به گزارش ایسنا، مرتضی جعفری در خصوص قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه و اظهارات مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی در خصوص سوء مدیریت راهآهن در جمع خبرنگاران بیان کرد: از سال گذشته بر اساس صورتجلسههایی که مستند است، قرار بر این شد راهآهن جمهوری اسلامی ایران برای قطارهای عملیاتی جهت اصلاح خطوط و ادامه خطآهن روزنک - هرات مساعدت کند و به افغانستان ارسال کند.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه اینکه طی بازدید معاون فنی راهآهن از منطقه، اشکالات در خطآهن موجود را کتباً اعلام کرده و آن را هم برای آقای کاظم قمی -نماینده ویژه رئیسجمهوری در امور افغانستان- و هم راهآهن کشور افغانستان فرستادیم.
معاون بهرهبرداری و بازرگانی شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: نظر بر این بود که اول اصلاحات انجام شود و بعد از انجام اصلاحات، قطار تجاری (افغانستان- ترکیه) راهاندازی شود، اما طبق مستندات اعلامی، تا کنون هیچ اقدامی که منجر به رفع اشکالات شود به راهآهن جمهوری اسلامی ایران اعلام نشده است و کنسرسیوم فقط بهصورت کلی اعلام کرده که کارهایی را در این رابطه انجام داده است.
کنسرسیوم توسعه ریلی، ماشینآلات تخصصی را برای اصلاح خطوط نداشت
جعفری توضیح داد: البته از قبل هم مشخص بود که با توجه به امکانات این کنسرسیوم، امکان اینکه بتواند استانداردهای اولیه راهآهن را فراهم کند، ندارد. به این دلیل که رعایت این استانداردها نیاز به ماشینآلات تخصصی خطی دارد و این کنسرسیوم هم این ماشینآلات را نداشتند که بتوانند این اصلاحات را انجام دهند.
وی با بیان اینکه همواره اعلام کردهایم این آمادگی را داریم تا با راهآهن افغانستان تعامل داشته باشیم و ماشینآلات را بفرستیم تا به استانداردهای موردنظر برسیم، افزود: اما در آخرین مکاتبه با کنسرسیوم توسعه ریلی در اواخر سال گذشته اعلام کردیم که نتیجه اقدامات تعهدشده هنوز به راهآهن اعلام نشده است؛ اما ما باز هم بهجهت تعامل، قطارهای عملیاتی را به این مسیر اعزام میکنیم.
معاون بهرهبرداری و بازرگانی راهآهن بیان کرد: با ارسال آخرین قطار عملیاتی، به نظر میرسد که کنسرسیوم از حسننیت راهآهن جمهوری اسلامی ایران سوءاستفاده کرده و واگنهای تخلیهشده را بارگیری کرد؛ و بدون اینکه هیچ هماهنگی با راهآهن ایران داشته باشد ارسال کرده است.
کنسرسیوم به دروغ اعلام کرد که واگن بارداری وارد ایران نشده است
جعفری ادامه داد: همان شب زمانی که من مطلع شدم، از مامور مربوطه پرسیدم و با مدیرعامل کنسرسیوم صحبت کردیم و آنها خودشان اعلام کردند که واگن بارداری وارد ایران نشده است. به جهت اینکه ما هیچگونه ارتباطی با مرز نداریم و هنوز ارتباطات از طریق تلفن ثابت، بیسیم و تلفن همراه فراهم نیست، فقط بهاستناد اظهارات آقای مصطفی رضایی -مدیرعامل کنسرسیوم- و مامور ایشان مبنی بر اینکه لکوموتیو بهصورت منفرد وارد کشور شده و واگن بارداری نیامده است، اکتفا کرده و گفتیم قطاری وارد ایران نشده است.
وی ادامه داد: اما بعد از بررسی متوجه شدیم کنسرسیوم همه این موارد را به خلاف گفته است و قطار وارد ایستگاه شمتیغ در مرز ایران و افغانستان شده و آنها به خلاف اعلام کردند که واگنی وارد نکردیم. البته فیلمی از ایستگاه روزنک منتشر کردند و برآورد راهآهن این بود که کنسرسیوم توسعه ریلی یک فیلم تبلیغاتی ساخته است.
معاون بهرهبرداری و بازرگانی راهآهن اظهار کرد: نکته جالب اینکه مسئولان گمرک هم در این رابطه اظهار بیاطلاعی کردهاند، بنابراین اینکه کنسرسیوم مدعی شده که همه سازمانهای مربوطه از ورود قطار به کشور اطلاع داشتهاند صحت ندارد. بنابراین اگر غیر از این موارد که به خلاف مطرح شده، مستنداتی دارند، اعلام کنند.
جعفری خاطرنشان کرد: هیچ هماهنگی در جهت اینکه قرار است قطار ترانزیتی از افغانستان وارد کشور شود، انجام نشده است و به ما اطلاع ندادند. اما پس از اینکه با آنها صحبت کردیم و گفتند قطاری وارد نشده، وقتی مامور فرستادیم و متوجه شدیم واقعیت را نگفتند و ۱۰ واگن باردار در مرز شمتیغ متوقف شده است. که با دستور مدیرعامل راهآهن با توجه به اینکه این واگنها بارگیری شده بود، با ارسال آنها موافقت شد.
کنسرسیوم توسعه ریلی تشریفات گمرکی را هم برای ارسال بار انجام نداده است
وی ادامه داد: با وجود این از همان روز که ما با ارسال بار موافقت کردیم، هنوز هیچ اقدامی از سوی کنسرسیوم توسعه ریلی برای انجام تشریفات گمرکی صورت نگرفته است و حتی اظهارات گمرکی را به گمرک تسلیم نکردهاند. با وجود پیگیریهای انجامشده هنوز این کار انجام نشده است. اما با توجه به اینکه امکان سوءاستفاده مجدد کنسرسیوم وجود دارد، فعلاً راهآهن اقدامی در این رابطه انجام نداده است.
بیشتر بخوانید
اولین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از ایران عبور میکند
کشورهای همسایه، ایران را در ترانزیت دور میزنند
معاون بهرهبرداری و بازرگانی راهآهن بیان کرد: در زمان حاضر در ترکمنستان دو مرز فعال داریم و فعالان بخش خصوصی در آنجا بار ترانزیت را واردات و صادرات میکنند؛ در مرز رازی و میرجاوه نیز ترانزیت کالا در جریان است و هیچ مشکلی وجود ندارد؛ اما چون کنسرسیوم توسعه ریلی نمیخواهد مقررات راهآهن را انجام دهد، تلاش میکند جو را بههم بریزد و کارهایی را که خارج از مقررات است، انجام دهد.
جعفری خاطرنشان کرد: بهتر است کنسرسیوم، از مسیر درست کار را پیش ببرند. به جای اینکه بخواهند در رسانهها خلاف واقع بگویند که راهآهن به آنها مجوز داده، کار را از راه درست انجام دهند.
انتهای پیام
نظرات