• چهارشنبه / ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۲۰:۰۷
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1403021209585
  • خبرنگار : 50604

فاز اول دهکده گیاهان داروئی جهاد دانشگاهی گلستان افتتاح شد

فاز اول دهکده گیاهان داروئی جهاد دانشگاهی گلستان افتتاح شد

ایسنا/گلستان با حضور رییس جهاد دانشگاهی و مسئولان استان گلستان، فاز اول زیرساخت دهکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی در شهرستان گالیکش افتتاح شد.

فاز اول زیرساخت دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی گلستان که اولین زنجیره ارزش گیاهان دارویی کشور است، عصر امروز (چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه) با حضور  حسن مسلمی نائینی رییس جهاد دانشگاهی و هیات همراه، نورانی رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گلستان، میرنیا فرماندار گالیکش در این شهرستان افتتاح شد، تا جهاددانشگاهی با فراهم کردن بسترهای لازم، گامی مهم برای تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم بردارد.

حسن مسلمی نائینی رئیس جهاد دانشگاهی کشور در حاشیه آئین  افتتاح فاز اول جهاد دانشگاهی استان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه دانشگاهی به دنبال ارائه راه حلی برای رفع مشکلات مردم در نقاط مختلف کشور است، اظهار کرد: توجه به کشت، ترویج و توسعه گیاهان دارویی یکی از برنامه‌های جهاد دانشگاهی کشور است.

وی بیان کرد: بیش از هزار و ۵۰۰ گونه گیاه داروئی در ایران رشد می‌کند که از این تعداد قریب ۴۰۰ نوع گیاه داروئی مختص کشور ما بوده و در دیگر نقاط دنیا کشت نمی‌شود اما به صورت خام از کشور خارج و پس از فرآوری در کشورهای دیگر دوباره به کشور ما وارد می‌شود.

فاز اول دهکده گیاهان داروئی جهاد دانشگاهی گلستان افتتاح شد

رئیس جهاد دانشگاهی کشور تصریح کرد: جهاد دانشگاهی کشور یکی از بزرگترین مراکز پرورش گیاهان داروئی با اساتید مجرب در زمینه های مختلف پرورش گیاهان داروئی را در اختیار دارد و با ایجاد شبکه در  سراسر کشور با توجه به پتانسیل های منطقه کشت گیاهان داروئی را توسعه  می‌دهد.

مسلمی نائینی اضافه کرد: جهاد دانشگاهی استان گلستان نیز با توجه به تحقیقات کارشناسان خود و پتانسیل های ویژه گالیکش این شهرستان را برای کشت، توسعه و ترویج گیاهان دارویی در نظر گرفته است.

محسن قلی پور معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی واحد گلستان در رابطه با جزئیات راه اندازی این دهکده گفت: کار با امضای موافقت نامه بین سازمان جهاد کشاوری استان، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و جهاددانشگاهی استان در سال ۱۳۹۷ کلید خورد و مقرر شد تمام زیرساخت‌ها با تامین منابع مالی از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی توسط جهاد کشاورزی انجام شود و زیرساخت اولیه برای جهاد دانشگاهی انجام شود و جهاد دانشگاهی هم حوزه مزارع نمایشی، واحدهای فرآوری و گلخانه، ساختمان ترویج و رو بنا را جهاد دانشگاهی سرمایه گذاری کند و سال ۱۳۹۹ جهاد کشاورزی حدود  سه میلیارد تومان از بودجه درآمدهای عمومی استان برای بخشی از زیرساخت اولیه کار سرمایه گذاری کرد. 

وی افزود: سال ۱۴۰۰ موافقت نامه ای بین جهاد دانشگاهی گلستان و سازمان برنامه استان امضا شد و ساخت زیرساخت ها هم به خود جهاد دانشگاهی محول شد و براساس آن تا کنون یک استخر ۵۰۰ متر مکعبی، پست گاز ۴۰۰ متر، پست برق ۵۰۰ کیلووات و خط داخلی انتقال برق، شبکه مخابرات، سیستم آبیاری، چاه تجهیز و بهره برداری از چاه عمیق با بودجه سازمان برنامه انجام شد و در ادامه نیز گلخانه ۱۵۰۰ متر مربعی در سال ۱۴۰۱ برای تولید نشاء احداث شد و تولیدات را شروع کرد اما به دلیل وصل نشدن شبکه گاز تا امروز افتتاح نشده بود. 

فاز اول دهکده گیاهان داروئی جهاد دانشگاهی گلستان افتتاح شد

معاون پژوهش و فناوری واحد گلستان ادامه داد: تا کنون ۱ هتکار آموزش و پژوهش به بهره برداری رسیده، ۲۰۰ هکتار مشاوره کشت و ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نشا تولید و به بازار عرضه شده است که ۷۵ درصد آن در داخل استان استفاده شده و ۲۵ درصد نیز برای دیگر استان ها مانند مازندران، سمنان، البرز، اردبیل، کرمان و ... ارسال شده است. 

قلی پور در رابطه با زمان اتمام دهکده گفت: تا سال ۱۴۰۷ فاز نهایی دهکده باید به پایان برسد که تا کنون فاز ۱ واحد فرآوری و خط تولید که ۴۵۰ متر مربع است ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تا پایان سال نیز به بهره برداری خواهد رسید. 

وی افزود: کارهای اجرایی دیگری نیز در حوزه زیرساختی انجام می دهیم، زیرا ۱۴ میلیارد تومان هم از منایع داخلی استان به ما بودجه داده‌اند. 

وی با اشاره به فعالیت بخش‌های این دهکده اظهار کرد: در «مزرعه آموزشی – پژوهشی» انواع گیاهان دارویی که قابلیت کشت در استان دارند به ویژه بازار محور هستند به عنوان کلکسیون نگهداری می کنیم، «مجموعه فرآوری» نیز شامل مجتمع اسانس، عصاره و روغن های دارویی است، در «مجموعه گردشگری» نیز نوع گردشگری با رویداد گیاهان دارویی است مانند دمنوشخانه گیاهان دارویی، بازارچه گیاهان دارویی و ...، گلخانه تولید نشا نیز شامل تولید نشا گیاهان دارویی است و در «ساختمان ترویج» نیز کشت و توسعه و فرآوری گیاهان دارویی به علاقه‌مندان که شامل دانشجویان، کشاورزان و شرکت های خصوصی است آموزش داده می شود.

فاز اول دهکده گیاهان داروئی جهاد دانشگاهی گلستان افتتاح شد

معاون پژوهش و فناوری واحد گلستان در رابطه با هدف تاسیس این دهکده گفت: ما یک هرم استراتژیک داریم که براساس آن هدف این است که سطح رفاه جامعه بالا برود و ایجاد ارزش افزوده کند و درآمد خانوار افزایش یابد و ماموریت ما این است که برای یک محصول سالم و ارگانیک به مجموعه بدهیم. هدف این دهکده این است که سالانه ۸۵۰ هکتار کشت گیاهان دارویی را در استان توسعه دهد.

وی در رابطه با استخدام در این دهکده گفت: در حال حاضر ۱۵ نیرو به صورت مستقیم در این دهکده فعالیت دارند که با تمام پروژه بالغ بر ۲۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۱ هزار و ۵۵۰ نفر به صورت غیر مستقیم به کار گرفته خواهند شد. 

معاون پژوهش و فناوری واحد گلستان در رابطه با همکاری با بخش خصوصی در این دهکده گفت: این دهکده می تواند زنجیره تامین باشد برای بسیاری از شرکت‌های فعال در حوزه دارو، صنایع غذایی و لوازم آرایشی - بهداشتی است و به شرکت های خصوصی در زمینه کاشت و برداشت مشاوره داده می‌شود و ما می توانیم زنجیره تامین نهال آنها باشیم، اما برای کشاورز زنجیره ارزش هستم و در تمام این مراحل در کنارشان هستیم. 

