• شنبه / ۵ خرداد ۱۴۰۳ / ۲۳:۴۲
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403030503119
  • خبرنگار : 50037

فرصت طلایی پنجره جمعیتی با بهره‌گیری از ظرفیت فعالان فرهنگی

فرصت طلایی پنجره جمعیتی با بهره‌گیری از ظرفیت فعالان فرهنگی

ایسنا/همدان پنجره جمعیتی فرصت جوان‌سازی جمعیت پویای جامعه بوده که حدود شش تا پنج سال از فرصت طلایی پنجره جمعیتی کشور باقی مانده است و باید نهایت بهره‌گیری را از فرصت باقی‌مانده از پنجره جمعیتی کشور داشته باشیم.

دولت سیزدهم با مهم دانستن موضوع جوانی جمعیت و تشکیل ستاد ملی جمعیت، این مساله را به یک موضوع اساسی و محوری در جامعه تبدیل کرد و در دو، سه سال اخیر به این امر مهم در جامعه توجه ویژه‌ای کرد. 

همدان چهارمین استان با نرخ باروری پایین در کشور بوده که درصد سالمندان و جمعیت بالای ۶۰ سال در آن زیاد است و برخی از فعالان فرهنگی و اجتماعی در این استان برای ترغیب بانوان و خانواده‌ها به جوانی جمعیت در کنار خدمات دولت وارد میدان تبیین جوانی جمعیت شده‌اند.

سمیه سلگی ۳۴ ساله به عنوان یک فعال فرهنگی و اجتماعی و از جمله خانواده‌های موفق استان همدان در شهرستان نهاوند بوده که با حضور در جمع بانوان با تبیین طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در سال‌های اخیر فعالیت پررنگی برای ترغیب و تشویق بانوان و خانواده‌ها به فرزندآوری دارد.

وی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در رشته کارشناسی اقتصاد تحصیل کرده‌ام، دارای سه فرزند فاطمه ۱۰ ساله، زهرا پنج ساله، سارا دو ساله هستم، شغلم خانه داری و مادری بوده و به عنوان یک فعال فرهنگی به صورت جهادی مشغول کارم.

سلگی تصریح کرد: تعداد فرزندان در کار منزل و خارج از منزل بنده هیچ خللی ایجاد نکرده است بلکه انگیزه بیشتری برای فعالیت دارم و فرزندانم در بستر این فعالیتهای جهادی تربیت می‌شوند و رشد می‌کنند.

وی ادامه داد: فعالیت‌های گروه جهادی ما (گروه جهادی مهرفرشته‌ها) در زمینه فرهنگسازی و خیریه بوده، ما در زمینه فرزندآوری و مقابله با سقط عمدی جنین فعالیت داریم و با برپایی غرفه و ارائه مشاوره و گفتگوی چهره‌به چهره با بانوان در زمینه تشویق به فرزندآوری و مقابله با سقط عمدی جنین در مناسبت‌های مختلف در هیات‌ و مساجد و جشن‌های خیابانی و موکب‌های اربعین (مسیر زائران اربعین) درشهرستان نهاوند فرهنگ‌سازی می‌کنیم.

این مادر دارای سه فرزند افزود: برگزاری همایش‌های "می‌خواهم زنده بمانم" برای فعالان فرهنگی، مداحان، بهورزان، ماماها و صنف آرایشگران به منظور تبیین ارزش حیات جنین و مقابله با سقط عمدی جنین، برگزاری همایش آسیب‌های تک فرزندی برای فعالان فرهنگی، بهورزان و ماماها، تشویق و تکریم مادران خوش‌فرزند در مجامع عمومی، مصلی، مساجد وهیئات‌ از جمله فعالیت‌های گروه جهادی ما در بحث ترغیب به جوانی جمعیت در جامعه محسوب می‌شود.

این فعال فرهنگی کمک‌های مادی به مادران باردار نیازمند، ذبح سه تا چهار گوسفند با کمک خیرین در اول هر ماه قمری و توزیع آن بین مادران باردار را از دیگر فعالیت‌های این گروه جهادی در حال فعالیت دانست و گفت: کمک‌های معنوی و مشاوره‌ای ما هم به این شکل است که مادرانی را که قصد سقط عمدی جنین خود را دارند با مشاوره و ساعت‌ها گفتگو از این اقدام آنان را منصرف می‌کنیم.

نقش کنشگران اجتماعی در جوانی جمعیت و فرزندآوری

سلگی در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توان نسبت به جوانی جمعیت در بین خانواده ها فرهنگ‌سازی کرد؟، گفت: الگوی سوم زن به معنای مادری و همسری در کنار حضور اجتماعی است و این اصطلاح نخستین بار از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد، به نظر من این یکی از راهکارهایی است که می‌توان برای این مشکل در پیش گرفت. بر اساس آیه قرآن (لقد خلقنا الانسان فی کبد) ما انسان را در رنج آفریدیم، اگر سختی فرزندآوری را متحمل نشویم به‌طور قطع سختی دیگری به سراغ ما خواهد آمد.

وی بیان کرد: به زعم بنده مردم و مسئولین با هم و در کنار هم می‌توانند در فرهنگ‌سازی موثر جوانی جمعیت و فرزندآوری موثر باشند ضمن اینکه نقش گروهای مردمی و کنشگران اجتماعی در اقناع‌سازی افکار عمومی موثر در این ارتباط غیر قابل انکار است. 

سلگی با بیان اینکه هر چه تعداد فرزندان خانواده بیشتر باشد شادی در خانواده بیشتر است، تعامل و همکاری و استحکام خانواده بیشتر می‌شود و تربیت فرزندان راحت‌تر خواهد بود، خاطرنشان کرد: بعضی‌ها معتقدند اگر فرزندان زیاد داشته باشند، نمی‌توانند فرزندان خود را به درستی تربیت کنند، این حرف اشتباه است! تربیت فرزندان این‌جور نیست که انسان بخواهد، یک‌یک فرزندان را مانند یک شاگرد معینی دعوت و تربیت کند. تربیت‌فرزندان، تربیت تک‌تک فرزندان نیست بلکه تربیت محیط خانواده است.

وی  با بیان اینکه با نظارت و اجرای درست و به موقع قوانین جوانی جمعیت مسئولین امر از نقش موثری در موضوع جوانی جمعیت برخوردار خواهند بود، خاطرنشان کرد: یکی از چالش‌های ذهنی مادران در بحث فرزندآوری این است که به نظر آنان شرایط فرزندپروری برای خانواده‌ها سخت شده است و دلیل اینکه به فکر فرزندآوری بعدی نیستند این است که به گفته خودشان به آینده فرزندان و به شیوه زندگی جاری در جامعه اطمینان ندارند و همین باور یکی از عوامل کاهش جمعیت به شمار می‌رود.

رواج تک فرزندی  عامل کاهش جمعیت  

این فعال فرهنگی و اجتماعی با اشاره به اینکه رواج تک فرزندی یکی دیگر از عوامل کاهش رشد جمعیت در جامعه شده است، اظهار کرد: اگر برای عدم رواج تک فرزندی در خانواده‌ها فرهنگ‌سازی انجام نشود به طور قطع کشور با بحران جمعیتی مواجه خواهد شد.

سلگی بیان کرد: تصور این است که یکی از موضوعاتی که بیشتر خانواده‌های تک فرزند مطرح می‌کنند، مسئله مالی برای فرزند بیشتر است، اما تحقیقات این را تایید نمی‌کند چرا که اگر اینگونه بود باید خانواده‌های مرفه و سرمایه‌دار ایرانی تعداد زیادی فرزند داشته باشند.

وی با تأکید براینکه نباید فراموش کرد که آسیب‌های تک فرزندی بسیار خطرناک و غیرقابل جبران است، خاطرنشان کرد: گره‌های ذهنی در افکار عمومی جامعه به ویژه بانوان وجود دارد که این گره‌های ذهنی باید رفع شود .

برخی از تحصیلکرده‌ها فرزند زیاد را بی‌کلاسی و بی‌فرهنگی می‌دانند

مریم زهره‌وند، متولد ۱۳۶۴ فارغ‌التحصیل کارشناسی رشته تحصیلی علوم تربیتی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی از دانشگاه پیام‌نور کبودراهنگ، معلم و یکی از کسانی است که با چهار فرزند شامل دو دختر و دو پسر دو قلو به عنوان یک فعال فرهنگی و اجتماعی و از جمله خانواده‌های موفق استان همدان در همکاری با سمن‌های مختلف و با حضور در جمع بانوان همدانی با تبیین طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده ، وی نیز در سال‌های اخیر فعالیت پررنگی برای ترغیب و تشویق بانوان و خانواده‌ها به فرزندآوری داشته است.

وی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در کنار اشتغال در شغل مقدس معلمی ،خارج از منزل به عنوان فعال جمعیتی با برخی از سمن‌ها و نیز دانشگاه علوم پزشکی و امور بانوان استانداری و مؤسسه فروغ اندیشه دارای همکاری هستم و در مناطق مختلف سطح همدان در بین بانوان و خانواده‌ها در بحث فرزندآوری و جوانی جمعیت صحبت می‌کنم.

این مادر چهار فرزندی با اشاره به اینکه متأسفانه برخی از تحصیلکرده‌ها فرزند زیاد را بی‌کلاسی و بی‌فرهنگی می‌دانند و عنوان می‌کنند فرزندآوری رابطه مستقیم با فقر فرهنگی دارد، گفت: همواره سعی کرده‌ام این طرز تفکر را در بین تحصیلکرده‌هایی که با آنها در ارتباط هستم، در بحث جوانی جمعیت تغییر دهم، بانوان و زوجین ما باید در این رابطه به بلوغ فکری برسند و بدانند که فرزنددار شدن رابطه بسیار مستقیمی با رشد و موفقیت خود و خانواده در زندگی و از طرفی نشاط خانواده برخوردار است. 

این فعال فرهنگی با بیان اینکه در بحث طرح جوانی جمعیت مسأله را خیلی بزرگ و پیچیده کرده‌ایم، تصریح کرد: برگزاری جلسات مختلف در مجلس، استانداری ...، وعده خانه، ماشین و زمین رایگان برای فرزنددار شدن هیچ یک در برنامه طرح جوانی جمعیت مؤثر نبوده است، به نظرم برای ترغیب خانواده‌ها به فرزنددار شدن رایگان و یا نیمه‌رایگان کردن بسیاری از خدمات سونوگرافی، درمان، غربالگری و ... در دوران بارداری بانوی خانواده و نیز کمک یارانه‌ای برای شیرخشک و پوشک و سایر اقلام مورد نیاز نوزاد از نقش مؤثری در ترغیب زوجین به فرزندآوری برخوردار خواهد بود.

هر زوج یک سفیر طرح جوانی جمعیت

وی با اشاره به اینکه اگر از فرصت پنجره جمعیتی در مسیر اصلاح الگوی فرزندآوری استفاده نکنیم، حتی مشوق‌های سنگین اقتصادی هم ما را از ابربحران جمعیت عبور نمی‌دهد، بیان کرد: بالاترین سرمایه، سرمایه انسانی است و در این رابطه اگر فرصت طلایی زوجین برای فرزندآوری از دست برود، دیگر به دست نخواهد آمد و تبعات آن علاوه بر خود آنها، گریبانگیر جامعه خواهد بود و جامعه را به سمت پیری سوق می‌دهد، باید این امر مهم برای خانواده‌ها و زوجین تبیین شود و هر یک از آنها نیز برای بحث طرح جوانی جمعیت فرهنگ‌سازی کنند.

زهره وند با اشاره به اینکه هر یک از زوجین می‌توانند سفیر طرح جوانی جمعیت باشند، افزود: باید برای طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده برنامه‌ریزی و فرهنگ سازی وجود داشته باشد چرا که پنجره‌ جمعیتی کشور در سال ۱۴۲۵ بسته می‌شود و از هم‌اکنون باید برای آن زمان کار و آینده‌نگری کرد و باید اقناع افکارعمومی را ایجاد کنیم، افکارعمومی باید توجیه شوند که آینده‌ هولناکی در پیش دارند، افکارعمومی باید از نظر اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی اقناع شوند که به جمعیت نیاز داریم.

به گزارش ایسنا، پیش‌بینی می‌شود در سال ۱۴۳۵ یک سوم جمعیت ایرانی سالمند باشند و پنجره جمعیتی که در سال ۱۳۸۵ باز شده است در سال ۱۴۲۵ مسدود می‌شود، بنابراین زمان بسیار اندکی برای عبور از این گذار و انجام مداخلات ضروری داریم که در این رابطه فعالیتهای فعالان فرهنگی و سمن‌ها در کنار اقدامات دولت ارزنده خواهد بود و نباید از ظرفیت این سمن‌ها و فعالان فرهنگی غافل شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha