• شنبه / ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۵:۴۰
  • دسته‌بندی: پیشرفت
  • کد خبر: 1403020100603

جهش چشمگیر فناوری فضایی کشور از خودکفایی در پرتاب تا پیش‌بینی زلزله و کشف زمین‌خواری

جهش چشمگیر فناوری فضایی کشور از خودکفایی در پرتاب تا پیش‌بینی زلزله و کشف زمین‌خواری

نخبگان کشورمان در طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره‌های فضایی کشورمان پس از گذراندن تجربه‌های شیرین و تلخ، اکنون در پیش‌بینی زلزله و کشف زمین‌خواری اراضی کشور، نقش موثری دارند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دوران جنگ سرد آغاز رقابت فناورمحور بلوک شرق و غرب در راستای غلبه علمی و در امتداد آن برتری نظامی و اقتصادی نسبت به یکدیگر در نظر گرفته می‌شود، به‌نحوی که اتحاد جماهیر شوروی در ۱۲ آوریل ۱۹۶۱ با فرستادن یوری گاگارین به فضا، گام نخست را برداشت و آمریکا ۸ سال بعد در ۱۷ ژوئیه ۱۹۶۹ با قدم گذاشتن نیل آرمسترانگ بر ماه، این رقابت را پاسخ داد.


هواشناسی و مسیریابی اولین کاربردهای ماهواره‌های فضایی

نخبگان علم نجوم پس از ورود ماهواره‌ها در مدارهای کره زمین، دریافتند که این تکنولوژی می‌تواند انسان را در تجزیه و تحلیل فضا، مسیریابی، پیش‌بینی آب و هوا، اقلیم‌شناسی، شناخت لایه‌های جوی و غیره کمک کند، بر همین مبنا به طراحی، ساخت و پرتاب بیشتر ماهواره‌های فضایی روی آوردند.

در کشورمان سال ۱۳۵۲ مرکز سنجش از راه دور ایران تأسیس شد، که به موجب آن نخستین موشک ایران برای مطالعات علمی، هواشناسی و پایه‌گذاری دستگاه‌های موقعیت‌یاب کنونی GPS در فروردین ۱۳۵۵ از میدان فرح به فضا پرتاب شد، در ادامه جمهوری اسلامی با همکاری روسیه به ساخت ماهواره «سینا ۱» پرداخت که کاربری آن به دلایل متخلف در اختیار ایران قرار نگرفت و به‌صورت مشترک با ایتالیا ماهواره «مصباح ۱» ساخته شد اما موفق به پرتاب نشد.


«امید» اولین ماهواره تمام ایرانی


ماهواره تحقیقاتی «امید»، نخستین ماهواره ساخت کشورمان است که تمام تجهیزات آن در سازمان فضایی ایران طراحی و تولید شده است، این ماهواره در روز ۱۵ بهمن سال ۱۳۸۷ و در سی‌امین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به‌وسیله ماهواره‌بر «سفیر۱» در مدار فضا قرار گرفت، ماهواره «امید» پس از آرام گرفتن در مدار، هر ۲۴ ساعت ۱۴ بار به دور زمین می‌چرخید و با دو باند فرکانسی و ۸ آنتن، اطلاعات را به زمین ارسال و از زمین دریافت می‌کرد.

دومین ماهواره ایرانی به اسم «رصد ۱» توسط دانشگاه مالک اشتر وابسته به وزارت دفاع ساخته شد و در ۲۵ خرداد سال ۱۳۹۰ با ماهواره‌بر «سفیر رصد» که یک ماهواره‌بر دو مرحله‌ای است، در مدار بیضوی حضیض ۲۶۰ کیلومتر به فضا پرتاب شد.

«رصد»، اولین ماهواره‌ای بود که برای تأمین برق موردنیاز خود به صفحات خورشیدی متصل بر دیواره ماهواره و باتری یا باتری‌های داخلی مجهز بود،‌ تا در بخش تاریک مدار از باتری‌ها استفاده کند و در بخش روشن آن‌ها را شارژ کند.


ماهواره نور قدرت‌نمایی فضایی نیروهای مسلح کشور


اولین ماهواره نظامی کشورمان در ۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ به اسم «نور ۱» با ماهواره‌بر قاصد اولین پرتابگر سه‌مرحله‌ای کشور با پیشران سوخت جامد به فضا پرتاب شد، این ماهواره در مدار دایروی ۴۲۵ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت تا نسبت به ماهواره‌های قبلی مانند امید، رصد، نوید و فجر که در مدار بیضوی ۲۵۰ تا ۳۷۵ کیلومتری قرار گرفته بودند، عمر و کاربرد بیشتری در حوزه‌های جغرافیایی و دفاعی داشته باشد.

ماهواره «نور ۳» آخرین پرتابه فضایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که ماهواره‌ای سنجشی و شناسایی است، ۵ مهر سال گذشته(۱۴۰۲) با سرعت ۷/۶ کیلومتر بر ثانیه و ۵۰۰ ثانیه در مدار ۴۵۰ کیلومتری قرار گرفت، تا با دقت تصویربرداری بیشتر نسبت به ماهواره‌های قبلی، نیازهای اطلاعاتی نیروهای مسلح را برآورده کند.


ماهواره «آیات» مدعی پیش‌بینی زلزله


حسن زمانیان، رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران مرداد سال قبل(۱۴۰۲) بر پیش‌بینی‌پذیر بودن زلزله با قابلیت شناسایی سیگنال‌هایی قبل و بعد از وقوع زلزله تاکید کرد، به‌نحوی که عملکرد ماهواره‌ «آیات» بر اساس علائم الکترومغناطیسی است که قبل از وقوع زلزله به‌صورت آنومالی در اطراف کره زمین خود را نشان می‌دهند.

پروژه ساخت ماهواره «آیات» به سال ۱۳۸۸ و با استناد به پروپوزال مشترک سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برمی‌گردد. در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ نیز تا اندازه‌ای طراحی آن پیش رفت اما به‌دلیل نبود بودجه کافی، تولید آن متوقف شد، با این‌حال پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی از ساخت قریب‌الوقوع این ماهواره گران‌قیمت خبر داده‌ است.


کشف ۲ هزار مورد زمین‌خواری با ماهواره «خیام»
ماهواره خیام به سفارش سازمان فضایی ایران توسط یک شرکت روسی ساخته شد و ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ با موشک سایوز از پایگاه فضایی «بایکونور»‌ در قزاقستان به فضا پرتاب شد و با وزن ۶۰۰ کیلوگرمی در مدار ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت.

 به گفته سخنگوی سازمان فضای ایران، این ماهواره با دقت یک‌متر توانسته است بیش‌از ۲ هزار مورد زمین‌خواری از اراضی ملی را تصویربرداری کرده با همکاری سازمان امور اراضی کشور کشف کند، که نشان می‌دهد کاربردهای علم فضایی کشور محدود به هواشناسی و جی‌پی‌اس نیست.


تصویربرداری ماهواره «پارس ۱» از اراضی ایران در ۴۵ روز

طی همکاری با پایگاه پرتاب وستوچنی روسیه، ماهواره «پارس ۱» دهم اسفند ۱۴۰۲ در مدار ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت، این ماهواره دارای سه دوربین تصویربرداری است و اطلاعات منابع زمینی را در سه محدوده طیفی مرئی، فروسرخ موج‌کوتاه و فروسرخ گرمایی دریافت می‌کند؛ به‌نحوی که دوربین طیف رنگی و فروسرخ موج کوتاه این ماهواره در کمتر از ۱۰۰ روز، ۹۵ درصد اراضی ایران را تصویربرداری می‌کند، همچنین، دوربین با طیف فروسرخ گرمایی با قابلیت تصویربرداری در شب، قادر است کل اراضی ایران را در کم‌تر از ۴۵ روز تصویربرداری کند.


تست اینترنت اشیا با ماهواره «هاتف ۱»

سه ماهواره ایرانی «مهدا»، «کیهان۲» و «هاتف۱» هشت اسفند ۱۴۰۲ با ماهواره‌بر سیمرغ به‌صورت همزمان به فضا پرتاب شدند، ماموریت ماهواره مهدا بررسی صحت عملکرد ماهواره‌بر سیمرغ در تزریق چندگانه محموله‌های فضایی در مدار پایین زمین و ارزیابی عملکرد برخی از طراحی‌های جدید و قابلیت اطمینان فناوری‌های بومی در فضا است.

نانوماهواره « کیهان ۲»، از سری ماهواره‌های مکعبی شرکت صاایران وزارت دفاع با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم است که برای اثبات فناوری موقعیت‌یابی فضاپایه، طراحی و ساخته شده است و امکان تعیین موقعیت را به‌صورت بومی و مستقل از سامانه‌های موقعیت‌یابی جهانی، برای گیرنده‌های زمینی فراهم می‌کند.

نانوماهواره‌ «هاتف ۱» نیز، از سری ماهواره‌های مکعبی با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم به منظور اثبات فناوری مخابرات باند باریک با کاربرد اینترنت اشیاء است.


پرتاب کپسول زیستی، زمینه حضور انسان در فضا
 

پرتابگر بومی سلمان متعلق به وزارت دفاع نیز، ۱۵ آذر سال قبل(۱۴۰۲) موفق به پرتاب جدیدترین کپسول زیستی کشور به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتر از سطح زمین شد، به‌نحوی که در این پرتاب توسعه فناوری‌های مختلف طرح اعزام انسان به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانه‌های کنترل سرعت و سپر ضربه‌گیر، طرح آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانه‌های مربوط به کنترل و پایش شرایط زیستی و غیره با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفت.

حسین دلیریان، سخنگوی سازمان فضایی ایران نسبت به ساخت کپسول زیستی با قابلیت حمل انسان به فضا تا سال ۱۴۰۷ اظهار امیدواری کرد، به‌گونه‌ای که کپسول ۵۰۰ کیلوگرمی سلمان بستری بود تا بتوانیم تا با ساخت کپسول یک‌ونیم تنی زیستی، بتوانیم تحت یک ایستگاه فضایی، انسان فضانورد را با امنیت کامل به فضا پرتاب کنیم.


ایران جزو ۱۰ کشور برتر فضایی جهان
 

طبق آمارهای رسمی بین‌المللی، ایران در سال ۱۹۹۶ در رتبه ۴۵ کشورهای دارای برترین فناوری‌های فضایی قرار داشت، اما اکنون کشورمان با توجه به پرتابه‌های موفق جزو ۱۰ کشور برتر جهان در حوزه صنعت فضایی قرار گرفته است.

در همین حال، ارتقاء و توسعه توانمندی‌های بومی و داخلی کشور در زمینه ساخت و پرتاب ماهواره در اسناد بالادستی نیز تاکید شده، به‌طوری‌که در ماده ۶۷ فصل ۱۳ برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه کشور، به‌صورت کلی به "صنعت فضایی ایران" اشاره شده که بند چهارم آن تحت عنوان "ارتقای توانمندی ساخت بومی ماهواره‌های سنجشی و مخابراتی" است.

همچنین از لحاظ تولیدات علمی در حوزه هوا و فضا، تعداد مقالات ایران در بازه زمانی ۱۹۹۶ تا ۲۰۲۱ به تعداد ۶ هزار و ۷۶ مستند بوده است، که ایران را دارای بالاترین میزان اچ‌ایندکس در خاورمیانه قرار داده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha