به گزارش ایسنا، با همکاری وزارت نیرو و بورس انرژی، تابلوی برق سبز طی روزهای ابتدایی خردادماه سال گذشته راهاندازی شد و به این ترتیب، صنایع این امکان را پیدا کردند تا بخشی از نیاز خود به انرژی را از محل این بازار خریداری کنند.
مزایای متعدد فروش برق نیروگاههای تجدیدپذیر برای طرفین معامله باعث شد تا در زمان کوتاهی این بازار رونق مناسبی به خود بگیرد و این تابلو تبدیل به محل کشف نرخ برق تولیدی در نیروگاههای تجدیدپذیر کشور شود. رونق تابلو برق سبز بورس انرژی ایران به حدی بود که ارزش معاملات آن در کمتر از یکسال توانست به ۱۰ هزار و ۱۹۸ میلیارد ریال، معادل ۴۰۷ میلیون ۸۵۴ هزار کیلووات ساعت برسد.
تاثیر وعده عدم قطع برق در رونق بازار
در حالی که از خرداد ماه سال گذشته، امکان عرضه برق تجدیدپذیر در تابلو برق سبز بورس انرژی فراهم شد؛ وزارت نیرو برای ترغیب مصرفکنندگان به خرید برق از این بازار شفاف و رقابتی، مشوقهایی را برای خریداران وضع کرد.
از جمله این مشوقها، عدم قطع برق صنایع خریدار برق از تابلو برق سبز بورس انرژی در میانه رشد مصرف در فصل گرم سال بود. مطابق ابلاغ وزیر نیرو در سال گذشته، صنایعی که برق تجدیدپذیر را خریداری میکردند، به میزان خرید برق از این بازار در تابستان مشمول برنامه مدیریت مصرف نبودند؛ این ابلاغیه سازوکار تشویقی مناسبی برای خرید برق سبز فراهم کرد.
وضع این مشوق از سوی وزارت نیرو باعث شد تا بسیاری از صنایع به خصوص صنایع بزرگ کشور، استقبال خوبی از عرضه برق سبز داشته باشند. خوشبختانه وزارت نیرو در میانه روزهای گرم تابستان نیز بر سر وعده قطع برق صنایع خریدار برق از تابلو برق سبز باقی ماند، این رویه و خوشعهدی وزارت نیرو بر تمایل صنایع برای خرید برق از این بازار افزود.
جذب سرمایههای جدید با کشف نرخ واقعی
راهاندازی تابلو برق سبز بورس انرژی در وهله ابتدایی فرصت فروش شفاف و رقابتی برق نیروگاههای تجدیدپذیر را فراهم کرد. در ادامه رونق این معاملات و کشف نرخ در بازاری شفاف باعث شد تا تمایل برای حضور سرمایهگذاران بخش خصوصی در صنعت نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور افزایش یابد.
در واقع عرضه برق سبز نیروگاههای تجدیدپذیر در بورس انرژی با سودآورد کردن تولید برق در این حوزه زمینهساز توسعه این صنت میشود. این در حالی است که در احکام بالادستی توسعهای کشور نیز بر توسعه جایگاه انرژیهای تجدیدپذیر در تامین انرژی تاکید شده است. ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان، صنایع را مکلف کرده است تا یک درصد از برق مورد نیاز خود را از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر تامین کنند. این سهمیه سالانه یک درصد تا سقف پنج درصد اضافه میشود، این قانون از موثرترین سازوکار حمایتی سیاستگذار در جهت رونق خرید برق از نیروگاههای تجدید پذیر است.
نظامند شدن ورودی نقدینگی به تجدیدپذیرها
پیش از آغاز به کار تابلو برق سبز بورس انرژی؛ وزارت نیرو برق نیروگاههای تجدیدپذیر را به شکل تضمینی خریداری میکرد؛ اگرچه در این روش، فروش برق این نیروگاهها تضمینی بود اما محدودیتهای بودجهای باعث میشد تا منابع حاصل از فروش این برق در زمانی طولانی وصول شود.
به این ترتیب زمان طولانی پرداخت هزینه فروش تضمینی برق تجدیدپذیر از سوی وزارت نیرو و نرخهای حاکم بر بازار برق نیروگاههای حرارتی باعث شده بود تا این خرید تضمینی با نرخهای تعیین شده انگیزه مناسبی در میان سرمایهگذاران برای حضور در این بخش ایجاد نکند.
در چنین شرایطی فروش برق این نیروگاهها از بستر بورس انرژی دریافت وجوه نقد این معاملات را نظامند کرد. در عین حال نیروگاهها این فرصت را پیدا کردند تا نسبت به عرضه سلف یک ماهه برق در این بازار اقدام کنند و به این ترتیب یک ماه پیش از تولید و تحویل برق وجه فروش را دریافت کنند که این رویه با ورود جریان نقدینگی مستمر به این صنعت، زمینهساز توسعه آن خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات