این روزها سالفه دریانوردان و ناخدایان جزیره جهانی قشم، روستا به روستا و شهر به شهر در جریان است و اهالی دریایی، نجیب، صبور و سختکوش جزیره در تکاپو هستند تاریخ شفاهی جزیره را زنده نگاه دارند و از مرگ تجربهها، داستانها و خاطرات دریانوردی با آداب و رسوم سنتی اما دقیق و دوست داشتنی جلوگیری کنند.
همت جمعی دریانوردان قشم برای پاسداشت تاریخ و فرهنگ دیرینه جزیره که سرشار از اصالت است ستودنی است و وقت آن رسیده تا به عنوان الگویی موفق از چنگ زدن به ریشهها برای فرار روزمرگی زندگی و اشتغال صنعتی که به راهی به جز تهی شدن روح و دل آدمی منجر نمیشود، در سطح ملی دیده و ارائه شود.
در گفت و گوی دریانوردان قدیمی قشم با یکدیگر داستانهای شگفتانگیزی از چگونگی سفر از جزیره تا هند و آفریقا به گوش میخورد. دل به دریایی زدن که گاه آرام است و گاه خروشان، پشت سر گذاشتن شبها و روزهایی که گاه آسان است و گاه طوفانی و دست و پنجه نرم کردن با مخاطرات بی شمار و لذت بردن از طلوع و غروبهای چشم نواز که دیدنشان سهم هر انسانی نیست.
علاوه بر این نوع تجارت و مراودات فرهنگی جزیره نشینان با هندیها و آفریقاییها نیز درخور توجه است، چه دادهایم و چه گرفتهایم را میتوانیم از دل سخنان دریانوردان متوجه شویم.
اگر امروز چرخی در قشم، هند و آفریقا بزنیم میتوانیم تاثیرات دو سویه فرهنگی را ببینیم و حافظه شفاهی دریانوردان قشم بهترین راههای کشف و شهود درخصوص این تاثیرات فرهنگی است که توسط علاقهمندان حوزه گردشگری جزیره در حال و ثبت و ضبط است.
یکی از متخصصان حوزه گردشگری و رییس اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم که فعالانه در حال ثبت تاریخ شفاهی دریانوردی جزیره قشم از دل سالفهها است، دکتر عبدالرضا دشتیزاده است.
دریانوردان قشم صادرکننده فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی به هزاران کیلومتر دورتر و سایر قارهها بودند
دشتی زاده در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص اهمیت حفظ تاریخ شفاهی جزیره نشینان، اظهار کرد: فرهنگ مردم قشم را میتوان به عنوان پایه و بنیادی برای شکلگیری حوزه فرهنگی خلیج فارس و کشورهای همسایه برشمرد.
وی ادامه داد: دریانوردان قشم صادرکننده فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی به هزاران کیلومتر دورتر و سایر قارهها بودهاند و تاثیر مستقیم و شگرفی بر شکلگیری فرهنگ در نقاط مختلف جهان داشتهاند و از همین رو تلاش داریم با حضور مستمر در سالفههای آنان و با انجام پژوهشهای مختلف تجربههای آنان را جمعآوری و تدوین کنیم تا برای نسلهای بعدی نیز باقی بماند.
دشتیزاده اشتیاق اهالی جزیره را برای حفظ اصالت خود مثالزنی خواند و افزود: مهمترین انگیزه ما برای کند و کاو تاریخ جزیره، اشتیاق مردمان اصیل قشم برای حفظ سنتها و آداب و رسوم خود است و این اشتیاق، همراهی و همدلی بینظیر در سراسر قشم به وجود آورده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سالفه دریانوردان قشم را روستا به روستا و شهر به شهر دنبال میکنیم و امیدواریم در آیندهای نزدیک بتوانیم با انتشار این گفت و گوها سهم خود را برای حفظ تاریخ جزیره ایفا کرده باشیم.
به گزارش ایسنا؛ تاکنون ۱۵ سالفه در روستاهای قشم برگزار شده و دیروز نیز دریانوردان پیشکسوت روستای سرریگ به مناسب روز ملی خلیج فارس دورهم آمدند و خاطرات خود را بیان کردند.
انتهای پیام
نظرات