روز ۳۰ فروردینماه از سال ۱۳۸۲ با گرامیداشت دانشمند فرزانهی ایرانی، سیداسماعیل جرجانی، بنیانگذار و پدر علوم آزمایشگاهی، به عنوان روز آزمایشگاه و علوم آزمایشگاهی تعیین شده و جامعه علمی آزمایشگاهیان، دیدهبانان گمنام حوزهی سلامت کشور هستند که با تشخیص به موقع عوامل بیماری زا، افتخار مدافعین خطوط اول نبرد با بیماریها را از آن خود کرده و با فداکاری و گذشت، سلامت و آسایش خود را در راه اعتلای سلامت جامعه گذاشتهاند.
محسن داودی، کارشناس آزمایشگاه در گفتگو با ایسنا بیان کرد: با توجه به ۳۰ سال سابقه خدمت در آزمایشگاههای تشخیص طبی، اگر زمان به عقب برگردد در همین رشته تحصیل خواهم کرد لذا این شغل به سلامتی مردم ربط داشته و همین دلیلی برای بودن و ادامه دادن در این رشته است.
وی درخصوص نکاتی که در محیط کار وجود دارد و باید رعایت شود، گفت: رعایت نکات فردی در این خصوص که مراقبتی صورت پذیرد که بیماری از افراد به ما منتقل نشود و بالعکس آن و صحت و دقت در این شغل از اهمیت بالایی برخوردار است و باید توجه کرد که اشتباهی در خصوص نمونهها و جواب آزمایش صورت نگیرد چرا که در کار پزشکی و آزمایشگاهی اهمیت بسیاری دارد.
داودی اظهار کرد: آزمایشگاه مانند هررشته پزشکی دیگری سختی کار خود را دارا است و زمان نمیشناسد و اولویت بندی از اصول این کار محسوب میشود و برخورد با بیماریها و مواد شیمیایی نیز از دیگر سختیها در این کار محسوب میشود.
وی گفت: تفاوت در نتایج آزمایشگاه به صورت جزئی وجود دارد چرا که همه دستگاهها مثل هم نبوده و کیفیت کار یکی نیست اما فرایند کار یکی بود و تفاوت آن در زمان است و با توجه به روشها و پیگیریهایی که انجام میشود عموما نمیگذاریم این تفاوتها به وجود آید و لذا تشخیص و بهبودی بیمار لذت بخشترین قسمت این شغل محسوب میشود.
رشته علوم آزمایشگاهی رکن مهم در تامین سلامت و بهداشت جامعه
مژگان احمدی، کارشناس آزمایشگاه با ۱۸ سال سابقه کار در محیط بهداشت و درمان، گفت: رشته علوم آزمایشگاهی یکی از شاخههای مهم پیراپزشکی بوده که با بررسی و تحویل خون و سایر مایعات و بافتهای بدن به تشخیص بیماریها کمک میکند.
وی بیان کرد: این رشته نقش بسیار مهمی در تشخیص و پیشگیری از بیماریها دارد که میتواند به عنوان یک رکن مهم در تامین سلامت و بهداشت جامعه در نظر گرفته شود چرا که این مورد نایده گرفته شده است.
احمدی اظهار کرد: در محیط آزمایشگاه باید به امنیت و بهداشت کار توجه بسیاری شود چرا که فرد در آزمایشگاه با مواد بیولوژی و عوامل عفونی بسیار خطرناک مانند ایدز و هپاتیت سروکار دارد و بعضا موادشیمیایی خطرناکی وجود دارد که باعث مسمومیت و آلرژی نیز میشود.
کارشناس آزمایشگاه افزود: آشنایی کامل با تجهیزات و ایمنی دستگاه نیز در نظر گرفته شود و در این محیط فشارکاری بالایی وجود دارد و میتواند سلامت روان فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
وی تصریح کرد: صبر و حوصله، دقت، سرعت العمل وعلاقه به فعالیت عملی و نداشتن حساسیت به مواد شیمیایی و خون و افرادی که وارد حیطه آزمایشگاهی میشوند باید از ضریب هوشی بالایی برخوردار باشند چون با حجم بسیاری از مطالب روبه رو هستند که باید به حفظ و تحلیل آن بپردازند.
احمدی بیان کرد: محیط کار آزمایشگاه فضای محدودی است که در آن حجم بسیار بالای کار و فشار و استرسی نیز وجود دارد و که همهی آنها و به دلیل حقوق پایین، جزو شاغل سخت محسوب میشود.
کارشناس آزمایشگاه با بیان اینکه عوامل زیادی در نتایج نهایی دخیل بوده و تفاوتی در نتایج آزمایشگاهها وجود دارد، گفت: تجهیزات آزمایشگاهی، کیتها و محلولهای شیمیایی و نیروی انسانی که مورد استفاده قرار میگیرد و با انجام کنترل روزانه برای دستگاهها باعث شده این خطاها و تفاوتها به حداقل برسد. بارها شده است جواب درست آزمایشگاه باعث تشخیص درست و قرار گرفتن مریض در یک مسیر درست برای درمان میشود که این نیز لذت بخشترین زمان برای فردی است که در آزمایشگاه کار میکند.
دیده شدن سختی کار آزمایشگاه مورد توجه قرار گیرد
فاطمه ملکانه، کارشناس آزمایشگاه و دارای ۲۵ سال تجربه کاری در آزمایشگاه مرکزی بیمارستان ولی عصر گفت: یک کارشناس آزمایشگاه در محیط پراسترس آزمایشگاه، مشغول خدمت رسانی است و لذا رشته علوم آزمایشگاهی همانطور که از اسمش پیداست علوم مختلفی را مورد بررسی و آموزش قرار میدهد.
وی افزود: یک پزشک با توجه به جواب آزمایش نمونه مریض و تطابق آن با موارد بالینی برای بیمار تصمیم میگیرد واینجاست که اهمیت کار در آزمایشگاه مشخص میشود.
ملکانه بیان کرد: پرسنل آزمایشگاه در تمامی شرایط سخت مانند؛ کرونا، ماه رمضان و زلزله و... به سختی کار کرده ولی دیده نشده است و تبعیض بین کارکنان نیز وجود دارد و لذا حقوق پایین و برخوردار نبودن از امکانات که کارمندان ادارات از ان برخوردار هستند.
کارشناس آزمایشگاه اظهار کرد: علاقه به این شغل و کار در مراکز روستایی در وجود من نهادینه شده است و داشتن علاقه و آگاهی در این شغل از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با بیان این که کار آزمایشگاه یک کار پراسترس، پرخطر و فرسایشی بوده که همراه با شیفتهای در گردش و بدون تعطیلی است، گفت: رعایت نکات ایمنی یکی از شعارها در بیمارستان بوده چرا که سروکار داشتن با مواد عفونی و شیمیایی باید توجه زیادی کرد.
انتهای پیام
نظرات