محمد ثابت اقلیدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص خدمات دولت شهید آیتالله رئیسی در حوزه گردشگری و صنایع دستی گفت: بر همه مبرهن است که شهید آیتالله رئیسی مرد میدان و عمل بود، انسانی که قلباً دلش برای مردم ایران میتپید و دغدغه حل مسائل کشور را داشت. ایشان توجه بسیار وافری به مقوله میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داشت.
وی از آخرین اقدام رئیس شهید جمهور در ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سخن گفت و افزود: گزارشاتی به وسیله وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بحث برنامه فاخری که در مجموعه جهانی تخت جمشید و حافظیه در ایام نوروز برگزار شد، به ایشان ارائه داده شد که بسیار مورد توجه مردم و نظام قرار گرفت.
ثابت اقلیدی با بیان اینکه پروژه گردشگری آشوراده، سالیان سال به یک مسئله مزمن تبدیل شده بود که با توجه و حضور میدانی آیتالله رئیسی در فارس مشکل این پروژه حل شد، گفت: در سفرهای استانی شهید جمهور در اقصی نقاط کشور، بحث ارتقا و اعتبار بودجهای میراث فرهنگی مطرح بود که در این راستا کارگروه میراث فرهنگی شکل گرفت. در این کارگروه به صورت کارشناسی، مسائل گردشگری کشور حل و فصل میشوند. خصوصاً در دوره دوم سفرهای استانی، تمرکز ویژهای به توسعه گردشگری، از طریق توجه به حفظ، احیا و مرمت آثار تاریخی و توسعه صنایع دستی بود.
وی ادامه داد: شهید آیتالله رئیسی در حوزه صنایع دستی به ایجاد بازارچههای دائمی برای ارائه محصولات تاکید داشت. در دولت ایشان، مشکل بیمه هنرمندان صنایع دستی مرتفع شد و وامهای خود اشتغالی کم بهره به افراد تعلق گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس ادامه داد: در حوزه مرمت آثار تاریخی استان فارس، در دور دوم سفرشهید آیتالله رئیسی به استان فارس به تلاش کارگروههای گردشگری نهاد ریاست جمهوری، ۷۰۰ میلیارد تومان برای توسعه گردشگری میراث فرهنگی و صنایع دستی استان فارس مصوب شد.
ثابت اقلیدی در پاسخ به اینکه این مصوبه چه میزان تحقق یافته است، گفت: یک بخش از این بودجه امسال به پروژهها تخصیص داده میشود. یکی از موارد مورد تاکید این است که تا نیمه اول سال آینده، پروژه نیمه تمام موزه منطقهای که حدود ۱۲ الی ۱۳ سال از شروع آن میگذرد و حدوداً ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است را بتوانیم به وسیله همین منابع تکمیل کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در خصوص اعتبارات دولت برای ثبت جهانی مجموعه زندیه نیز، گفت: یکی از موانع ثبت جهانی، بحث ساختمان مخابرات در حیاط دیوانخانه است که با تلاش و پیگیری استانداری، این ساختمان باید تخریب شده و حیاط دیوانخانه احیا شود.
وی در بحث مرمت آرایههای کنار ارگ کریم خان زند هم گفت: در مورد آرایههای کنار ارگ و مغازههای اطراف آن، باید استانداردسازی صورت بگیرد. در خصوص احیای میدان توپخانه یا نقارهخانه، کمیسیون ماده ۵ تصویب شد و به زودی این پروژه هم آغاز میشود.
شیراز میزبان گردشگران لبنانی میشود
ثابت اقلیدی ادامه داد: یک اتفاق خوب که مورد توجه دولت سیزدهم بود، بحث منویات مقام معظم رهبری در سفر به استان فارس بوده است. از سوی معظمله، شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) معرفی شد و ما در نمایشگاه اکسپو تهران ۲۰۲۴، کمپین مثلث کرامت نور را در راستای همین جایگاه سومین حرم اهل بیت(ع) در غرفه میراث فرهنگی فارس رونمایی کردیم. این طرح شامل توسعه گردشگری زیارت در استان فارس و در بعد داخلی با محوریت سه قطب مشهدالرضا، حرم مطهر حضرت معصومه(س) در قم و حرم حضرت شاهچراغ(ع) است. در بعد خارجی به صورت پایلوت، کشور لبنان را مد نظر قرار دادیم تا برای شیعیان لبنانی که به مشهد سفر میکنند تورهای آشناسازی برگزار کنیم و میزبان اتباع لبنانی در شهر شیراز باشیم.
وی با بیان اینکه بحث دیگری که مورد توجه قرار دارد پرداختن به نقش برجسته شکست والریان پادشاه روم، در مقابل شاپور اول ساسانی است و درباره آن ریز فعالیتهای مختلفی در در دستور کار قرار دارد، گفت: علاوه بر اینها مرمت سنگ نگارههای نقشرستم، داراب، تنگه چوگان از امسال شروع میشوند و زیرساختهای دسترسی بیشتری برای آنها در نظر گرفته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس ادامه داد: تعاملاتی با فرمانداران شهرستانهای مرودشت، فیروزآباد، کازرون و داراب داشتیم و بنا داریم میدانی در این شهرستانها ایجاد کنیم و مجسمه والریان را در آنجا قرار دهیم. در واقع به دنبال این هستیم که با این کار، نگرشی که غرب علیه ایران به آن پرداخته است و به فرمایش رهبر معظم انقلاب به دور از استنادات، بزرگنمایی میکند، را بتوانیم از بین ببریم و کار خودمان را انجام دهیم.
وی افزود: مورد دیگری باید به آن اشاره کنیم، زیرساختسازی پایگاه جهانی تخت جمشید، پاسارگاد و آثار دوره ساسانی است. نورپردازی و استانداردسازی اماکن فرهنگی، مثل حافظیه، سعدیه و ارگ کریم خان در دستور کار قرار دارد. تمام اینها حاصل نگاه و توجه ویژه آیتالله رئیسی است. ایشان از محل وزارتخانه ما در غرب و موزه ملی ایران باستان بازدید داشت و رئیس جمهوری بود که اهتمام جدی نسبت به میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داشت و از ریز جزئیات برنامههای ما مطلع بود و آن را رصد میکرد.
ثابت اقلیدی در ادامه در پاسخ به اینکه در فاصله بین سفر اول و دوم ریاست جمهوری، در حوزه گردشگری استان، چند درصد تحقق مصوبات داشتیم، گفت: یکی از اتفاقاتی که ماحصل سفر اول ریاست جمهوری به استان فارس بود، اختصاص ۱۰۰ میلیون تومان از محل مسئولیت اجتماعی وزارت نفت به بازار وکیل بود. این کار را در اولویت قرار داده شد. این پروژه به نیت ۱۴ معصوم به ۱۴ قطعه تقسیم شد که بالغ بر ۶۰ درصد از این اعتبارات، پیمانکار مشخص و قراردادها امضا شده است و انشاءالله بازار وکیل یک مرمت اساسی را بعد از سالیان سال تجربه میکند.
وی در پاسخ به اینکه این مرمتها چقدر زمان خواهد برد و آیا تا پایان دولت سیزدهم به پایان میرسند، گفت: مسائل باستانشناسی و حوزه مرمت مثل فعالیتهای عمرانی نیست که بتوان آن را با سرعت پیش برد، بلکه کار باید با دقت و ظرافت خاصی انجام شود، مهم، تامین اعتبار و بسته شدن قراردادها است و اینکه به زودی در این بازار یک مرمت اساسی اتفاق خواهد افتاد.
تخصیص ۳۰ میلیارد تومان برای مرمت مساجد تاریخی فارس
ثابت اقلیدی ادامه داد: ۳۰ میلیارد تومان از سفر اول ریاست جمهوری، برای مرمت مساجد تاریخی استان در نظر گرفته شد که با بررسیهایی که انجام دادیم میتوانیم یک اتفاق خوب را در این عرصه رقم بزنیم. ۱۲ مسجد انتخاب، بررسی و اولویتبندی شده است. مسجد وکیل، مسجد مشیر، مسجد قدس یا قدمگاه امام رضا(ع)، مسجد نصیرالملک و... از جمله این مساجد هستند.
وی افزود: در خصوص این طرح، برآوردها در حال تکمیل است و به زودی مناقصهها انجام خواهد شد. ما به گونهای برنامهریزی خواهیم کرد تا اعتبارات کافی به این مساجد تزریق شود و بتوانیم جلوی آسیبهایی که متوجه این مساجد تاریخی و نفیس است را بگیریم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس، در پاسخ به این سوال که پروژه شاخص در دولت سه ساله شهید آیتالله رئیسی در حوزه گردشگری استان چه بوده است، گفت: تکمیل زیرساختهای تخت جمشید و پلکان آن بعد از ۱۷ سال، آسفالت جاده ورودی و تکمیل روشنایی مسیر از جمله اقدامات انجام شده است و همچنین دسترسی جادهای به روستای زراعی در حال انجام است. اختصاصی کردن جاده فعلی تخت جمشید در دستور کار است تا بتوانیم دسترسی جدیدی ایجاد کنیم، با این انگیزه که بتوانیم زمان گردشگری در مجموعه را افزایش دهیم و شهرستان مرودشت هم بتواند از اقتصاد گردشگری ذینفع شود.
وی افزود: تکمیل موزه منطقهای و استانداردسازی اماکن از دیگر کارهای حوزه گردشگری است. ثبت جهانی مجموعه قلعه دختر، نورپردازی، ساخت نمازخانه و سرویس بهداشتی که در حال حاضر تکمیل شده است. بعد از چند سال تله کابینی که برای حمل مصالح قلعه دختر بود، تعمیر شده و به چرخه فعالیت برگشته است.
ثابت اقلیدی گفت: همچنین به شهر تاریخی گور جاده دسترسی خواهیم داشت. در دهه ۸۰ گوردخمهای کاوش شد و بحث مناسب سازی برای دسترسی و بازدید کنندههای خارجی و داخلی پیش آمد. به طور کلی در اقصی نقاط استان فارس پروژههای میراث فرهنگی و گردشگری برقرار است.
انتهای پیام
نظرات