• یکشنبه / ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۰۹:۰۳
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403020906197
  • خبرنگار : 50214

«فانوس کویر» یزد در راه جهانی شدن

«فانوس کویر» یزد در راه جهانی شدن

ایسنا/یزد روستای تاریخی فهرج در جوار شهر میراث جهانی یزد به عنوان یکی از هشت روستای منتخب کشورمان برای انتخاب به عنوان بهترین دهکده‌های گردشگری در سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) حضور دارد.

«مژگان گلزار» رئیس اداره سرمایه‌گزاری، زیرساخت و برنامه ریزی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در گفت‌وگو با ایسنا، در این رابطه تصریح کرد: روستای تاریخی فهرج یکی از ۱۳۰ روستای منتخب از بین کل روستاهای کشور است که پس از ارزیابی نهایی به عنوان یکی از هشت روستای هدف گردشگری کشورمان در رقابت جهانی بهترین دهکده‌های گردشگری جهان شرکت خواهد.

وی از معیارهای سازمان جهانی گردشگری برای انتخاب روستاهای جهانی را برخورداری از منابع فرهنگی، ترویج وحفاظت از آنها، پایداری اقتصادی، محیطی، اجتماعی، دارا بودن پتانسیل‌های گردشگری و توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت بندی گردشگری و نیز امور بهداشت، ایمنی و امنیت ذکر کرد.

به گفته وی، روستای تاریخی و هدف گردشگری فهرج یزد، ظرفیت‌های بسیار متعددی در حوزه‌های تاریخی، مردم شناسی و دیرینه‌شناسی و زندگی پویای محلی دارد.

گلزار در رابطه با ظرفیتهای این روستا برای ثبت جهانی گفت: قدمت روستای تاریخی  فهرج به دوره پیش از اسلام می‌رسد و برخی بر این باور هستند که این روستا بیش از هشت هزار سال قدمت دارد.

وی خاطرنشان کرد: فهرج درگذشته‌های دور به عنوان دروازه ایساتیس و یکی از چهار بخش مهم و اصلی شهر تاریخی یزد قدیم بوده است.

وی با بیان این که این روستا بر سر راه قدیمی «ری به کرمان» و در مرز آن ایالت و در کنار آب‌راهی به نام مزوار که در زمان پادشاه ساسانی ساخته شده، قرار داشته است، افزود: در گذشته بازرگانان در طول مسیر خود در کویر مرکزی ایران برای یافتن استراحتگاه به روستای فهرج می‌رفتند و به همین دلیل این روستا به «فانوس کویر» مشهور شده است.

رئیس اداره سرمایه‌گزاری میراث فرهنگی استان عنوان کرد: در این روستا از گذشته بنایی به نام «غریب خانه» وجود دارد که برای اتراق مسافران در نظر می‌گرفتند که می‌توان آن را به عنوان یکی از نخستین الگوی مهمان‌نوازی در ایران دانست؛ ضمن این که اقامتگاه‌های بومگردی امروزی فهرج نیز از همان غریب خانه‌ها الگوبرداری شده است.

وی اضافه کرد: این روستا همچون گذشته به عنوان یکی از روستاهای دوستدار گردشگران و بازدیدکنندگان به شمار می‌آید و با داشتن بافت قدیمی منحصر به فرد، به  مکانی جذاب برای بازدید گردشگران تبدیل شده است.

گلزار روستای فهرج را یکی از قطب‌های کشاورزی و گلخانه‌ای نام برد که بر مبنای بهره‌وری بهینه مصرف انرژی آب و خورشیدی و بومی سازی فناوری فعالیت می‌کند.

به گفته وی، مردم این روستا با بهره گیری از این ظرفیت‌ها فهرج را به قطب گردشگری کشاورزی تبدیل کرده‌اند.

رئیس اداره سرمایه‌گزاری میراث فرهنگی استان گفت: قنات‌های روستای فهرج یکی از منابع تامین منابع آبی محصولات کشاورزی روستاست و یکی از ایستگاه‌های قنات معروف زارچ که به ثبت میراث جهانی یونسکو رسیده نیز در روستای فهرج واقع شده است.

گلزار از مشارک مردم روستا در روند ثبت این دهکده جهانی قدردانی کرد و گفت: مردم روستا با درک ظرفیت‌های زیبایی کویر و بیابان، در این روستا اقدام به توسعه گردشگری بیابان و کویر کرده‌اند به نحوی که آنها دو پارک طبیعیت‌گردی با محوریت توسعه پایدار و مشارکت مردم محلی ایجاد کرده‌اند که از الگوهای نوین ایران در حوزه توسعه اکوتوریسم ایران پیروی می‌کند.

به گفته وی، در این پارک‌ها فعالیت‌های گردشگری همچون سافاری، شترسواری، ارایه غذای محلی، رصد ستارگان، فعالیت‌های علمی و آموزشی و کمپینگ و سایر تفریحات صورت می‌پذیرد که مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است.

وی به اقدامات صورت گرفته جهت تهیه و ثبت پرونده دهکده جهانی گردشگری فهرج نیز اشاره و تصریح کرد: کارشناسان و مشاورین طرح به همراه مساعدت جوامع محلی درحال تکمیل پرونده و تهیه مستندات این پرونده ثبتی هستند و امیدواریم این روستای تاریخی زیبا در زمره‌ی روستاهای منتخب به مرحله ثبت جهانی راه یابد.

گلزار در پایان نیز ابراز کرد: با توجه به سیاست‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، به دلیل رصد فعالیت‌های صورت گرفته در صورت عدم راه‌یابی به مرحله نهایی، مجدداً پرونده این روستا در سال ۲۰۲۵ میلادی ارائه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، روستای کندوان استان آذربایجان شرقی در سال ۲۰۲۳ در طرح انتخاب بهترین دهکده‌های برتر از سوی سازمان جهانی گردشگری به عنوان نخستین روستای ایران ثبت جهانی شده است.

در رقابتهای سال ۲۰۲۴ نیز روستاهای ابیانه استان اصفهان، بیشه استان لرستان، اصفهک استان خراسان جنوبی، قلعه بالا استان سمنان، پالنگان استان کردستان، میمند استان کرمان و کندلوس استان مازندران در کنار روستای تاریخی فهرج استان یزد به عنوان هشت روستای واجد شرایط کشورمان حضور خواهند داشت.

انتهای پیام    

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha