به گزارش ایسنا، «علی مهمن لامین زین» نخست وزیر نیجر در مصاحبهای اختصاصی با روزنامه واشنگتن پست این موضوع را تقصیر آمریکا دانست و مقامهای این کشور را متهم کرد که تلاش میکنند تا به کشورش دیکته کنند که با کدام کشورها میتواند شریک باشد. نیروهای آمریکایی قرار است در ماههای آتی از نیجر خارج شوند. نیجر در اقدامات برای مقابله با نیروهای شبه نظامی در غرب آفریقا کشور مهمی تلقی میشود.
تنش بین این دو متحد سابق فرصتی برای روسیه ایجاد کرده که به سرعت به دنبال تعمیق روابطش با این کشور آفریقایی است، به طوریکه نیروهایی در پایتخت این کشور، نیامی، مستقر کرده، ماه گذشته میلادی به آموزش ارتش نیجر پرداخت و به دنبال تامین یک سامانه دفاع هوایی جدید برای این کشور است. نیروهای روسی و آمریکایی اکنون در دو طرف یک پایگاه هوایی در نیجر حضور دارند.
پس از یک کودتا در نیجر که به برکناری رئیس جمهور منتخب این کشور در سال گذشته میلادی منجر شد، آمریکا حمایت امنیتی از این کشور را که بر اساس قانون ایالات متحده ارائه شده بود به همراه فعالیتهای ضد تروریستی در نیجر، متوقف کرد که شامل جمع آوری فعالیتهای مربوط به شبه نظامیان منطقه توسط یک پایگاه بزرگ پهپادی در شمال نیجر میشود. آمریکا حین گفتوگو با نیجر درباره وضعیت نیروهایش و تاکید به حکومت نظامیان در نیجر برای برقراری دموکراسی در کشور بیش از یکهزار نیروی نظامی خود را در این کشور نگهداشته است.
نخست وزیر نیجر گفت: « آمریکاییها در خاک ما ماندند و هیچ کاری نکردند در حالی که تروریستها مردم را کشتند و شهرها را سوزاندند. آمدن به کشور ما نشانه دوستی نیست چون اجازه دادید تروریستها به ما حمله کنند. ما دیدهایم که ایالات متحده برای دفاع از متحدانش چه خواهد کرد، چون شاهد اوضاع در اوکراین و اسرائیل هستیم.»
اصرار نیجر مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی با اعلام ماه گذشته ایالات متحده مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی به اوج خود رسید. این خروج که به گفته دو مقام آمریکایی در ماههای آینده آغاز خواهد شد، نشان دهنده یک شکست قابل توجه برای دولت بایدن است و نیجر را مجبور میکند تا استراتژی خود را برای مقابله با افراط گرایان در منطقه ناآرام «ساحل» بازبینی کند.
اگرچه تنشها بین دو کشور پیشتر گزارش شده بود، اما گفتههای نخست وزیر نیجر گستره قطع روابط بین واشنگتن و نیامی را افشا کرده است.
به گفته نخست وزیر نیجر، در حالی که آمریکاییها به همتایان خود بر سر دموکراسی و روابط با سایر کشورها فشار میآوردند، نیجر به دنبال تجهیزات نظامی بیشتر و آنچه که روابط عادلانهتر بین دو طرف را در نظر میگیرد، بوده است.
وی همچنین این را هم افشا کرد که مردم کشورش به چه اندازه از دست آمریکاییها خشمگین هستند.
روابط نیجر و آمریکا از زمان به قدرت رسیدن حکومت نظامیان و انتصاب «زین» اقتصاددان به عنوان نخست وزیر بدتر هم شده است. واشنگتن، کودتا در نیجر را محکوم کرد و خواستار آزادی «محمد بازوم»، رئیس جمهور قبلی شد که در حصر خانگی است.
زین گفته که سران دولت جدید نیجر موسوم به «شورای ملی برای حمایت از میهن» از این مساله سردرگم شدند که آمریکا حمایت نظامی خود را متوقف کرده درحالیکه بر حضور سربازانش در نیجر آن هم بدون توجیهی درباره تداوم این اقدام تاکید دارد.
به گفته نخست وزیر نیجر، واکنش آمریکا در پی کودتا به شدت با واکنش سایر کشورها از جمله روسیه، ترکیه و امارات متحده عربی که با «آغوش باز» از مقامهای جدید نیجر استقبال کردند، متفاوت است.
وی ادامه داد، سران نیجر از اظهارات «مولی فی»، مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا، مدیر امور آفریقا، خشمگین شدند که در جریان سفر ماه مارس به نیامی از دولت نیجر خواسته بود اگر خواهان تداوم روابط امنیتی با ایالات متحده است، از تعامل با ایران و روسیه به شیوههایی که آمریکا آن را ناپسند میداند، اجتناب کند.
نخست وزیر نیجر همچنین گفت که این مقام آمریکایی تهدید کرده در صورتی که نیجر به توافقی برای فروش اورانیوم به ایران برسد، تحریمهای بیشتری علیه نیامی در نظر گرفته میشود.
زین که مذاکرات با آمریکا را رهبری کرده، به واکنشش به این مقام آمریکایی بار دیگر اشاره کرد و گفت: «وقتی صحبتهای مولی فی تمام شد، من گفتم "خانم، میخواهم در دو بخش کوتاه بگویم منظور شما چه بوده است. نخست اینکه شما برای تهدید ما به کشورمان آمدهاید که این غیرقابل قبول است. شما به اینجا آمدهاید که به ما بگویید با چه کسی میتوانیم روابط داشته باشیم که این هم غیرقابل قبول است. شما این را با لحنی فاقد هرگونه احترامی بیان کردید."»
یکی از مقامهای آمریکایی در واکنش به این گفتههای زین، گفت: «پس از گفتگوهای فشرده با شورای امنیت حفاظت از میهن در مورد نگرانیهای ما و نگرانیهای آنها، ما به تفاهمی نرسیدیم که به ما اجازه دهد حضور نظامی در نیجر را حفظ کنیم. ما قصد داریم یک مشارکت دیپلماتیک و همچنین سایر جنبههای روابط خود را حفظ کنیم.»
این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گفت: «در ماههای آتی، ما با شورای امنیت حفاظت از میهن نیجر برای کاهش نیروهای آمریکایی و در نهایت جابجایی آنها با توجه به تاکید بر منافع امنیتی آمریکا همکاری میکنیم.»
از ۲۰۱۲، آمریکا حضور نظامی خود در نیجر را با استقرار اکثر نیروها در پایگاه پهپادی «اغادیز» که ۱۱۰ میلیون دلار هزینه ساخت آن شد، حفظ کرده است.
به گفته «مایکل لانگلی»، فرماندهی عملیات نظامی آمریکا در آفریقا، این پایگاه در عملیات مقابله با تروریسم در منطقه بسیار موثر واقع شده است.
وی در مصاحبهای مربوط به اوایل سال جاری میلادی، هشدار داد که آمریکا در حال از دست دادن جایگاهش در نیجر است که میتواند بر توانمندی نیروهای آمریکایی در نظارت موثر و هشدار برای دفاع داخلی آمریکا اثر بگذارد.
پیش از کودتا در نیجر که بازوم توسط عبدالرحمن چیانی، رئیس گارد ریاست جمهوری ساقط شد، سربازان آمریکایی در حال آموزش، تجهیز و ارائه اطلاعات برای سربازان این کشور آفریقایی بودند. پس از کودتا، این فعالیتها به نیازهای ضروری برای تضمین امنیت نیروهای آمریکایی در این کشور آفریقایی محدود شده است.
نخست وزیر نیجر گفته که تلاشهایش برای دیدار با مقامها در واشنگتن چندین ماه است که بی نتیجه و بی پاسخ مانده است.
وی همچنین گفت، «سالیفو مودی» رئیس سابق ارتش نیجر که اکنون معاون رئیس جمهور است، پیش نویس توافقی جدید درباره وضعیت نیروها به منظور نظارت بر حضور نیروهای آمریکایی تدوین کرده بود که رد شده است.
نخست وزیر نیجر همچنین گفت، مسئولان کشور همچنان امیدوارند که آمریکا شاید کمک بیشتری برای واکنش به حملات تروریستی و افراط گرایان که در پی کودتا تشدید شده، ارائه کنند.
کمی پس از وقوع کودتا در نیجر، دولت جدید این کشور به بیش از ۱۵۰۰ سرباز فرانسوی دستور داد تا کشور را ترک کنند اما این احتمال را هم در نظر گرفت که شاید آمریکاییها باقی بمانند.
زین گفت، وقتی مولی فی برای نخستین بار در دسامبر گذشته میلادی به نیجر رسید، تصاویری از مردم نیجر به این مقام آمریکایی نشان داد که دارند در اعتراضاتی علیه فرانسه پرچمهای ایالات متحده را تکان میدهند. معترضان به سفارت فرانسه حمله کردند و شیشهها را شکستند، اما سفارت آمریکا در امان بود.
زین گفت: «مردم میگفتند آمریکاییها دوستان ما هستند، آنها این بار به ما در از بین بردن تروریستها کمک خواهند کرد. اگر آمریکا به درخواست ما برای حمایت بیشتر نظامی شامل پهپاد، جنگنده یا سیستم دفاع هوایی پاسخ میداد، نیجر به روسیه و سایر کشورها برای کمک چشم نمیدوخت.»
مولی فی همچین در مصاحبهای در گذشته گفته بود، مقامهای آمریکایی در جلسه دسامبر تا آنجا که میتوانستند این انتخاب را انجام دادند و تاکید کردند که کمکهای ایالات متحده تا زمانی که نیجر یک جدول زمانی برای احیای دموکراسی تعیین کند به حالت تعلیق باقی میماند.
به گفته نخست وزیر نیجر، بازگشت مولی فی به نیامی در مارس یک نقطه عطف بود به ویژه اینکه او دولت نیجر را به دستیابی به توافقی برای فروش اورانیوم به ایران متهم کرد.
زین که در ژانویه به ایران آمده و مورد استقبال ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و سایر مقامها در تهران قرار گرفته بود، این اتهامات را رد کرد و ادامه داد: «با ایران به هیچ وجه چیزی امضا نشد و اگر چیزی هم امضا شده باشد، مخفیانه نبوده و درست در مقابل دوربینها بوده است.»
نخست وزیر نیجر همچنین آمریکا را به استفاده از تاکتیک مشابهی که در دوران ریاست جمهوری جورج بوش پسر و پیش از حمله به عراق استفاده شد، متهم کرد، مبنی بر اینکه دولت صدام میخواست از نیجر اورانیوم برای به کار بردن در برنامه تسلیحات اتمیاش خریداری کند.
چند روز پس از نشست مارس، یکی از سخنگوهای حکومت نظامیان در نیجر در تلویزیون دولتی این کشور اعلام کرد که حضور نیروهای آمریکایی در این کشور آفریقایی غیرقانونی است.
در این میان اما پشت صحنه، مقامهای آمریکایی به مذاکرات ادامه میدهند و به دنبال تعیین این مساله هستند که آیا میشود روابط امنیتی بین دو کشور ادامه پیدا کند.
اما نگرانیها ماه گذشته میلادی وقتی شدت گرفت که یکی از مقامهای ارشد نیروی هوایی آمریکا در پایگاه هوایی در نیجر مدعی شد که سربازان آمریکایی در اینجا در معرض خطر هستند.
وقتی زین ماه گذشته میلادی به واشنگتن رفت، بار دیگر با مولی فی و کرت کمبل، معاون وزیر خارجه آمریکا دیدار کرد و آنها به او قول دادند که آمریکا از نیجر خارج میشود.
زین ادامه داد، اگرچه نیجر بر خروج نیروهای آمریکایی از این کشور تاکید و اصرار دارد، اما نیامی میخواهد روابط اقتصادی و دیپلماتیک بین دو کشور ادامه داشته باشد و اینکه، مردم نیجر آمریکا را دشمن نمیدانند.
وی به مولی فی و معاون وزیر خارجه آمریکا گفته بود که نیجر بیشتر به سرمایه گذاران آمریکایی تا سربازان این کشور نیاز دارد.
نخست وزیر نیجر در ادامه یادآور شد: «اگر سرمایه گذاران آمریکایی وارد نیجر شوند، ما به آنها چیزی را که میخواهند، میدهیم. ما اورانیوم داریم. نفت داریم. لیتیوم داریم. بیایید و سرمایه گذاری کنید. این چیزی است که ما میخواهیم.»
انتهای پیام
نظرات