به گزارش ایسنا، «ریشی سوناک» نخستوزیر انگلیس در نشست خبری مشترک با «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو گفت این کشور قصد دارد با تخصیص ۱۲ میلیارد دلار، صنایع نظامی این کشور را در وضعیت جنگی قرار دهد.
سوناک با بیان اینکه دستکم پنج درصد از بودجه نظامی را به تحقیق و توسعه در زمینه نظامی اختصاص خواهد داد، گفت: «ما صنعت دفاعی خود را در وضعیت جنگی قرار خواهیم داد. یکی از درسهای اصلی جنگ اوکراین این است که ما به ذخایر مهمات بیشتری نیاز داریم و صنایع نظامی باید بتوانند انبارهای تسلیحاتی را سریعتر پر کند.»
نخستوزیر انگلیس افزود: «بنابراین امروز ۱۰ میلیارد پوند (۱۲ میلیارد دلار) به تولید مهمات اختصاص میدهیم تا با قراردادهای طولانیمدت، خیال صنایع نظامی را از بودجه بلندمدت راحت کنیم. در این صورت آنها میتوانند تولیدات خود را افزایش داده، برای افزایش مضاعف ظرفیت تولید آماده بوده و در صورت نیاز بهصورت شبانهروزی تولید کنند.»
از آنجا که بخش اعظم شرکتهای تسلیحاتی غربی متعلق به بخش خصوصی هستند، این کشورها در تامین نیازهای اوکراین در جنگ با روسیه از توانایی کافی برخوردار نبوده است، چراکه کارخانههای تسلیحاتی به دلیل نامشخص بودن وضعیت سفارشهای خرید در درازمدت، اقدام به افزایش ظرفیت تولیدات نظامی را اقدامی پرخطر ارزیابی میکنند که سودآور یا زیانده بودن آن مشخص نیست.
سوناک در ادامه با بیان اینکه انبارهای تسلیحاتی اوکراین نباید خالی شود، گفت انگلیس میکوشد تا انبارها را دوباره پر کند. او همچنین با اشاره به اینکه کشورهای «خودکامه» دولت انگلیس را نگران کردهاند، گفت: «ما در حال افزایش سرمایهگذاری و تواناییهای خود در حوزه بازدارندگی هستهای و حمایت از متحدان انگلیس هستیم.»
استولتنبرگ هم در این نشست خبری با تاکید بر اینکه کشورهای ناتو قصد ندارند تسلیحات هستهای خود را در دیگر کشورهای عضو این اتحاد مستقر کنند، گفت: «در حال حاضر هیچ توافقی برای استقرار تسلیحات هستهای مضاعف در کشورهای دیگر عضو ناتو وجود ندارد.»
استولتنبرگ در حالی این اظهارات را در این نشست خبری در لهستان مطرح کرد، که رئیسجمهور این کشور روز گذشته برای میزبانی از تسلیحات هستهای ناتو در خاک لهستان اعلام آمادگی کرده بود.
«آندژی دودا» رئیسجمهور لهستان در گفتوگو با روزنامه لهستانی «فکت» گفته بود کشورش آماده است تا میزبان تسلیحات هستهای ایالات متحده باشد؛ اظهاراتی که حتی «دونالد تاسک» نخستوزیر لهستان را هم وادار به واکنش کرد و او گفت در این زمینه بیاطلاع است.
سوناک در این نشست خبری اجازه نداد استولتنبرگ به پرسش یک خبرنگار انگلیسی درباره احتمال شکست سوناک در انتخابات پاسخ دهد.
در واکنش به تضمینهایی که سوناک برای تقویت قوای نظامی انگلیس به عنوان یکی از اعضای برجسته ناتو مطرح کرد، خبرنگار روزنامه گاردین به انتخابات آتی انگلیس اشاره کرد و از استولتنبرگ پرسید: «تمام نظرسنجیها در انگلیس نشان میدهند که احتمالا بعد از انتخابات دولت جدیدی روی کار میآید. باتوجه به این، شما تا چه حد از تعهدات دفاعی آقای سوناک اطمینان خاطر دارید؟ اگر او (بعد از انتخابات) دیگر در قدرت نباشد، آیا برای رعایت جانب احتیاط، با اپوزیسیون کنونی انگلیس مذاکره کردهاید؟»
پس از طرح این پرسش، سوناک بلافاصله شروع به صحبت کرد و به دبیرکل ناتو اجازه پاسخ نداد. او گفت: «راستش فکر میکنم درست نباشد که ینس (استولتنبرگ) را درگیر سیاستهای داخلی کنیم.»
سوناک سپس از خبرنگار روزنامه دیگری خواست تا پرسش خود را مطرح کند و دیگر به خبرنگار گاردین اجازه صحبت نداد.
انتهای پیام
نظرات