• دوشنبه / ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۳
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1403022417330
  • خبرنگار : 50649

‌به سگ‌های ولگرد غذا ندهید

‌به سگ‌های ولگرد غذا ندهید

ایسنا/فارس عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی فارس و مدیر مرکز خون بند ناف رویان نمایندگی فارس به تبیین مسئله سگ‌های ولگرد در منظر بهداشت، سلامت و ژنتیک انسانی پرداخت.

حسین جاوید در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: بر اساس تعریف سازمان جهانی، سگ ولگرد یا street dog یا strag dog به سگ‌هایی اطلاق می‌شود که تحت مراقبت فرد مشخصی قرار ندارند و به طور آزادانه در محیط پروسه می‌زنند.

وی افزود: جمعیت بیش از حد ظرفیت زیستگاه می‌توانند باعث ایجاد مخاطرات جدی برای سلامت انسان و سایر موجودات زنده و زیستگاه باشد.

جاوید اظهار کرد: در طول تاریخ بیماری‌های زئونوز یا بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان همیشه تهدید و مشکل بزرگی برای سلامت انسان بوده است و به علت زاد و ولد بالای آن‌ها و پراکندگی بالای آن‌ها در شهرها، امکان بیماری‌های زئونوز بالاتر می‌رود.

وی با مواردی از بیماری‌های زئونوز اشاره کرد و گفت: نخست بیماری‌های ویروسی است. هاری یک بیماری ویروسی خطرناک است که از طریق گزش حیوان آلوده و بزاق به انسان منتقل می‌شود. این بیماری سیستم عصبی مرکزی قربانی را هدف قرار داده و در صورت عدم درمان، مرگ قطعی است.

عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی فارس تصریح کرد: ویروس بعدی دیستمپر است که از طریق تنفس منتقل می‌شود و باعث سرفه، اسهال، آبریزش بینی و استفراغ می‌شود.

جاوید با بیان اینکه دسته دوم بیماری‌های انگلی است، افزود: انگل‌های خارجی سگ‌ها مانند کک‌ها، کنه‌ها، جرب و مگس‌ها باعث انتقال بیماری‌های مختلف ویروسی، باکتریایی و قارچی بین سگ‌های ولگرد و انسان، سگ‌های ولگرد و سگ‌های خانگی و سایر حیوانات می‌شود.

این فوق دکترای ژنتیک ادامه داد: این انگل‌ها می‌توانند باعث ایجاد علائمی مانند خارش، قرمزی پوست، ریزش مو و ایجاد ضایع در نواحی مختلف بدن مانند گوش، آرنج و پاها می‌شود.

وی همچنین به انگل‌های روده‌ای اشاره کرد و گفت: انگل کریپتوسپوریدیوزیس، انگل روده‌ای است که می‌تواند باعث ایجاد اسهال شدید در حیوان و انسان شده و نهایتاً منجر به مرگ شود.

جاوید با بیان اینکه از جمله دیگر بیماری‌ها می‌توان به تب مالت، هپاتیت و بیماری سارقوپتیک اشاره کرد، گفت: بیماری خطرناک سالک که از سگ‌های ولگرد و توسط گزش پشه خاکی به انسان منتقل می‌شود و می‌تواند فرم پوستی و احشایی داشته باشد، نیز از بیماری‌های خطرناک انگلی است.

مدیر مرکز خون بند ناف رویان نمایندگی فارس بیان کرد: علاوه بر بیماری‌های منتقله از سگ‌های ولگرد که لیست آن بسیار طولانی است و فقط به تعدادی از آن‌ها اشاره شد، افزایش جمعیت این حیوانات به واسطه دسترسی آن‌ها به مواد غذایی و غذادهی توسط انسان‌ها موجب ایجاد خسارات زیادی به سایر گونه‌های جانوری شده است. در این راستا به عنوان مثال می‌توان به تهدید جمعیت‌های آهو، یوزپلنگ و پرندگان بومی ایران اشاره کرد.

وی افزود: از طرف دیگر جفت‌گیری سگ‌های ولگرد با حیوانات دیگر مانند گرگ‌ها و شغال‌ها موجب به وجود آمدن حیوانات دو رگه‌ای شده است که تهدید جدی برای حیوانات وحشی و افزایش احتمال حمل به انسان‌هاست.

جاوید از جمله راهکارهای مقابله با این حیوانات ولگرد را عدم غذاهی، عقیم کردن و دور کردن آن‌ها از جوامع انسانی برشمرد و گفت: به طور متوسط ماهانه حدود ۲۱ هزار مورد گزش توسط سگ‌ها در ایران گزارش می‌شود.

وی در پایان پیشنهاد داد: برای جلوگیری از این مشکل اقداماتی نظیر تصویب قانون جامع مدیریت سگ‌های ولگرد، آموزش و فرهنگ‌سازی، اصلاح وضع مدیریت پسماندها انجام شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha