مهریه دارای منشا شرعی و فقهی است که قوانین مربوط به خانواده نیز با نشأت گرفته از فقه و با لحاظ شرایط زمانی مکانی تنظیم شدهاند بیشک در این خصوص تفاوتهای آشکاری بین کشور ما و دیگر کشورهای پیشرفته وجود دارد و این تفاوت به معنی ضعیف بودن یا بد بودن این قانون نیست.
در خصوص نقش و اهمیت مهریه و تاثیر آن در تمایل و تردید جوانان به ازدواج با محمد جوادنیا وکیل دادگستری و استاد دانشگاه به گفت و گو نشستیم.
این وکیل دادگستری به ایسنا گفت: با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی و حتی اقتصادی جامعه ما وجود مهریه ناگزیر خواهد بود چه بسا عدم وجود چنین موضوعی در بسیاری از مواقع سبب بی میلی دختر خانمها برای ازدواج باشد اما میتوان در بسیاری از موارد با تعادل بخشی به شرایط عقد نکاح، مهریه را عملا در حکم هیچ قرار داد به شرطی که خواستههای زوجه را برآورده کنیم.
درج مهریههای سنگین به هیچ وجهه نمیتواند تاثیری در استحکام ازدواج داشته باشد
وی در ادامه با بیان اینکه ما یک جامعه عموماً سنتی داریم که مهریه را به عنوان پشتوانه زن برای روز مبادا حساب میکنند و دقیقا به همین خاطر است که خانوادهها بیشتر به مهریه توجه دارند، افزود: درج مهریههای سنگین مانند تاریخ تولد به هیچ وجهه نمیتواند تاثیری در استحکام ازدواج داشته باشد چرا که در بسیار از مواقع مشاهده شده که زوجه علیرغم وجود مهریه سنگین حاضر به بخشش مهریه در قبال طلاق شده است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: بنظر میرسد باید هر زمانی که از مهریه صحبت میشود در کنار آن از حق طلاق هم صحبت شود چون در اغلب موارد زوجه از مهریه صرفاً به عنوان اهرم فشار برای در اختیار گرفتن طلاق خودش استفاده میکند.
لزوم برورزرسانی قوانین فعلی در خصوص مهریه
وی تصریح کرد: البته در خصوص مهریههای سنگین و مانع شدن آن برای ازدواج جوانها بنظرم باید قوانین فعلی که در خصوص مهریه وجود دارد، بروز رسانی شود و آگاهی بخشی عمومی نیز به عمل آید چرا که جوانها احساس میکنند اگر مهریه سنگینی هم تعیین بشود فردا روز اگر به مشکلی بر بخورند باید تا آخر عمر مهریه پرداخت کنند یا بازداشت شوند در حالی که اینطور نیست بلکه اکنون صدور دستور بازداشت زوج بعلت عدم پرداخت مهریه صرفاً تا میزان ۱۱۰ قطعه سکه بهار آزادی (که اغلب بعنوان مهر تعیین میشود) قابل اعمال است و آن هم در صورتی که اعسار زوج برای دادگاه احراز نشود در غیر این صورت برای بیشتر از ۱۱۰ سکه امکان بازداشت مردن زوج هم وجود ندارد لذا اگر این موارد توضیح داده بشه میتواند در درک صحیح از موضوع و نهایتا خروج از حالت ترس و ترغیب برای ازدواج باشد.
جوادنیا اظهار کرد: اصلاح موضوع مهریه به هیچ عنوان نمیتواند به خودی خود سبب تشویق جوانها به ازدواج باشد بلکه در کنار آن باید قوانینی که در حوزه خانواده تصویب میشود تضمین کننده حقوق هر دو طرف باشد.
انتهای پیام
نظرات