به همین دلیل است که روزهایی در سال به عنوان روز زیارتی انتخاب شده و مورد تاکید قرار گرفتهاند؛ به عنوان مثال علامهمجلسی در بحارالانوار بر استحباب زیارت امام رضا(ع) در روزهای خاصی تأکید بیشتری داشتهاند، روز تولد آن حضرت، یازدهم ذیالقعده، روز شهادت امام(ع)، آخرین روز یا هفدهم ماه صفر یا بیستوچهارم ماه رمضان، روز بیعت مردم با ایشان یعنی روز اول یا ششم ماه رمضان؛ روز بیستوسوم ذی القعده که بنابر قولی در چنین روزی آن حضرت به شهادت رسیدهاند.
روز بیستوپنجم ماه ذیالقعده، معروف به روز «دحوالارض» روزی که خدای متعال زمین را گسترانید، عبادت در آن روز آثار و برکتهای عظیم و بیمانندی دارد و زیارت امام رضا(ع) در آن روز افضل اعمال دانسته شده است. به همین دلیل توصیه میشود افراد در زمان تشرف به حرم رضوی آداب تشرف را به صورت ویژهای به جا آورند.
آداب زیارت امام رضا(ع) با برخی از امامان معصوم دیگر مشترک است، به عنوان مثال اینکه انسان لباس معطر به تن کند، قبل از زیارت غسل انجام دهد. همچنین مسئلهای هم وجود دارد که کمتر به آن پرداخته شده و آن هم نماز زیارت امام رضا(ع) است که ۴ دو رکعتی دارد و خواندن آن مستحب است.
افراد پس از اینکه به حرم امام رضا(ع) میروند از زیارتهای معروف مانند زیارت امین الله، زیارت جامعه کبیره و ... استفاده کنند. زیارت امین الله از امام علی(ع) به ما رسیده که سفارش شده برای تمامی امامان خوانده شود و زیارت جامعه کبیره هم از امام هادی(ع) به ما رسیده که زیارت مفصلی است و یک دوره امامشناسی را در برمیگیرد که خواندن این زیارت باعث میشود که یک دوره امام را بشناسیم و صفات و ویژگیهای امام و جایگاه ایشان را بدانیم.
خواندن قرآن از جمله آدابی است که در حرم مطهر کمتر دیده میشود و بیشتر در دستان مردم کتابهای ادعیه است. اما یکی از اعمال زیارت امام رضا(ع) تلاوت قرآن و اهداء ثواب آن به امام رضا(ع) است که در کنار خواندن دعا و زیارتهای دیگر این عمل نیکو نیز قابل انجام است.
عمل دیگری که برای زیارت امام رضا(ع) مستحب است در حرم مطهر انجام شود این است که افراد پس از زیارت بالای سر قبر مطهر امام رضا(ع) رفته و زمانی را در آن محل سپری کنند، زیرا در روایت آمده است که این عمل بسیار ثواب دارد و توصیه شده که در صورت امکان انجام شود.
زائران در مسیری که به طرف حرم امام رضا(ع) میروند بهتر است که مسیر را با ذکر خدا سپری کنند و قدمهای خود را آهسته بردارند، زیرا برای هر قدم ثوابی نهفته است و زمانی که بدانند قرار است برای هر قدم، ثواب یک حج داده شود قطعا قدمهای خود را کوتاه برمیدارند و با وقار و آهسته حرکت میکنند تا روح و جان آدمی آماده زیارت شود.
البته باید گفت که زیارت امام رضا(ع) در این روز پاداش بسیار فراوانی دارد؛ یکی از مهمترین پاداشهای بسیار معروف این است که زیارت امام رضا(ع) از رفتن به حج، پاداش بسیار فراوانتری دارد. روایتی از امام موسی بن جعفر(ع) و امام جواد(ع) نقل شده که «ثواب زیارت امام رضا(ع) برتر از ۷۰ حج است».
مرحوم عباس قمی در کتاب مفاتیحالجنان بیان میکند که «ما در کتب حدیثی و روایی بابی به نام فضیلت زیارت علی بن موسی الرضا علی الحج واجبه داریم که مطرح میکند زیارت امام رضا(ع) از حج هم پاداش بیشتری دارد». فردی که یک بار به حج مشرف شده و برای بار دوم تردید دارد که برود یا نه؛ تاکید میشود که به زیارت امام رضا(ع) نیز مشرف شود.
در روایتهای دیگری نیز آمده است که اگر فردی بالای سر حضرت بخوابد یا بنشیند مانند فردی است که خدا را در عرش زیارت کرده است.
در نهایت اگر زائران بدانند زیارت امام رضا(ع) چه آدابی دارد و از چه جایگاهی برخوردار هست، قطعا نگاه دیگری نسبت به زیارت امام رضا(ع) خواهند داشت.
انتهای پیام
نظرات