به گزارش ایسنا، جام جم نوشت: این اقدام دفاعی کوبنده که با بایکوت خبری رسانههای صهیونیستی مواجه شد، چنان لرزهای را به تن مقامات این رژیم جعلی انداخت که از نگاه رسانهها دور نماند وابعاد مختلف عملیات تنبیهی وعده صادق، هفتهها محل بحث رسانهها بود، بازتاب گستردهای در رسانههای مختلف داشت و هیچ شبکهای اعم از موافق، مخالف و ممتنع از آن رد نشد و هر یک از محافل خبری باتوجه به رویکرد خود به تبیین زوایای پیدا و پنهان این عملیات پرداختند.
نشریه اکونومیست در گزارشی با پرداختن به این موضوع مینویسد: ایران با حمله تلافیجویانه خود به اراضی اشغالی «پیام قاطعی» را به این رژیم ارسال کرده است.البته این نشریه درقسمت دیگری از گزارشهایش، چشمانداز یک جنگ احتمالی تمامعیار میان ایران، رژیم صهیونیستی و آمریکا را «وحشتناک» خوانده و به این موضوع اعتراف میکند که حتی اگر حملات ایران تلفات قابلتوجهی نداشته باشد اما پیامدهای «عمیقی» خواهد داشت.
اذعان رسانههای غربی به قدرت بازدارندگی تهران
روزنامه دیلیتلگراف چاپ انگلیس هم علاوهبر اینکه حملات ایران را «قدرتمند و ویرانگر» توصیف کرد، هشدار داد که این حمله به «سناریویی وحشتناک درخصوص جنگی تمامعیار میان ایران و اسرائیل دامن میزند، همچنین احتمالا پای آمریکا و انگلیس هم به این جنگ احتمالی کشیده شود.» این روزنامه انگلیسی خاطرنشان کرد که حملات تلافیجویانه ایران بدین معناست که رژیم صهیونیستی و غرب اکنون در موقعیت «نامعلوم و فوقالعاده خطرناکی» قرار دارد. این روزنامه در ادامه گزارش خود با اشاره به توان بازدارندگی ایران، تاکید کرد که «حمله جسورانه و طراحیشده» ایران نشان از بازدارندگی تهران در مقابل تلآویو دارد اما میتواند جنگی تمامعیار را به دنبال داشته باشد.بنگاه خبررسانی دویچهوله یکی از این رسانهها بود که سعی داشت با جانبداری از صهیونیستها به ارائه این مسأله بپردازد اما باوجود این نگرش نتوانست نافی قدرت موشکی کشورمان شود. در بخشی از گزارش این رسانه آمده بود که «ایرانیها موشکهایی با بُرد بسیار طولانی و دقت بسیار خوب دارند. کشورهای زیادی در جهان نیستند که چنین موشکهایی داشته باشند.» گفتوگو با یکی از کارشناسان مسائل نظامی اندیشکده مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک درخصوص تحلیل پاسخ نظامی ایران به رژیم صهیونیستی، بخشی دیگری از برنامههای آن بود و این کارشناس نظامی اذعان کرد که ایران توانایی نظامی و دفاعی بالایی دارد اما مخالفان اصلی او هم کشورهای هستند که رهبران مطلق فناوریهای نظامی در دنیا محسوب میشوند و همچنین عبارتی برای تخفیف قدرت دفاعی ایران که البته یک اعتراف ضمنی در آن نهفته است؛ اینکه ایران، توان دفاعی و نظامی خود را نه در سطوح پایین منطقهای، بلکه با سطوح عالی دفاعی و نظامی در دنیا تنظیم کرده است. روزنامه لسآنجلستایمز از دیگر رسانههایی است که به تاثیرات این اقدام تنبیهی ایران علیه صهیونیستها پرداخته و پیامدهای احتمالی آن را برای بایدن غیرقابل اجتناب دانسته و با نوعی هشدار به رئیسجمهور آمریکا نوشت: «یک درگیری گستردهتر در منطقه، تلاشهای دیپلماتیک با هدف کاهش تنشها و آزادی اسرا را متوقف میکند. همچنین میتواند حمایتها از جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری برای مردمی که هفت ماه است از جنگ خسته شدهاند را کاهش دهد.»نیک روبرتسون، خبرنگار سیانان هم مثل همکارش در «بیبیسی» از قدرت موشکی ایران غافلگیر و متحیر شده است با اشاره به شدت حملات ایران به رژیم صهیونیستی و وضعیت آسمانهای اراضی اشغالی اذعان کرد: «من تاکنون چنین چیزی را در آسمانهای اینجا ندیده بودم.»
بررسی توان موشکی ایران در رسانههای صهیونیستی
اقدام تنبیهی ایران علیه صهیونیستها از داخل خاک خود در میان رسانههای صهیونیستی نیز بازتاب وسیعی داشت و این رسانهها ضمن بررسی ابعاد این عملیات، توانایی جمهوری اسلامی ایران برای درگیری با صهیونیستها را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دادند؛ البته این مسأله پیش از وقوع این عملیات در روزنامه تایمز اسرائیل مطرح شده بود. این رسانه با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران بزرگترین قدرت موشکی در غرب آسیاست به نقل از شبکه ۱۲ رژیم اسرائیل از این مطلب رونمایی کرد که «موشکهای بالستیک شلیکشده از ایران ۱۲ دقیقه طول میکشد تا به اسرائیل برسد، موشکهای کروز دو ساعت طول میکشد و پهپادهایی که از جمهوری اسلامی پرتاب میشود ۹ ساعت طول میکشد تا به هدف خود برسد.»
اورشلیمپست دیگر رسانه صهیونیستی هم در تحلیل پاسخ موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی به بررسی تواناییهای یکی از موشکهایی پرداخته که با عبور از سپر دفاع ضدموشکی رژیم صهیونیستی کارنامه خوبی از خود بر جای گذاشته است: «این حمله اولین استفاده عملیاتی از موشک بالستیک جدید ایرانی، عماد بود که سال گذشته نیز معرفی شد. نوآوری اصلی این موشک قابل مانور این است که در زمان پرتاب بر روی یک مسیر بالستیک از پیش تعیین شده پرواز نمیکند. با اینحال، میتواند پس از ورود به جو برای فریب سامانههای دفاع موشکی رهگیری و موشکهای رهگیر که برای رهگیری آن پرتاب میشوند، مانور دهد. عماد با بردی در حدود ۱۷۰۰ کیلومتر به ایران اجازه میدهد از عمق خاک خود به اسرائیل موشک پرتاب کند. انرژی آن از سوخت مایع تامین میشود. سر جنگی آن نیز بهطور قابلتوجهی بزرگتر از موشکهای کروز و راکتهای سنگین شلیک شده بهسوی اسرائیل است.»
اقدام تنبیهی ایران در امتداد حملات محور مقاومت
گاردین از دیگر رسانههای غربی است که به تحلیل تواناییهای اقدام نظامی ایران پرداخته است. این رسانه این عملیات را اولین حمله یک کشور خارجی به اسرائیل در طول سه دهه گذشته معرفی میکند. حملهای که البته ایالاتمتحده، بریتانیا، اردن و فرانسه به کمک آمدند تا بتوانند ضربات آن را کاهش دهند. گاردین این حمله را از مصادیق و نشانههای تضعیف بازدارندگی امنیتی و نظامی اسرائیل توصیف کرد. بازدارندگی رو به ضعفی که پیش از این با رویدادهایی مثل طوفانالاقصی در نوار غزه، درگیری با حزبالله لبنان در مرزهای شمالی سرزمینهای اشغالی و تلاش برای حملات پهپادی از سوی حوثیهای یمن ضربات متعددی خورده و زیر سؤال رفته بود.
در بین رسانههای منطقه و جهان عرب هم شبکه الجزیره از رسانههایی بود که در اوج تنش بین جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی در گزارش مفصلی به تبیین تواناییهای دفاعی ایران بهخصوص در حوزه پدافند هوایی پرداخت.الجزیره با اشاره به اینکه ایران در حوزه نیروی هوایی و جتهای جنگنده دارای ضعف است؛ صریحا به این موضوع هم اشاره کرده که ایران تلاش کرده با توسعه برنامههای موشکی و پهپادی، این ضعف را جبران کند. الجزیره در ادامه تأکید کرده که ایران برای بهبود سامانههای دفاع هوایی خود تمرکز کرده و این کار علاوه بر آن است که برخی پایگاههای هوایی، انبارهای موشکی و تاسیسات هستهای خود را برای محافظت در برابر مهمات سنگرشکن آمریکایی و اسرائیلی در دل کوه و در اعماق زمین احداث کرده است.
نمایش فقدان عمق استراتژیک صهیونیستها در عملیات وعده صادق
ابراز نظر در خصوص جایگاه قدرتمند ایران در مباحث نظامی در گزارشهای دیگر نیز تکرار شده و رسانهها و کارشناسان غربی به توان جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از منافع خود بهصراحت یا تلویحا اشاره کردهاند. اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک از دیگر مراکزی است که به این موضوع پرداخته است. در میان سطور و کلمات گزارش پایگاه اینترنتی این اندیشکده میتوان رشحات معادله جدید منطقه غرب آسیا را یافت که البته این مرتبه توسط ایران در حال وضع شدن است. نوعی نظم منطقهای که این مرتبه ایران معمار آن است.
در بخشهایی از این گزارش آمده است: «حمله بیسابقه ۱۴ آوریل ایران به خاک اسرائیل یک تیر هشدار بود. این نشان میدهد که تهران توانایی بالقوهای برای ایجاد ضربهای به برتری هوایی هولناک اسرائیل علیرغم فقدان نیروی هوایی مدرن دارد.» نویسنده در بخش دیگری از گزارش به دو مسأله دیگر هم اشاره میکند. نخست آنکه عملیات «وعده صادق» که به مداخله کشورهای آمریکا، انگلیس، اردن، فرانسه و چند کشور دیگر برای محافظت از سامانههای دفاعی صهیونیستها منجر شد بهوضوح «فقدان عمق استراتژیک و راهبردی» رژیمصهیونیستی را به نمایش گذاشت؛ مفهومی که هرقدر حداقلی باشد، توانایی یک نظام سیاسی در دفاع از خود را هم کاهش میدهد. دیگر آنکه این حمله که بزرگترین حمله پهپادی و موشکی تاریخ تا این لحظه محسوب میشود «استراتژیستهای دفاعی در آمریکا و اسرائیل را وادار میکند تا محاسبات خود را درباره محدودیتهای تحمل خطر و تواناییهای ایران تغییر داده و درباره آن تجدیدنظر کنند.» این گزارش با این عبارات معنادار به پایان میرسد:«درحالیکه بیشتر بحث درگیری ایران واسرائیل برحملات زمینی نیابتی، عملیات مخفیانه وجنگ سایبری متمرکزشده است،حمله ایران به اسرائیل نشاندهنده تشدید دور جدید و خطرناکی در آسمان است.» اهمیت این اشاره شورای آتلانتیک وقتی معنادارتر میشود که در نظر بیاوریم پیشفرض تحلیلگران و اندیشکدههای نظامی غرب درباره جمهوری اسلامی، ضعف ایران در پوشش امنیت هوایی خود بود. حالا یکی از مهمترین اندیشکدههای غربی به این موضوع اشاره میکند که پاسخ تنبیهی ایران، ساحت درگیریها با صهیونیستها را تغییر داده و از حوزه فضای سایبر و نبردهای اطلاعاتی و درگیریهای روی زمین به آسمان نیز کشانده است.
گزارش واشنگتنپست از توانایی موشکی ایران
رسانههای همراستا با صهیونیستها با گزارشهای مغرضانه تلاش کردند از ابعاد فنی و نظامی این عملیات مشروع دفاعی بکاهند؛ واشنگتنپست ازجمله این مراکز بود که با اتکا بر ادعای صهیونیستها مبنی بر رهگیری ۹۹ درصد شلیکها سعی داشت شکست سامانه دفاعی در مقابل موشکهای ایرانی را لاپوشانی کند اما نتوانست این حقیقت را انکار کند که زرادخانه موشکهای بالستیک ایران، بزرگترین زرادخانه موشکی در کشورهای غرب آسیاست.
بومی بودن توان تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران، توانایی ارتقا و بهبود برخی از سامانهها، افزایش برد و دقت موشکهای ایرانی از نکات مهم گزارش واشنگتنپست بود. این رسانه مطرح آمریکایی این موضوع را هم مورد تأکید قرار داده که عملیات وعده صادق محک خوبی برای ایران بود تا نقاط قوت و ضعف شبکه پدافندی رژیمصهیونیستی را شناسایی کند.شواهد نشان میدهد که طرفهای غربی ازجمله آمریکاییها به توان جمهوری اسلامی در زمینه دفاعی پی برده بودند و به این دلیل بود که بایدن صراحتا اعلام کرد در هیچ عملیاتی علیه ایران شرکت نمیکنیم؛ اما این عملیات نشان داد که ایران در شرایط تحریم نیز از تقویت قدرت بازدارندگی خود عقب ننشسته است مضاف بر اینکه ایران باپایینترین کلاس پهپادی وتعدادمحدودی ازموشکهای میانرده،دست به این اقدام نظامی زدوصهیونیستها درصورت کوچکترین خطا باید منتظر سیلی بهمراتب سختتر باشند که مقدمه نابودی آنها خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات