آلودگی پلاستیک به یکی از بارزترین مسائل زیستمحیطی تبدیل شده است، زیرا افزایش سریع تولید محصولات پلاستیکی یکبار مصرف، توانایی جهان برای مقابله با آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. نتایج تحقیقات اخیر ارتباط شگفتانگیزی بین تولید پلاستیک و آلودگی را نشان داده است، بهطوریکه هر یک درصد افزایش در تولید پلاستیک منجر به افزایش یک درصدی آلودگی محیط زیست میشود.
کوکاکولا و پپسی ازجمله مهمترین مشارکتکنندگان در تولید زبالههای پلاستیکی هستند. نتایج تحقیق علمی تاریخی حقیقت تکاندهنده را فاش کرده است که برخی از شرکتهای مهم در جهان از عوامل اصلی بحران جهانی زبالههای پلاستیکی هستند. این تحقیق نیاز به اقدام فوری شرکت در کاهش پلاستیک و مدیریت زباله را آشکار میکند.
آلودگی پلاستیک تهدیدی جدی و فزاینده برای سلامت سیاره ماست و نه تنها زیبایی طبیعی مناطق ساحلی را خدشهدار میکند بلکه عملیات پاکسازی گسترده را نیز ضروری میکند. وقتی زبالههای پلاستیکی کنترل نشود، میتوانند مناظر ساحلی را به محیطهای پر از زباله تبدیل کنند.
علاوه بر پیچیده شدن این موضوع، آلودگی پلاستیکی به شدت بر سیستمهای آبی ما تأثیر میگذارد. رودخانهها، دریاچهها و نهرها را مسدود میکند و مانع از حرکت آزاد آب و در نتیجه افزایش خطر سیل میشود. این مانع همچنین ناوبری را پیچیده میکند و باعث میشود آبراهها برای حملونقل ایمن و کارآمد نباشند.
مهمتر از آن، تجمع پلاستیکها در این آبها، اکوسیستمهای دریایی را خفه میکند، آبزیان را به دام میاندازد و میکشد و تعادل این زیستگاهها را مختل میکند.
پیامدهای آلودگی پلاستیکی به عرضه موادغذایی ما نیز کشیده میشود. ذرات ریز پلاستیک که بهعنوان میکروپلاستیک شناخته میشوند، به حیات دریایی نفوذ کرده و از طریق ماهی و موجودات آبزی وارد زنجیره غذایی میشوند. نگرانی فزایندهای وجود دارد که میکروپلاستیکها ممکن است از طریق خاکهای آلوده و آب مورد استفاده در کشاورزی به محصولات کشاورزی راه پیدا کنند که مسیر مستقیم برای ورود پلاستیک به بدن انسان، با پیامدهای بالقوه سلامتی خواهد بود که هنوز بهطور کامل شناخته نشده است.
یافتههای این تحقیق حیرتانگیز بود و تمرکز آزاردهنده قدرت را در بحران زبالههای پلاستیکی نشان میداد. تعداد انگشتشماری از شرکتهای بزرگ مسئولیت بخش عظیمی از زبالههای پلاستیکی جهان هستند.
این یافتهها نشان میدهد که ۵۶ شرکت جهانی، عمدتاً در بخشهای غذا، نوشیدنی و تنباکو، مسئول بیش از نیمی از آلودگیهای پلاستیکی مارکدار هستند. شرکت کوکاکولا با ۱۱ درصد آلودگی پلاستیکی با برندهای شناسایی شده پیشتاز است و پس از آن پپسی با پنج درصد قرار دارد. نستله، دنون و آلتریا نیز مسئولیت مهمی بر عهده دارند و هر کدام در این مورد دو تا سه درصد سهم دارند.
بهطور شگفتانگیزی، تنها پنج شرکت تقریباً یک چهارم (۲۴ درصد) آلودگی پلاستیکی با مارک شناسایی شده در سطح جهان را تولید کردند. فقدان برچسب روی بسیاری از زبالههای باقی مانده نشان میدهد که تأثیر واقعی این غولهای شرکتی احتمالاً بزرگتر است.
نتایج تحقیق نشان داد که کاهش تولید پلاستیک راهحل اولیه برای مهار آلودگی پلاستیک است. مسئولیت در حال حاضر بر عهده شرکتهای بزرگ است که روشهای تولید و بستهبندی خود را به شدت اصلاح تا بهطور موثر به این موضوع رسیدگی کنند و حذف تدریجی پلاستیکهای یکبار مصرف باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
در حالی که افراد در کاهش پلاستیک نقش دارند، نتایج نشان میدهد که بدون تغییر سیستمیک شرکت، این بحران ادامه خواهد داشت. عوامل اصلی زبالههای پلاستیکی در پس عادت سیریناپذیر پلاستیک در جهان باید راه را به سوی آیندهای پاکتر هدایت کنند.
ماهیت فراگیر آلودگی پلاستیک در مکانهای مختلف جغرافیایی و سیستمهای مدیریت زباله نشان میدهد که کاهش تولید پلاستیک، بهویژه در بخش کالاهای مصرفی در حال حرکت، میتواند بهطور چشمگیری آلودگی پلاستیکی جهانی را کاهش دهد. این تغییرات نه تنها برای بهبود شرایط فعلی، بلکه برای تضمین پایداری محیطی بلندمدت نیز حیاتی هستند.
بهطور خلاصه، این مطالعه مهم ارتباط غیرقابل انکاری بین تولید پلاستیک و آلودگی را آشکار و بخش کالاهای مصرفی در حال حرکت را بهعنوان عامل اصلی این بحران جهانی معرفی کرده است.
نتایج در مجله Science Advances منتشر شده است.
منابع
education.nationalgeographic.org
earth.com
انتهای پیام
نظرات