وی ادامه داد: ما یک مدل مفهومی داریم که طبق آن اولین کار در دهکده بحث شناسایی بازار برای گیاهان دارویی است که از لحاظ اقتصادی اولویت دارند (مانند زیره سبز، سیاه دانه، اسطوخودس، نعنا، آویشن و شمعدانی عطری و گل‌گاوزبان ) که بعد از شناسایی بازار استان را به لحاظ توسعه کشت گیاهان دارویی پهنه بندی می‌کنیم تا مشخص شود بر مبنای شرایط گیاهی و اطلاعات اکولوژیکی کدام قسمت استان ظرفیت کشت کدام گیاهان دارویی را دارد و پس از این مرحله بانک اطلاعاتی از کشاورزان و افرادی که از زنجیره ارزش و تامین در همه بخش ها جمع آوری و یک بانک اطلاعاتی جامعی را خواهیم داشت و در راستای کار ترویجی کشاورزان را آموزش می‌دهیم تا در این حوزه کار کنند. 

وی با تاکید بر این که در این راستا تاکنون برای ۶۰۰ نفر آموزش رایگان و ۲۱۰ نفر ساعت نشست تخصصی از سال ۱۴۰۰ برگزار شده است، گفت: بعد از این مراحل به افراد آموزش دیده نشا و بذر داده‌می‌شود و در مرحله کاشت، داشت تا برداشت در کنارشان هستیم و در ادامه محصول تولید شده خریداری می‌شود و در واحد فرآوری سرمایه‌گذاری یا بخشی هم به عنوان زنجیره تامین به شرکت‌ها داده و در گام بعدی بحث برند سازی انجام می‌شود.

قلی‌پور با اشاره به این که در حال حاضر تا مرحله کشت پیش رفته‌ایم و مرحله فرآوری نیز امسال اجرا می‌شود، افزود: این طرح می‌تواند باعث رشد و توسعه گیاهان دارویی می‌شود که این موضوع در سند جامع علمی کشور جزو اولویت الف است و دولت هم در وزارتخانه و معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهور نیز نگاه ویژه‌ای به این موضوع دارند و به نوعی یکی از پیشران‌های توسعه کشاورزی در کشور بحث توسعه کشت گیاهان دارویی است که در سال جاری حدود ۱۵۰ میلیارد دلار ترنول گیاهان دارویی در دنیا بوده است و پیش شده است تا ۴۵۰ میلیارد دلار هم توسعه پیدا کند.

در ادامه این مراسم رییس جهاد دانشگاهی و هیات همراه از گلخانه تولید نشاء گیاهان دارویی و دیگر بخش‌های این دهکده بازدید کردند.

دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاد دانشگاهی سفرهای خود در سال ۱۴۰۳ را برای بازدید از واحدهای سازمانی این نهاد در سراسر کشور، با سفری دو روزه به استان گلستان آغاز کرد.

دکتر مسلمی نائینی و هیأت همراه همچنین دیدارهایی با نماینده ولی فقیه، استاندار و رؤسای دانشگاه‌ها و به مناسبت گرامیداشت روز معلم و مقام استاد از اساتید منتخب دانشگاهی که در طرح‌های جهاد دانشگاهی همکاری داشته‌اند، تجلیل خواهند کرد.

رئیس جهاد دانشگاهی ظهر امروز با مسئولان و اعضای جهاد دانشگاهی واحد گلستان دیدار و معاونین این فعالیت‌های خود را گزارش کرده‌اند.

این دهکده به مساحت ۸.۸۴۵ هکتار دارای مزرعه آموزشی پژوهشی (۱.۶ هکتار)، گلخانه تولید نشا(۱.۵ هکتار)، مجموعه فرآوری (۱.۵ هکتار)، مجموعه گردشگری (۳.۵ هکتار) و ساختمان ترویج (۲۰۰ متر) است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha