• یکشنبه / ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۹:۱۶
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1403031308544
  • خبرنگار : 50184

وندال‌ها با آثار تاریخی کرمانشاه چه می‌کنند؟

وندال‌ها با آثار تاریخی کرمانشاه چه می‌کنند؟

ایسنا/کرمانشاه وندال‌ها طی سالهای اخیر با اقداماتی همچون یادگاری نویسی، نوشتن آگهی تبلیغات، آتش سوزی و حتی تخریب، آسیب‌های جبران ناپذیری را به تعدادی از آثار تاریخی کرمانشاه وارد کرده‌اند.

 طی روزهای اخیر هم عکسی از یکی گوردخمه های سه گانه سکاوند یا همان اسحاق وند یا به تعبیر مردم محلی فرهاد تراش در فاصله ۲۵ کیلومتری از شهر هرسین در فضای مجازی منتشر شد. عکسی که در آن وندال‌ها با افشانه رنگ روی دیوارهای این اثر باستانی یادگاری نوشته بودند.

هرچند این اولین باری نیست که وندال‌ها چنین بلایی را سر بناهای تاریخی کرمانشاه می‌آورند، اما انتشار این عکس همزمان با تخریب بیمارستان تاریخی مسیح و ادعای سرقت اشیاء تاریخی از تکیه بیگلربیگی سر و صدا و انتقادات زیادی را متوجه میراث فرهنگی استان کرد.

اینکه میراث فرهنگی استان باید در حفاظت از بناها و آثار تاریخی استان حفاظت بیشتری داشته باشد موضوعی کاملاً بدیهی است، اما نباید این مسئله را هم فراموش کرد که وندال ها یا همان بیماران روانی که دست به تخریب آثار تاریخی و اموال عمومی می زنند، نه تنها در کرمانشاه و ایران، بلکه در همه جای دنیا حضور دارند و حتی به شناخته شده‌ترین تابلوی نقاشی دنیا یعنی مونالیزا در فرانسه هم رحم نکرده و بارها و بارها آن را مورد تعرض قرار داده‌اند.

وندال ها در همه جا هستند و در سرزمینی مانند ایران که تاریخ و تمدنی بسیار غنی دارد شاید حضورشان را پررنگ‌تر ببینم. همین اواخر سال گذشته و در شب چهارشنبه سوری وندال ها با نارنجک های دست ساز به جان برخی از آثار تاریخی شاخص کشور مانند قلعه فلک الافلاک خرم آباد، گنجنامه همدان، مقبره الشعرای تبریز و پل خواجوی اصفهان افتادند و چهره آنها را سیاه کردند.

و اما در استانی مانند کرمانشاه با ۴۲۰۰ اثر تاریخی که بنا به اذعان برخی از باستان شناسان و پژوهشگران حوزه میراث فرهنگی، سومین استان کشور از نظر تعدد آثار تاریخی به شمار می‌رود، گاه و بیگاه خبرهایی از تعرض وندال ها به آثار تاریخی به گوش می رسد.

وندال‌ها با آثار تاریخی کرمانشاه چه می‌کنند؟

گوردخمه تاق فرهاد یا کوشک در دیواره شرقی کوه قله روانسر، بنای سنگی تاق گرا در سرپل‌ذهاب، کتیبه ۴۰۰۰ ساله باستانی در کوه بمو و یا گوردخمه پر رمز و راز سان رستم در جنوب شهرستان کرمانشاه تنها چند مورد  از بناهای تاریخی استان هستند که طی سالهای اخیر وندال ها بارها به آنها آسیب رسانده‌اند.

اگر سری به گوردخمه سان رستم بزنید، متوجه خواهید شد که وندال ها این اثر تاریخی را عملاً به یک دفترچه یادگاری تبدیل کرده اند و میراث فرهنگی استان نیز تاکنون بارها برای پاکسازی آن اقدام کرده، اما از آنجایی که این اثر در دل سنگی بزرگ در کنار رودخانه جزمان و جاده اصلی واقع شده، وندال ها به راحتی به آن دسترسی دارند و هرچه دل تنگشان بخواهد، از تبلیغات انتخاباتی گرفته تا یادگاری روی آن می نویسند.

وندال ها فقط به آثاری که در دسترسشان قرار دارد رحم نمی کنند، بلکه گاهی حتی برای یک اثر تاریخی که در منطقه ای صعب العبور قرار دارد نیز دندان تیز می کنند، خود را به آن می‌رسانند و آسیبی به آن وارد می کنند که نمونه این مسئله را می توان در کتیبه باستانی کوه بمو ثلاث باباجانی دید. کتیبه ای مربوط به غلبه «ایدین سین» شاه سلسه سیموروم بر دشمنانش که به واسطه قرارگیری آن در منطقه ای بسیار مرتفع و صعب العبور تا همین چند سال پیش کشف نشده بود و مدت کمی پس از اعلام خبر کشف آن، وندال ها خود را به آن رساندند و بخش هایی از آن را با پتک تخریب کردند.

وندال‌ها با آثار تاریخی کرمانشاه چه می‌کنند؟

 اگر انتظار داشته باشیم برای هر اثر تاریخی یک نگهبان گذاشته شود، کمی غیر واقعی به نظر می رسد، چراکه در منطقه صعب العبوری مانند کوهستان بمو که برای رسیدن به کتیبه ایدین سین باید چندین ساعت کوهنوردی سخت کرد، عملاً استقرار یک نگهبان امکانپذیر نیست، لذا باید چاره کار را در جایی دیگر دید.

چاره ای که معاون میراث فرهنگی استان آن را فرهنگ سازی و بالا بردن سطح آگاهی مردم نسبت به اهمیت آثار تاریخی می داند.

کیومرث خانی لعل آبادی در گفت و گو با ایسنا، در این رابطه گفت: هر اثر تاریخی بخشی از هویت تاریخی مردم یک منطقه و متعلق به همه آنها است که سرگذشت پیشینیان و پیشینه تاریخی آنها را نشان می دهد، بنابراین باید همه برای حفاظت از آنها پای کار باشند و خود را حافظ این آثار بدانند. 

وی تصریح کرد: برای اینکه حفاظت از آثار تاریخی در بین مردم به یک فرهنگ تبدیل شود، باید آموزش هایی از دوره مهدکودک، مدرسه و دانشگاه ها از سوی دستگاه های متولی داده شود و از همان دوران کودکی به فرزندان خود یاد بدهیم که باید حافظ میراث کهن خود باشند.  

معاون میراث فرهنگی استان با بیان اینکه یک دستگاه با امکانات و نیروهای محدود نمی تواند از تمام آثار تاریخی استان حفاظت کند، اظهار کرد: باتوجه به تعدد آثار تاریخی موجود در استان و کمبود بسیار شدید نیروهای یگان حفاظت در میراث فرهنگی، طی سالهای اخیر انجمن های میراثی را در سطح شهرستانها و روستاها فعال کرده ایم. اعضای این انجمن ها پس از اینکه آموزش های لازم را برای حفاظت از آثار تاریخی دیدند، محافظان و نگهبانان آثار تاریخی محله و روستای محل زندگی خود خواهند بود و در صورت مشاهده هرگونه تعرض به اثر تاریخی در محدوده زندگیشان آن را به یگان حفاظت میراث فرهنگی اطلاع رسانی می کنند. 

خانی لعل آبادی در ادامه در خصوص یادگاری نویسی در گوردخمه اسحاق وند نیز عنوان کرد: گوردخمه اسحاق وند در منطقه ای قرار گرفته که تا شعاع پنج تا شش کیلومتری آن هیچ روستایی واقع نشده و از طرفی راه ماشین رو ندارد و دسترسی به آن سخت است. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۳ ۱۳:۵۰

شما میگی خبر شخص خود من توی شهر مشهد چهار راه باغ نادری به کسی که با چاقو داشت یادگاری حک میکرد فقط گفتم محبت کن بذار یه چیزی واسه اولادت بمونه چیزی نمونده بود درگیر بشه

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۳ ۱۳:۵۷

با سلام بعنوان یک نظر کسانی که طالب ساخت مکانهای گردشگری هستند به انها اجازه ساخت مکانهای گردشگری با حفظ تمام مکانهای تاریخی در نزدیکی ایناماکن داده بشرط سیانت وحفظاثار تاریخی دراین حالت هم کسب وکاری راه میافتد وهم اثار بصورت شبانه روزی پایش میشود

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۳ ۱۵:۱۷

اثار تاریخی را با این خرابکارهاشان ..بی ارزش میکنند .پیا شاید عمدی .لطفآ این اپمها را دستگیر وجریمه وتوبیخ کنید وهمه جا اگهی کنید خرابکاری میراث تاریخی وفرهنگی ...مجازات وجریمه سنگید دارد .اموزش وپرورش مکلف است در کتابها .ارزش این اثار را به کودکان ونوجوانان .بشناسانند....

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۳ ۱۵:۳۴

اثرات تاریخی نزد ما امانته باید حفظ کنیم وبه ایندگان به خوبی تحویل بدیم نا با ظاهر کثیف یادگاری بنویسم که ما ادم های بی سواد وبی مسوالیت بودیم

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۳ ۱۶:۳۶

این گور دخمه روانسر یروز رفتم پاکسازیش کردم و داخلش نشستم

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۳ ۱۶:۵۲

از آدمهای بی فرهنگ انتظاری نمیشه داشت چون پیشینه ای ندارن که براشون مهم باشه،فقط باید جریمه ومجازات سنگین درنظر گرفته بشه

avatar

باعرض سلام ادب و همچنین عرض ارادت خالصانه به محضر مردم غیور وبزرگوار استان باستانی کرمانشاه ومسئولین سازمان میراث فرهنگی استان باستانی وغیور کرمانشاه این حقیر نظامی وجانباز شیمیایی ۸ سال دفاع مقدس که درآخرین عملیات جنگی موسوم به (( مرصاد )) در منطقه باستانی دشت ذهاب واقع در شهرستان سرپل ذهاب منطقه بابا یادگار (( بنام بتن زرده وله فارسی بالازرده )) بمباران شیمیائی توسط بعثیان کوردل وبرادران امروزی کشورمان مورد حمله شیمیائی قرار گرفتیم واز طرفی چون نظامی بودم ودرمناطق عملیاتی غرب کشور مدتی را بسر بردم و منطقه بالاطاق آثار میراث فرهنگی استان عزیزمان شروع میشود ودر منطقه بمو بپایان می‌رسد وار طرفی مردم شریف ایران ذاتا دوست دارند در هرجائی که سرمیزنند ویا در منطقه فرهنگی که مربوط به میراث گذشتگان مان هست تنها اقدام به نوشتن یادگاری نمی‌کنند واینجا ازمحضر ملت غیور وبزرگ ایران باستانی پوزش میخواهم که باید متاسفانه معروض بدارم که نوشتن یادگاری بر در ودیوارها و آثار باستانی غناعت نکرده و حتی روی درخت پارکها وتوالت های عمومی سراسر کشور هم اقدام به نوشتن یادگاری میکنم میبایست در دوران پیش دبستانی ،،،مهد کودک تا مقاطع دانشگاه .بخصوص مردم شریف ساکن در روستاهایی که آثار باستانی حضور بهم رسانده و به اقوام شریف منطقه آموزش بدهند وطوری با آن مردم صحبت شود که این آثار مربوط به اجدادشان می‌باشد وطوری صحبت کنند وآموزش بدهند که مردم خودجوش مراقب آثار باستانی موجود در منطقه آسان باشند

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۰۰:۲۱

واقعاً حیف کاش هرگزکسی به آثارباستانی لطمه نزند

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۱۱:۱۷

میراث فرهنگی وظیفه داره دور این بناها رو طوری که قابل دسترس وندال ها نباشند محصور کنه .....

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۱۱:۲۴

شاید با نصب دوربینهای مدار بسته، کمک شایانی شود تا آثار باستانی از گزند این افراد (وندال ها)در امان باشند.البته کار نشد نداره اگر کسی بخواهد ودل بسوزاند میتوان جلوی صدمات بیشتر به آثار باستانی را گرفت.

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۱۳:۳۵

با سلام ، باید دوربین تله ای کار گذاشته بشه،اگر چنانچه خرابکاری صورت گرفت و شخصی به آثار ملی صدمه رسوند دولت به شدت برخورد کنه...

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۱۶:۵۸

به نظرم تعداد آسیبهایی که توسط افراد دارای مشکلات روانی به آثار باستانی وارد میشه، نسبت به کل آسیبها، خیلی کمتر هست. خیلی از افراد به علت عدم آگاهی از ارزش و اهمیت ابنیه تاریخی و یا سهل انگاری باعث تخریب اونها میشن. به همین خاطر ضمن لزوم حفظ و حراست مناسب از آثار باستانی و تاریخی توسط مسیولین مربوطه، لازم هست در مقاطع مختلف تحصیلی و همینطور از طریق رسانه های ملی، نسبت به افزایش سطح آگاهی عموم مردم اقدام بشه تا هر کس پلیس خودش باشه.

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۱۸:۴۵

سلام مشکل عدم اطلاع رسانی از اهمیت آثار باستانی و عدم فرهنگ سازی در این خصوص است حتی تابلوی و در خصوص عدم صدمه رسانی وجود ندارد متاسفانه آثار باستانی فراموش شده.....

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۵ ۰۰:۲۵

حداقل حفاظ ی چیزی ببندید کشور های دنیا دارن از این خرابه ها پول در میارن جناب هر اثر یک نگهبان داره اگر برای هر اثر تاریخی یک نفر گذاشته باشه بازم ارزشش رو داره

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۵ ۱۱:۰۹

بله متاسفانه به جای اینکه از دوران کودکی و مدارس ابتدایی فرهنگ ساخته شود

avatar
۱۴۰۳-۰۳-۱۷ ۰۲:۰۰

ان‌شاءالله خداوند بزرگ تمامی آدم های بی فرهنگ و مریض را لعنت فرماید و نفرین فرستد و اگه هم جزو لعنت و نفرین شده نیستند ان‌شاءالله آفریدگار بزرگ همه شان را شفا بدهد. (( الهی آمین یا رب العالمین ))