در سالی که گذشت تیمهای ورزشی عملکرد پرفراز و نشیبی داشتند و به رغم اتفاقات خوبی که در برخی رشتهها رقم خورد، اما باز هم استان فارس نتوانست خود را به عنوان یک استان قدرتمند در عرصه ورزش کشور مطرح کند.
تکستارههای ورزش استان نیز عملکرد متفاوتی داشتند. برخی در عرصه جهانی درخششی خیره کننده داشتند و برخی دیگر انتظارات را برآورده نکردند.
بلاتکلیفی ادامه دار ورزشگاههای بینالمللی
ورزشگاه ۵۰ هزار نفری پارس ۳۰ سال پس از کلنگزنی و سالن ۶ هزارنفری شهید سلیمانی ۱۵ سال پس از کلنگزنی، همچنان بدون استفاده باقی ماندهاند. دو پروژه بزرگی که برای برگزاری مسابقات ملی و بینالمللی هم روی آنها حساب باز شده است اما هنوز هم کسی نمیداند که دقیقا چه زمانی بازگشایی خواهند شد.
ورزشگاه پارس که یک بار در سال ۹۶ رسما افتتاح شده است، بیش از ۵۰ مورد نقصی دارد که همچنان در انتظار رفع شدن هستند.
سالن ۶ هزارنفری نیز که در سال ۱۴۰۰ افتتاح شد، هنوز نواقص زیادی دارد و نمیتواند میزبان مسابقاتی حتی در سطح شهر شیراز باشد.علاوه بر این پروژههای بزرگ، ورزشگاههای قدیمی شیراز نیز حال و روز خوبی ندارند.
ورزشگاه حافظیه با ایرادهای بسیاری مواجه است. زمین چمن این ورزشگاه نیز تا مقطعی از فصل زمستان رضایت نسبی را فراهم کرد اما در انتهای سال، به وضعیت نابسامان سالهای گذشته دچار شد.
ورزشگاه شهید دستغیب با تعویض چمن مصنوعی و نصب صندلی روی سکوها وضعیت بهتری به خود گرفت اما هنوز با استانداردهای مطلوب، فاصله زیادی دارد.
سالن قدیمی ۲۲ بهمن که روزگاری میزبان بازیهای پرهیجان جام رمضان بود و یکی از معدود سالنهای جنوب شهر شیراز به شمار میرود نیز وضعیت بسیار نابسامانی دارد و برای برگزاری تمرین تیمهای محلی هم مناسب نیست.
ظهور دو تیم در بسکتبال و فوتبال
یکی از اتفاقات خوب سال ۱۴۰۲ بازگشت شیراز به سطح اول بسکتبال کشور پس از نزدیک به هفت سال بود. «لیموندیس» به عنوان یکی از زیرشاخههای باشگاه مهرام تهران، به شیراز آمد و عملکرد خوبی در لیگ برتر کشور داشت. این تیم در نخستین سال حضور در عرصه ورزش، توانست به مرحله حذفی رقابتها راه پیدا کند و امیدواری زیادی در بین ورزشدوستان شیراز و فارس ایجاد کند.
همچنین تیم فوتبال شهر راز نیز توسط دو مالک جوان شیرازی با خرید امتیاز یک تیم لیگ یکی به جام آزادگان وارد شد تا تعداد تیمهای این شهر در سطح دوم فوتبال کشور به ۲ تیم افزایش پیدا کند. البته شهر راز با وجود صرف هزینههای زیاد و به خدمت گرفتن بازیکنان و مربیان نامدار، نتوانست عملکرد چندان مطلوبی داشته باشد و سال شمسی را در رتبه سیزدهم به پایان رساند.
هندبال همچنان ورزش تیمی اول فارس
هندبال کازرون کار خود را با شهید شاملی و با حضور در جام باشگاههای آسیا آغاز کرد و هر چند توفیق قابل ذکری کسب نکرد، اما در لیگ برتر کشور همچنان به عنوان یک مدعی جدی ظاهر شد و سال را با حضور روی پله دوم جدول به پایان رساند.
تیم شهید چمران لارستان نیز توانست با موفقیت در لیگ دسته اول، جواز حضور در رقابتهای فصل آینده هندبال مردان کشور را کسب کند.
در لیگ برتر هندبال بانوان هم زاگرس جنوبی فارس با ۲۱ امتیاز رتبه سوم را جشن گرفت، اما شهید چمران لارستان با کسب تنها ۵ امتیاز در ۱۴ بازی به لیگ دسته اول سقوط کرد.
افول شدید فوتسال و والیبال فارس
در سالهای اخیر، استان فارس در دو رشته پرطرفدار و موفق کشور در عرصه بینالمللی، عملکرد بسیار ضعیفی داشته است و این روند در سال ۱۴۰۲ نیز ادامه پیدا کرد.
فوتسال فارس که زمانی دو تیم در لیگ برتر و چند تیم در لیگهای یک و دو کشور داشت، سومین سال غیبت در لیگ برتر را تجربه کرد و در عرصه بانوان نیز امتیازات دو باشگاه فعال استان به استانهای دیگر واگذار شد.
در رشته والیبال نیز سالها از آخرین حضور تیمهای فارس در سطح اول کشور میگذرد و خبری از ایجاد تحول در این زمینه نیست.
افول کشتیگیران
ستاره کشتی فرنگی کشور، در سال جاری نتوانست انتظارات را برآورده کند. محمدرضا گرایی در چند مسابقه بزرگ جهانی و آسیایی و حتی تورنمنتهای بینالمللی، تن به شکستهای عجیبی داد که از این قهرمان برجسته جهان و المپیک انتظار نمیرفت.
برادر بزرگتر او هم اتفاقی عجیب و ناراحت کننده را رقم زد. محمدعلی گرایی با پرتاب بطری آب در حین کشتی برادرش با حریف ژاپنی، تعجب همگان را برانگیخت. کاپیتان تیم ملی کشتی فرنگی با محرومیتی سنگین از سوی فدراسیون جهانی مواجه شد و در آخرین روزهای سال بود که با رایزنیهای فدراسیون و پرداخت جریمهای سنگین، این محرومیت بخشیده شد، اما حتی این بخشودگی هم نمیتواند خاطره آن اتفاق تلخ را از ذهن ورزشدوستان بزداید.
سایر کشتیگیران استان فارس نیز عملکرد چشمگیری در عرصههای مختلف نداشتند و در مجموع نمیتوان به کارنامه کشتی استان فارس در سال اخیر، نمره قبولی داد.
درخشش خیره کننده گرگ ایرانی
هادی چوپان ملقب به گرگ ایرانی، در آخرین روزهای سال اتفاقات خوبی را برای ورزش استان فارس و کشور رقم زد. این بدنساز حرفهای اهل شیراز، در فاصله کمتر از دو هفته در دو رویداد بزرگ جهانی یعنی آرنولد کلاسیک آمریکا و آرنولد کلاسیک بریتانیا، موفق به کسب عنوان قهرمانی شد.
این در حالی بود که این ورزشکار کمشنوا برای رسیدن به این رقابتها استرس زیادی را به خاطر عدم صدور روادید پشت سر گذاشته بود، زیرا تا یک روز مانده به شروع مسابقات، اجازه روادید او از طرف کشور انگلستان صادر نشد.
میزبانی یک شهرستان از بازی بینالمللی
یکی از معدود اتفاقات جذاب امسال برای استان فارس، میزبانی شهرستان لارستان از دیداری هر چند دوستانه، اما بینالمللی بود.
سالن خیرساز و آبرومند این شهرستان، توانست به خوبی پذیرای دیدار دوستانه دو قدرت بزرگ فوتسال جهان باشد که نقطه عطفی در تاریخ ورزش استان فارس محسوب میشود.
عملکرد ضعیف در هانگژو
در بازیهای آسیایی هانگژو به عنوان بزرگترین رویداد ورزشی قاره کهن، کاروان ورزشی فارس متشکل از۱۱ ورزشکار بود که در نهایت تنها دو مدال برنز بدست آورد.
این در حالی بود که آقایان استان فارس هیچ مدالی در هانگژو نگرفتند. در این بازیها، فرانک پرتو آذر بانوی دوچرخه سوار شیرازی دست به کار بزرگی زد و با کسب نشان برنز در رشته سخت کوهستان نخستین مدال زنان ایران در تاریخ رشته دوچرخه سواری بانوان برای فارس و کشور رقم زد و تاریخ ساز شد.
سعیده جعفری ورزشکار اهل شهرستان فسا از توابع استان فارس نیز دیگر ورزشکار شرکت کننده از این استان در رشته تیمی کبدی بود که توانست به مدال برنز دست پیدا کند.
در بازیهای پاراآسیایی، وضعیت فارسیها بهتر بود. ۱۶ ورزشکار استان فارس در چهارمین دوره بازیهای پارا آسیایی هانگژو ۱۳ مدال کسب کردند. کاروان اعزامی از فارس متشکل از ۱۶ ورزشکار در ۶ رشته موفق به دریافت ۶ نشان طلا، پنج نقره و ۲ برنز شدند.
بیثباتی و بلاتکلیفی در مدیریت
ورزش استان فارس در سالی که گذشت، پنجمین مدیر در ۴ سال اخیر را به خود دید. محمدمهدی سرافراز شکوهی پس از حدود یک سال، به دلایلی که اعلام نشد کنار گذاشته شد و جای خود را به رحیم خداجو داد. خداجو هم با وجود اینکه در اواسط آبانماه به عنوان سرپرست اداره کل ورزش و جوانان استان منصوب شد، اما تا پایان سال در انتظار حکم مدیرکلی خود ماند و اطمینانی از باقی ماندن در این مسند نداشت.
همچنین بخش زیادی از هیئتهای ورزشی استان فارس نیز بدون رئیس اداره شدند. طبق آخرین آماری که به خبرنگار ایسنا در اسفندماه ارائه شد، ۱۵ هیئت ورزشی استان «بدون رئیس» و به صورت سرپرستی اداره میشدند. رقمی سوال برانگیز که هرگز پاسخ مشخصی به آن داده نشد.
افزایش امید به فجر سپاسی
فجر سپاسی در سالی که گذشت، همواره خود را در قامت یک مدعی در لیگ دسته اول فوتبال کشور حفظ کرد. این تیم در خردادماه و در پایان فصل قبل جام آزادگان، در روز پایانی از صعود به لیگ برتر بازماند.
زردپوشان در فصل جاری هم عملکرد قابل قبولی داشتند و سال را با رتبه سومی به پایان رساندند. شاگردان رجبزاده امیدوارند که در بهار سال ۱۴۰۳ جشن صعود به لیگ برتر را برپا کنند.
فعال شدن ردههای پایه باشگاه فجرشهید سپاسی، بهترین اتفاقی بود که در سال جاری رقم خورد و هواداران این تیم را برای رسیدن به جایگاه گذشته در عرصه بازیکنسازی، امیدوار کرد.
کمکاری در عرصه مهم اجتماعی
در نهایت میتوان گفت ورزش استان فارس همچنان حال ناخوشی دارد. تا زمانی که زیرساختهای ورزش استان و بهخصوص کلانشهر شیراز به نقطه ایدهآل نرسد، نمیتوان انتظار عملکرد درخشانی از ورزشکاران داشت.
مسئولان استان هم به این موضوع واقف بوده و برای رفع مشکلات در تلاش هستند، اما مشکلات عدیده اقتصادی و گاهی نیز سوء مدیریت، اجازه پیشرفت چشمگیر در این عرصه مهم اجتماعی را نمیدهد.
در حالی که همگان به تاثیر رشد ورزش در کاهش آسیبهای اجتماعی و افزایش نشاط جمعی اذعان دارند، اما هنوز آن اتفاق خاص و ویژه در این شهر و استان نیفتاده است؛ بهطوری که نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی هم عنوان کرد که کار شاخصی برای ورزش شیراز و استان فارس توسط مسئولان انجام نشده است.
انتهای پیام
نظرات