به گزارش ایسنا، در اوایل نوامبر گذشته سه فلسطینی در افتتاحیه جشنواره معتبر فیلمهای مستند در آمستردام به روی سکو رفته و پلاکاردی را به دست گرفتند که روی آن نوشته شده بود «فلسطین از بحر تا نهر آزاد خواهد شد»، در ادامه مشاهده شد که ابتدا مدیر جشنواره با دیدن این صحنه شروع به کف زدن کرد و پس از آن موجی از تشویق سالن جشنواره را فرا گرفت.
روزنامه عبری زبان «هاآرتص» این اتفاق را نشانه زود هنگامی برای تحولات آتی دانست و در گزارشی که پنجشنبه منتشر کرد، نوشت: این رویکرد در حال گسترش است که اسرائیل طرد شده است، ما عناصری نامطلوب هستیم، تقریباً شیطانیم و تحریم فرهنگی اسرائیل در جهان رو به افزایش است.
این روزنامه عبری زبان در ادامه نوشت، با وجود اینکه فیلمسازان اسرائیلی اتفاق رخ داده را محکوم کردند و شبکههای اجتماعی مختلف به شکل گستردهای به این موضوع پرداختند و رادیو تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این جشنواره را تحریم میکند، اما شرایط پس از آن خطرناکتر و جدیتر شد، در ۵ ماه پس از این جشنواره تا امروز تقریباً تمامی جشنوارههای مهم فیلم در جهان مجبور هستند تظاهراتها در حمایت از فلسطینیها را در نظر بگیرند تا هرگونه حضور فیلمی اسرائیلی یا حضور هنرمندان اسرائیلی به یک رسوایی تبدیل نشود.
هاآرتص به نقل از «آوی نیچر» کارگردان اسرائیلی نوشت: اسرائیل در حال حاضر ستاره جدیدی برای فرهنگ تحریم جهانی است و متاسفانه با این شرایط نامعلوم روبرو است، جنبشهای تحریم، خارج کردن سرمایهها، اعمال تحریمها و دیگر موارد از سوی نهادهای حامی فلسطین امروز با قدرت و به شکلی موثر در حوزه فرهنگی حضور داشته و بر مدیران جشنواره فشار میآورند تا فیلمهای اسرائیلی را نمایش ندهند و از فیلمسازان نیز میخواهند از حضور در جشنوارههایی که فیلمی اسرائیلی وجود دارد، خودداری کرده و علیه این جشنوارهها تظاهرات و اعتراض کنند، در نتیجه مدیران جشنوارهها ترجیح میدهند از تنشی که ممکن است با حضور فیلمهای اسرائیلی ایجاد شود حتی اگر مخالف این مسئله هم باشند، خودداری کنند.
هاآرتص در ادامه تاکید کرد: حتی در حوزه سریالهای تلویزیونی نیز که اسرائیل در سالهای گذشته حضور چشمگیری داشته، این کنار گذاشتنها ملموس شده و شرکت اپل پخش سریالهای ساخت اسرائیل را به تعویق میاندازد، حتی مسایل عادی نیز دیگر آسان نیستند.
به نوشته این روزنامه عبری، دعوت از مهمانها به جشنواره سالانه نویسندگان قدس به عنوان بزرگترین و برجستهترین رویداد ادبی در اراضی اشغالی در اواخر مه با مشکل روبرو شده و پیش از این نیز برگزاری دور دوازدهم این جشنواره برای برگزارکنندگان آن به دلیل مخالفتهای گسترده به دلایل سیاسی با مشکل روبرو شده بود.
این رسانه رژیم صهیونیستی درباره استقبال از نویسندگان اسرائیلی در خارج نیز نوشت، شرایط از یک مخالفت ساده با ایده میزبانی از آنها به درخواست از نویسندهها برای ارائه بیانیهای درباره رویکرد سیاسی خود به عنوان شرطی برای حضور در برنامهها تغییر کرده و یا حتی حضور آنها به آسانی لغو میشود.
هاآرتص با اشاره به مخالفتهای گسترده نویسندگان خارجی به ویژه نویسندگان جوان به صورت مستقیم یا فراری ناشیانه از ترجمه کتابهایشان به زبان عبری و انتشار آنها در اراضی اشغالی در پایان نوشت: رویکرد روبهگسترش این است که اسرائیل طرد شده است.
انتهای پیام
نظرات