آیتالله سیدجعفر سیدان شب گذشته 19 اردیبهشت در همایش بزرگداشت شیخ کلینی در مجتمع فرهنگی آموزشی آفتاب ولایت مشهد اظهار کرد: شخصیت ثقهالاسلام مرحوم کلینی در بیان و گفتار شخصیتهای مهم و ارزنده علمی گفته شده است.
وی گفت: مرحوم کلینی یک اسلام مجسم و آیینه قوی برای نشان دادن مکتب خاندان رسالت از مسائل اعتقادی تا اخلاقی است. ایشان در کتاب کافی بهگونهای رفتار کردند و مطالبی آوردهاند که در حد بسیار قوی آیینه تمام نمای مکتب اهل بیت(ع) است. در مطالب مهم بیانات رشیدهای دارد، در عین اینکه این مکتب به تمام معنی کلمه تکریم شده است.
این عالم دینی اضافه کرد: در مقدمه کافی شریف آمده در حمد و ثنای پروردگار درباره خلقت اشیاء آمده که خداوند از «شیء» و «لا شیء» نیافریده، بلکه خلقت این مواد «لا من شیء» بوده است.
وی ادامه داد: ذات مقدس حضرت حق اشیا را به حکمت و قدرتش ایجاد کرده است. اصول مکتب اهل بیت(ع) این است عالم یک حقیقت و یک وجود است و نام همه اینها «الله» است.
این استاد حوزه در خصوص بخش دیگری از خطبه مقدمه کافی در خصوص رسالت و پیغمبری به شاخصههای وحی اشاره کرد و ادامه داد: خداوند برای آنچه از بیانات خود میخواهد به بشر برساند پیامبران را مبعوث کرده است.
وی عنوان کرد: بر این اساس هر سخنی که همسوی وحی نباشد باطل است. آنچه منطبق با وحی و مسیر خاندان باشد، رسالت روشنی است و آنچه خلاف وحی باشد ضلالت است.
این عالم دینی با اشاره به حدیث ثقلین افزود: قرآن و عترت هر دو با هم هستند، قرآن شاهد بیانات معصومین و معصومین شاهد بیانات قرآن هستند.
جمعآوری محتوای کتاب «کافی» در ۲۰ سال
حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسن ربانی بیرجندی، استاد حوزه علمیه خراسان در ادامه جلسه به معرفی شیخ کلینی پرداخت و اظهار کرد: اسم شریف ایشان محمد بن یعقوب کلینی است. کلین هم از توابع ری بوده که در حال حاضر نیز ظاهرا وجود دارد.
وی گفت: خانواده مرحوم کلینی یک خانواده حدیثی بودهاند، به گونهای که دایی ایشان نیز محدث بوده و مرحوم کلینی از ایشان حدیث نقل میکند.
ربانی افزود: شیخ کلینی به قول مرحوم شیخ طوسی در سال ۳۲۸ و نقل مرحوم نجاشی در سال ۳۲۹ فوت کرده، به این معنی که در دورههای نزدیک به عصر ائمه زندگی کرده است.
این استاد حوزه با اشاره به مقدمه عالمانه کافی ادامه داد: ایشان کتاب کافی را به درخواست یکی از بزرگان ری که از ایشان تقاضا کرده بود تا کتابی بنویسد که در آن مجموعه روایات اهل بیت(ع) جمعآوری شده باشد، در مدت ۲۰ سال نگاشت.
انتهای پیام
نظرات