• سه‌شنبه / ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۹:۳۶
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403022518621
  • خبرنگار : 71604

/بسته اخبار علم و فناوری/

ژلی که از آسیب الکل به کبد جلوگیری می‌کند/هوش مصنوعی که احساسات را تشخیص می‌دهد

ژلی که از آسیب الکل به کبد جلوگیری می‌کند/هوش مصنوعی که احساسات را تشخیص می‌دهد

دنیای علم و فناوری در روز سه‌شنبه، ۲۵ اردیبهشت شاهد رخدادهای جالبی بود که این گزارش به اختصار به آنها پرداخته است.

به گزارش ایسنا، باتری‌های با چگالی فوق‌العاده بالا دو برابر انرژی بیشتری برای سربازان فراهم می‌کند. شرکت آمپریوس(Amprius) در سال ۲۰۲۲ عرضه باتری‌های آند سیلیکونی قابل توجه خود را آغاز و ادعا کرد که سلول‌های باتری آن دارای بالاترین چگالی در جهان هستند.

ابداع باتری پوشیدنی با کاربرد در جلیقه‌های سربازان

سلاح‌های خودکاری که با هدایت هوش مصنوعی کار می‌کنند، در حال حاضر مورد استفاده قرار می‌گیرند و محققان، کارشناسان حقوقی و اخلاق مداران در حال دست و پنجه نرم کردن با این چالش هستند که چه مواردی در میدان نبرد باید مجاز باشد و چه مواردی نباید مجاز باشد.

صدای پای سلاح‌های کشنده هوش مصنوعی به گوش می‌رسد

رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه در برخی زیر سیستم‌های ماهواره پارس-۱ عملکرد بسیار فوق‌العاده و بدون نقص بود و در برخی نیاز به اصلاح طراحی در سخت‌افزار داریم که در نمونه‌های بعدی این ماهواره در حال پیاده‌سازی شدن است، گفت: نمونه بعدی اصلاح شده از این ماهواره نیز در حال ساخت است که پیش‌بینی می‌شود امسال به اتمام برسد.

تشریح آخرین وضعیت ماهواره «پارس۱»/ساخت نمونه به‌روزشده تا پایان سال

مهندسان ناسا ماه‌ها تلاش کرده‌اند تا رایانه نصب‌شده روی کاوشگر «وویجر ۱» را تعمیر کنند و به کاوشگر امکان دهند تا فعالیت‌های اکتشافی خود را از سر بگیرد. به گزارش ایسنا، کاوشگر «وویجر ۱»(Voyager ۱) دوردست‌ترین فضاپیمای ساخته‌ شده توسط انسان به شمار می‌رود که تاکنون به فضا پرتاب شده است. این کاوشگر بسیار فراتر از مدار پلوتو در فضای میان‌ستاره‌ای می‌چرخد و اطلاعاتی را برای آگاه کردن بشریت جمع‌آوری می‌کند.

ماجرای رایانه دردسرساز کاوشگر «وویجر ۱» چه بود؟

برنامه ملی میکروالکترونیک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری طی گزارشی اعلام کردند در جهان امروز تولید انواع رایانه‌ها، تجهیزات مخابراتی، تلفن‌های همراه، خودروها، لوازم خانگی، سامانه‌های دفاعی، محصولات حوزه هوافضا و رباتیک به شکل فزاینده‌ای به ریزتراشه‌ها و به تعبیر دیگر صنعت میکروالکترونیک و نیمه‌هادی‌ها وابسته است. کشورهای مختلف به‌خصوص کشورهای توسعه‌یافته و بزرگ مانند چین، ژاپن، آلمان، هلند و ایالات متحده در سالیان اخیر همواره با سرمایه‌گذاری‌های هنگفت دولتی به دنبال رشد و توسعه بومی این صنعت پایه و دسترسی به فناوری روز آن بوده‌اند.

سخاوت کشورهای بزرگ برای دسترسی به لبه دانش صنعت میکروالکترونیک

شرکت اوپن‌ای‌آی(OpenAI) ادعا می‌کند که مدل رایگان GPT-۴o آن می‌تواند مانند یک انسان صحبت کند، بخندد، آواز بخواند و ببیند. این شرکت همچنین در حال انتشار یک برنامه مخصوص دسکتاپ از مدل زبان بزرگ ChatGPT است. این مدل جدید، هر ترکیبی از متن، صدا و تصویر را به عنوان ورودی می‌پذیرد و می‌تواند خروجی را در هر سه فرمت تولید کند. همچنین می‌تواند احساسات را تشخیص دهد، به کاربر امکان می‌دهد آن را در اواسط گفتار قطع کند و تقریباً به سرعت یک انسان در طول مکالمه پاسخ می‌دهد.

رونمایی اوپن‌ای‌آی از توانایی‌های هوش مصنوعی جدیدش

نانو کاتالیست‌های یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان توانسته با کنار گذاشتن نمونه‌های خارجی در صنایع بزرگ کشور وارد فرایندهای عملیاتی شود. امیر هومن کریمی وثیق، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: در بخش اوره، متانول و آمونیاک فعالیت داریم و در سال‌های اخیر وارد حوزه پتروشیمی و فولاد نیز شده‌ایم. در بخش فولاد با شرکت‌های متعددی همکاری داریم. برخلاف بیشتر کشورها که برای تولید فولاد از کوره بلند استفاده می‌کنند، در ایران از روش احیاء مستقیم استفاده می‌شود که این روش نوعی شکست گاز بوده که به کاتالیست نیاز دارد. در ایران تقریبا ۹۰ درصد با این روش فولاد تولید می‌کنند. ما نیز برای این شرکت‌ها کاتالیست تولید می‌کنیم.

رسوخ کاتالیست‌ ایرانی در صنایع داخلی در حضور رقبای خارجی

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که اندازه‌گیری توده چربی بازو در افراد بالای ۵۰ سال می‌تواند خطر شکستگی ستون فقرات را پیش‌بینی کند. تحقیقات ارائه شده در بیست و ششمین کنگره اروپایی غدد درون ریز در استکهلم سوئد نشان می‌دهد که اندازه‌گیری توده چربی در بازوها می‌تواند به پیش‌بینی خطر شکستگی ستون فقرات در افراد بالای ۵۰ سال کمک کند.

نقش چربی بازو در سنجش استحکام استخوان‌ها!

معاون تسهیلات و تجاری‌سازی صندوق نوآوری و شکوفایی از تهیه ۸ بسته حمایتی از شرکت‌های دانش‌بنیان و نوپا خبر داد و گفت: این بسته‌های حمایتی در راستای تحقق شعار سال تعریف شد که هر هفته یکی از این بسته‌ها معرفی خواهد شد. روح الله ذوالفقاری در نشست خبری امروز که در محل ساختمان صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد، شرکت‌های دانش‌بنیان را مصداق تحقق شعار سال؛ جهش تولید با مشارکت مردم دانست و افزود: در حال حاضر ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان در کشور ایجاد شده که ۶۰ تا ۷۰ درصد آنها نوپا هستند.

جزئیات ۸ بسته حمایتی صندوق نوآوری برای دانش‌بنیان‌ها و نوپاها در راستای تحقق شعار سال

ناسا عکس‌هایی را از قمر کوچک سیاره مشتری موسوم به «آمالتیا» منتشر کرده است که از داده‌های دوربین فضاپیمای «جونو» به دست آمده‌اند. عکس‌های جدید جونو، نگاه خوبی را به کمربندهای رنگارنگ مشتری و طوفان‌های در حال چرخش آن و همچنین لکه سرخ‌رنگ بزرگ ارائه می‌دهند. بررسی دقیق عکس‌ها نشان می‌دهد که آنها دو نگاه اجمالی را نیز به قمر کوچک آمالتیا داشته‌اند.

عکس‌های فضاپیمای ناسا از قمر کوچک سیاره مشتری

شرکت گوگل اندکی قبل از برگزاری رویداد سالانه I/O خود از قابلیت جدید هوش مصنوعی مبتنی بر دوربین خبر داد. این ویژگی شبیه نسخه‌ای از لنز گوگل است که از هوش مصنوعی استفاده می‌کند. این شرکت ویدئوی کوتاهی را در شبکه اجتماعی X به اشتراک گذاشت که به نظر می‌رسد یک ویژگی جدید هوش مصنوعی مبتنی بر دوربین را نشان می‌دهد که قادر است آنچه را که در قاب است در لحظه تشخیص دهد.

رونمایی گوگل از پیشرفت‌ جدید هوش‌ مصنوعی خود

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، گفت: حجم اقتصاد دانش‌بنیان از کل اقتصاد کشور کمتر از ۳ درصد است و هنوز ۱۰ شرکت دانش‌بنیان حریف صنایع بزرگ سنتی کشور مانند فولاد مبارکه و پتروشیمی‌ها نشده‌اند. دکتر سیاوش ملکی‌فر امروز در جشنواره ایده تا بازار دانشگاه تهران که در صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد، تاسیس این صندوق را مربوط به سال ۱۳۹۲ دانست که با هدف حمایت از کارآفرینی مبتنی بر فناوری بوده است.

سهم کمتر از ۳ درصدی اقتصاد دانش‌بنیان از کل اقتصاد کشور

دبیر ششمین جشنواره ملی از ایده تا بازار با بیان اینکه این رویداد از یک سال گذشته آغاز شده بود، گفت: امروز تیم‌ها و ایده‌های برتر اقدام به معرفی طرح خود می‌کنند. مرتضی سلطانی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: این جشنواره توسط دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران برگزار می‌شود. 

طرح‌های برتر جشنواره از ایده تا بازار به صندوق نوآوری معرفی می‌شوند

پژوهشگران «موسسه فناوری کالیفرنیا» با کاشت ایمپلنت‌های کوچک در مغز چند شرکت‌کننده نشان دادند که این دستگاه‌ها می‌توانند گفتار درون ذهن را رمزگشایی کنند. آنهاپس از توسعه فناوری جدیدی که می‌تواند گفتار درونی را با دقت حدود ۸۰ درصد رمزگشایی کند، یک گام به خواندن ذهن انسان نزدیک‌تر شده‌اند.

این ایمپلنت مغزی جدید می‌تواند ذهن را بخواند!

ششمین جشنواره ملی از ایده تا بازار دانشگاه تهران با معرفی ۲۰ ایده و طرح برتر به کار خود پایان داد. ایستگاه آخر ششمین جشنواره ملی از ایده تا بازار از سوی دانشگاه تهران از یک سال قبل آغاز و امروز آخرین مرحله آن در صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد و طی آن ۱۵ طرح و ۵ ایده برتر حوزه کسب و کار معرفی و تقدیر شدند.

جشنواره از ایده تا بازار با معرفی برترین‌ها پایان یافت

یک پلاستیک جدید که ماده اصلی سازنده آن باکتری‌ها هستند، زمانی که دیگر به آن نیاز ندارید، ناپدید می‌شود. این پلاستیک خودتخریب یا خودهضم جدید، پلی اورتان ترموپلاستیک(TPU) و باکتری باسیلوس سابتیلیس(Bacillus subtilis) را ترکیب می‌کند. محققان با قرار دادن مکرر هاگ‌ها در معرض سطوح فزاینده گرما دریافتند که این باکتری در نهایت می‌تواند با دمای ۱۳۵ درجه سانتیگراد مورد نیاز برای مخلوط کردن هاگ‌های باکتری و TPU با یکدیگر تطابق یابد.

پلاستیک جدیدی که پس از استفاده ناپدید می‌شود!

دانشمندان سوئیسی موفق به ابداع یک ژل ضد مسمومیت الکلی شده‌اند که این ماده را از جریان خون دور نگه می‌دارد و آن را به اسید اسِتیک بی‌ضرر تبدیل می‌کند. این ژل جدید در افراد الکلی از ورود این ماده به جریان خون و جذب آن توسط خون جلوگیری می‌کند.

رئیس انجمن ترویج علم ایران گفت: سالهاست که خیرین آستین همت بالا زده و در جهاد مدرسه‌سازی شرکت کرده‌اند. با وجود تلاش­‌های خالصانه خیرین مدرسه‌ساز، بین آنچه که هست و آنچه باید باشد، تفاوت هست. در این نشست دکتر اکرم قدیمی، رئیس کرسی یونسکو در ترویج علم گفت: در دنیایژلی که اجازه نمی‌دهد الکل وارد جریان خون شود امروز، توسعه علمی زیرساخت توسعه پایدار هر کشوری است؛ توسعه‌ای که تضمین کننده سربلندی، اقتدار، عزت، رفاه و سعادت هر جامعه است، برای رسیدن به آن فرزندان هر کشور باید در محیط‌های علمی مناسب و مدارس مجهز و پیشرفته رشد و تحصیل کنند.

برای توسعه جامعه به انواع سوادها نیاز داریم

شست تخصصی و هم‌اندیشی کمیته متناظر بین‌المللی سازمان ایزو کیفیت آب ‏‏(‏ISO/TC۱۴۷‎‏) با هدف آشنایی با ساختار، برنامه‌ها و اهداف کمیته در محل پژوهشگاه ‏ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برگزار شد.‏ در این نشست دکتر علی مهدی‌نیا معاون پژوهشی و آموزشی پژوهشگاه و رئیس کمیته بین‌المللی ‏متناظر کیفیت آب در این نشست ضمن تشکر از مشارکت و همکاری اعضای کمیته در ‏سال۱۴۰۲، گزارشی در مورد استانداردهای ملی و بین المللی تدوین شده در این کمیته و ‏بروز رسانی استانداردهای بین المللی و ملی کیفیت آب را ارائه کرد و مشارکت همه ‏متخصصین و ذینفعان در این حوزه را خواستار شد. ‏

بررسی برنامه‌های کمیته متناظر بین‌المللی کیفیت آب در پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی

پروژه سخت افزاری بعدی شرکت متا احتمالا هدفون‌های دوربین‌دار مجهز به هوش مصنوعی باشد که گفته می‌شود این پروژه کمرابادز(Camerabuds) نام دارد. این شرکت آن را Camerabuds می‌نامد، زیرا هدفون یا ایرباد(متا هر دو طرح را مد نظر دارد) دارای دو دوربین رو به بیرون است که می‌تواند محیط اطراف کاربر را تشخیص دهد و ویژگی‌های هوش مصنوعی را در لحظه تقویت کند. به این ترتیب، به نظر می‌رسد این کار شبیه به کاری است که این شرکت با ویژگی‌های هوش مصنوعی چندوجهی در عینک هوشمند خود انجام داده است.

هدفون‌های دوربین‌دار مجهز به هوش مصنوعی متا در راه است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha