فرزانه یوسفی در گفتوگو با ایسنا به مناسبت دهه کرامت عنوان کرد: تأسی به زنان والامقامی همچون حضرت معصومه(س) سبب میشود که دختران مؤمن، عفیف و انقلابی جامعه امروزی، شخصیت و هویت خویش را پیدا کنند و به مقام و منزلت والای خویش پیببرند و به مقامات علمی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی رفیعی دست پیدا کنند و در نهایت بهواسطه الگوپذیری از حضرت معصومه(س) و تربیت دینی و خانوادگی، میتوانند زمینهساز اجتماع مهدوی شوند.
شاخصه علمی
وی شاخصههای الگوپذیری از حضرت معصومه(س) را مورد توجه قرار داد و گفت: حضرت معصومه(س) از جهت علمی در مقام بسیار بالایی قرار داشتند. ایشان به خصوص زمانی که پدرشان در زندان بودهاند و دسترسی پیروان به حجت خداوند بسیار سخت و دشوار بوده است، درحالی که دختری ۹ ساله بودند، مرجع پاسخگویی به احکام و مسائل شرعی برخی شیعیان بودهاند.
این کارشناس دینی با اشاره به اینکه یکی از لقبهای حضرت معصومه(س)، محدثه است، بیان کرد: دختری که در سنین کودکی یا نوجوانی بوده برای علمای دین تبدیل به یک مرجع شده است؛ احادیثی که به ایشان متصل میشود و از طرف آن حضرت نقل شده است، دارای سند و مدرک صحیح و معتبر بوده و علما در صحت آن به یقین میرسند.
یوسفی ادامه داد: این موضوع مبین آن است که حضرت معصومه(س) همچون حضرت فاطمه زهرا(س) «عالمه غیرمعلمه» هستند و در خردسالی از رشد، شناخت، علم و کمال بالایی برخوردار بودهاند؛ این ویژگیها نشان میدهد که دختران میتوانند با الگوپذیری از این شاخصه حضرت، به عالمان عصر خودشان تبدیل شوند.
ولایتمداری
وی یکی دیگر از خصوصیات حضرت معصومه(س) را ولایت مداری دانست و گفت: نگاه حضرت به امام رضا(ع) یک نگاه صرف خواهر و برادری نبوده است. اگر چه که خواهر و برادر بودهاند، اما روحیه اطاعت و ولایت مداری حضرت فاطمه معصومه(س) هیچگاه تحت الشعاع مسائل خواهر و برادری قرار نگرفته است.
این کارشناس دینی تصریح کرد: پس از گذشت یک سال از هجرت امام رضا(ع) از مدینه به مرو ایشان نامهای به خواهر خویش نوشت و خواست نزد او بیاید. زمان آن رسیده بود که فاطمهی معصومه(س) فریاد غربت و حقّانیت علیّبنموسیالرّضا(ع) را در فضایی بین سرزمین حجاز تا ایران طنین انداز کند و خود را برای جان سپاری در راه دفاع از ولایت آماده کند. آن حضرت مشتاقانه رنج سفر را به جان خرید و قدم در این راه طولانی نهاد؛ هرچند به علّت بیماری نتوانست این سفر را به اتمام رساند، امّا ولایتپذیری و عاشقانه در راه ولایت جان دادن را به تمام دختران مسلمان درس داد.
تبلیغ و مبارزات سیاسی
یوسفی افزود: حضرت معصومه(س) برای فرار از ظلم و ستم حکومت، نشر و تبلیغ آیین محمدی(ص) و آشکار کردن چهرهی نفاق دینی عباسیان و مظلومیت خاندان اهل بیت(ع) و روشن ساختن اذهان جامعه نسبت به امامت و ولایت، هجرت را برگزید.
وی اضافه کرد: همانگونه که امام رضا(ع) در طول سفر خویش از مدینه به مرو با بیان سخنان بیدارکنندهی خویش اذهان جامعه را نسبت به اهل بیت و جایگاه آنها و نقش امامت در جامعهی مسلمین روشن ساخت، حضرت معصومه(س) نیز به همراه برادران خود برای کسب آزادی و بیان مسائل دینی از فرصت استفاده کرد و با وجود مشکلات سفر خود را آغاز کرد.
یوسفی گفت: در الگوپذیری دختران و زنان جوان از حضرت معصومه(س) توجه به چند نکته ضروری است، اول اینکه کریمه اهل بیت(ع) پیوسته از امام زمان خویش پیروی میکردند تا آنجا که با وجود دلتنگی برای برادرشان امام رضا(ع)، بدون اذن ایشان راهی خراسان نشدند؛ نکته دیگر اینکه حضرت فاطمه معصومه(س) درعصر حیات خویش به عنوان دختری جوان خود را از محرمات و گناه دور نگه میداشتند که باز هم بهترین الگو برای دختران و زنان جوان امروز است، ایشان در نهایت وقار و حفظ حیا، در تمامیعرصههای سیاسی اجتماعی فعالیت داشتند.
توکّل و رضا به قضای الهی
این کارشناس دینی عدم ازدواج حضرت فاطمه معصومه(س) را مورد توجه قرارداد و گفت: مهمترین دلیل عدم ازدواج حضرت فاطمه معصومه(س) این است که با توجه به اختناق شدیدی که از طرف حاکمان جور بر خانوادهی موسیبنجعفر(ع) وارد بود، هیچ گاه فرصت ازدواج پیدا نکردند.
وی تصریح کرد: به هرحال علت عدم ازدواج آن حضرت هرچه باشد، مهم این است که نتوانست بر عملکرد ایشان در زندگی تأثیر منفی بگذارد. با توجه به شرایط زندگی امروز که سن ازدواج خیلی بالا رفته و در برخی مواقع حتی برخی دختران فرصت ازدواج را نمییابند، تأسی به سیرهی حضرت معصومه(س) بسیار کارگشا است.
یوسفی عنوان کرد: ایشان با تسلیم، توکل و رضا به قضای الهی صبر کردند؛ دختران مجرد نسل امروز نیز اگر امکان ازدواج برایشان مهیا نشد، باید بدانند که راه کمال بر آنها بسته نیست و میتوانند در زمینههای دیگر به موفقیت برسند.
حضرت فاطمه معصومه(س)؛ الگویی برای امروز دختران ما
وی گفت: حضرت فاطمه معصومه(س) به معنای واقعی کلمه پیرو امام معصوم و دارای درجاتی از عصمت هستند. ایشان بهترین الگو برای کسانی است که میخواهند مدارج کمال را طی کنند؛ کسانی که در وانفسای غربت زنان این زمان از یافتن الگو ناامیدند.
یوسفی ادامه داد: شاید این سؤال برای نسل امروز به وجود آید که افرادی چون فاطمه معصومه(س) قرنها قبل میزیستهاند و شرایط زندگی زن در آن دوران با امروز کاملاً متفاوت بودهاست؛ پس این افراد نمیتوانند الگوی نسل جوان امروزی باشند، در پاسخ میتوان گفت این بانوی نمونه، دختر امام موسیکاظم، دارای ویژگیهایی است که هر زنی که به آن معتقد باشد و عمل کند در هر زمانی میتواند به کمال مطلوب انسانی برسد و به آرامش دنیایی و آخرتی دست یابد.
وی اظهار کرد: این تلقی و تصور اشتباهی است که اسلام و سیره معصومین(ع) را منحصر به همان اعصار نخستین و دوران حیات آنها بدانیم و حال آن که همهی زوایای سیره زندگی اهل بیت(ع) برای همه ما سرشار از درسهای سعادت در دنیا و آخرت است.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: عفاف و حجاب در سیره حضرت معصومه(س) یک الگو برای زندگی سالم و سازنده است و در عصر حاضر که متأسفانه شاهد روابط اجتماعی بیپرده و اختلاط زن و مرد هستیم، رعایت عفاف و حفظ حیا بیگمان تأثیر مثبتی در روند زندگی همه ما بر جای میگذارد.
آینده نگری
حضرت معصومه(س) با توجه به احادیثی که از پدران بزرگوار خود دربارهی قداست قم شنیده بودند، موقعی که بیماری بر ایشان غلبه کرد از همراهان خود خواستند تا ایشان را به قم ببرند؛ لذا این ژرفنگری و آیندهنگری ایشان باعث رونق افزونتر شهرمقدس قم شد، شاید اگر حضرت به این شهر نقل مکان نمیکردند قم تا این میزان تقدس نمییافت. فاطمه معصومه(س) با توجه به دانشی که داشتند میدانستند قم در آینده مرکزیت بسیار بالایی پیدا میکند و پایگاهی برای علما و فقهای تشیع میشود.
انتهای پیام
نظرات