل سرخی و امروز با یخ‌های بهداشتی کام رهگذران را شیرین کرده و می‌کند فالوده کرمانی است که در گذشته دو نوع فالوده ریز و خمیر وجود داشت.

شغل فالوده فروشی در کرمان تا آنجا با ارزش بود که شاعران توانمندی چون علی اطهری کرمانی را در میان آنها می‌توان یافت که می‌گوید: دعا کنید شانس برنگردد و الّا "فالوده دندان می‌شکنه".

فالوده کرمانی
فالوده کرمانی

زیره کرمان

دانه کشت باغبان بهشت/در دل روزه‌ای ز عنبر و عود/ آبش از قطره‌های شبنم داد/ زیره شد، ارمغانمان فرمود.

از جمله مهم‌ترین و ارزشمندترین سوغات کرمان زیره سیاه کوهی است که عطر آن فضا را پر می‌کند و با افزودن آن به پلو و سایر خوراکی‌ها مانند پنیر می‌توان از خواص عدیده آن استفاده کرد.

زیره کرمان آنقدر معروف است که درباره آن افسانه‌ها و ضرب المثل‌ها ساخته شده، از جمله این‌که "زیره به کرمان می‌برد".

این دانه گیاهی امروز در چرخه دارویی کشور و جهان قرار گرفته است.

زیره کوهی و سیاه را که عطر آن مشام جان را می‌نوازد و مرغوبیت خود را فریاد می‌زند با زیره سبز نباید اشتباه گرفت.

قوّتو

این خوراکی خوشمزه و بی‌نیاز از تعریف و بیان "قوت" آن، از جمله سوغاتی‌هایی است که کمتر مسافر و گردشگری، بدون خرید آن کرمان را ترک می‌کند.

قوّتو از آسیاب گیاهان مفیدی چون شاهدانه، خرفه، کنف، بذر کتان، موردانه و... به دست می‌آید و از جمله واجبات پذیرایی کرمانی‌ها به خصوص در مراسم تولد نوزاد است.

 انواع دیگری از همین نوع تنقلات مانند قهوه نخود، پسته‌ای، نارگیلی و ... وجود دارد که آنها نیز خوشمزه و مقوی هستند.

خوشمزه‌های کرمان
قوتو

لازم به یادآوری است که هموطنان مسافر این خوراکی را به نام "قاووت" می‌شناسند.

 ضمناً در کوهبنان نیز از تهیه قوّتو گیاهان دارویی، عسل سیاه و توتیای معروف آن غافل نمانید.

پسته

سوغاتی طلای سبز را از یاد نبرید که گفته‌اند: لب خندان پسته‌اش تا دید/ عالمی شد چنین خریدارش/ وصف آن با طلای سبز چرا؟/ بیش از این‌هاست قدر بازارش

پسته، انواع مختلفی دارد که نوع کله قوچی، اکبر آقای و اوحدی آن درشت‌تر و مرغوب‌تر است.

در شهرستان‌های مختلف استان نیز سوغات‌هایی وجود دارد که برخی مانند پسته و خرما در مرکز استان نیز یافت می‌شود.

عرقیات لاله‌زار کرمان

لاله زار روستایی در دامان کوه‌های هزار است که گل و گلاب آن از مرغوبیت خاصی برخوردار بوده و حتی در مقایسه با گلاب قمصر ممتازتر است.

روغن گل این دیار در دنیا خریداران بسیاری دارد، زیرا از هرگونه سم‌پاشی گل‌ها خودداری شده و کاملاً طبیعی است.

علاوه بر گلاب، عرق نعنا، بید، عرق زیره و سایر عرقیات آن نیز کم نظیر است.

همچنین ارتفاع قابل توجه این منطقه به مرغوبیت محصول کمک بسیار کرده است.

دیگر خوراکی‌های معروف استان

خوشمزه‌های کرمان
بزقرمه

خرمای مضافتی، رطب و انواع دیگر خرمای بم و مرکبات مرغوب جیرفت را فراموش نکنید.

سوهان مخصوص شهرستان زرند در نوع خود بی‌نظیر است. سوهانی نازک و آمیخته با گیاهان معطر و مقوی و خوشمزه.

ضمناً مسقطی سیرجان از شهرت و مرغوبیت فراوان برخوردار است.

همچنین لبنیات شهربابک به خصوص پنیر آن مشهور است و از کشک شهربابک نیز غافل نشوید.

عسل و روغن و گردوی شهرستان بافت سوغاتی اصلی آن به شمار می‌رود.

کرمان خوراکی‌های معروف دیگری نیز دارد که می‌توان به آبگوشت مُتنجِنِه که با انواع سبزیجات و برگه میوه‌های خشک درست می‌شود همچنین بزقرمه تهیه شده از گوشت و سیر و کشک؛ حلیم بادمجان؛ چنگمال؛ روغن جوشی؛ ابراهیم خانی و... اشاره کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۳-۲۲ ۱۳:۵۶

چرا اسمی از شهر کهنوج برده نشده ؟ چرا خرما و مرکبات مرغوب کهنوج حرفی به میان نیاوردید ؟ چرا از کباب معروف رودبار جنوب (کباب بلوچی یا کباب تنوری) یاد نشده ؟ بسیار تا بسیار جای تعجب و تاسف داره